În 8 martie 2020, când Guvernul României nu conștientiza încă faptul că trecem prin cea mai mare criză economică din ultima sută de ani (iar eu arătam asta, timpuriu), Florin Cîțu, atunci ministru de finanțe (și desemnat premier după trecerea, din greșeală a moțiunii împotriva băiețelului de securist Ludovic Orban)și acum împins premier, spunea că România ,,nu va avea de suferit” și că își va continua creșterea economică.
Eu spuneam atunci, textual, că mie nu de China sau de SUA îmi e teamă în ceea ce privește pandemia, ci de Uniunea Europeană și mai ales de România.
La 10 luni după, realitatea îmi dă mie în sută dreptate: China a avut creștere economică în 2020, SUA, potrivit breaking-news-ului de azi New York Times, arată că economia SUA a crescut cu 1% în trimestrul IV (în timp ce Uniunea Europeană se îndreaptă către o dublă recesiune), iar România spre o cădere economică de 5% cu deficit de 10% în 2020) și că economia SUA a scăzut în 2020, dar nu atât de mult precum așteptările. Pun această postare pentru că în perioada următoare, politrucii vor încerca, la fel ca și în 2008-2012 să vă mintă și să spună că nimeni nu putea prevede efectele economice ale pandemiei.
Ba da! Intervenția mea din martie 2020 este relevantă în acest sens. La fel cum relevant a fost și faptul că în 2007-2008 eu am avertizat că vom avea o criză extraordinară și arătam în epocă și de ce: mixul de politici economice ticăloase ale BNR (condusă atunci și acum de un fost turnător al Securității) și al unui guvern, controlat în fapt, tot de un fost turnător al Securității, Petrov. Las în link și intervenția mea din 8 martie 2020:
Categorii:Editoriale, Stiri
Avand in vedere faptul ca toate guvernele occidentale au aceeasi politica monetara care duce la o indatorare excesiva ne putem astepta la o inflatie galopanta in urmatorii ani pentru a putea acoperii plata datoriilor acumulate in urma crizeii financiare din 2008-2011 la care se adauga imprumuturile facute in 2020? Este aceasta situatie un moment oportun de a reseta economia mondiala si de a incepe de la zero cu un sistem economic bazat pe valute care sa aiba valoare intrinseca?