Tara in care premierul se da mare cu jumatate de comunicat. Daca l-ar fi citit pe tot, i s-ar fi facut rusine.


Partenerii comerciali ai Romaniei multumesc tarii noastre prin balanta comerciala pentru polticile Romaniei care au stimulat propriile economii. Datele publicate astazi arata nu numai ca in pandemie politica aplicata a fost #nimicpentrupopulatie dar si ca politicile economice nationale au fost indreptate spre stimularea altor economii, in dauna economiei interne.

Orice analist junior de la orice agentie de presa ar fi fost bulversat de rusinea primului ministru al Romaniei, economist, care face ,,cherry-picking”, respectiv oboseste sa citeasca pana la final un comunicat esential – cel despre deficitul comercial al Romaniei.

Fara chef dupa week-end, premierul anunta pe facebook: ,,Am luat cele mai bune masuri din punct de vedere economic si se vede. Romania devine competitiva pe piata internationala”. Doua propozitii, 3 prostii:

Pentru ca în realitate:

  1. Romania a devenit mai puțin competitivă în ultimul an pe piețele internaționale, în raport cu principalii parteneri comerciali. Asta se reflecta din datele complete ale comunicatului INS de astăzi (îl găsiți aici). Datele INS arată că în timp ce exporturile din primul trimestru s-au majorat cu 3,9% față de perioada similară din 2020, până la 17,7 miliarde Euro, importurile s-au majorat cu ritm aproape dublu,  7,1%, până la 23,04 miliarde Euro. Ceea ce înseamnă că a fost mai avantajos pentru români să importe, decât să consume ceea ce e produs aici. Ceea ce înseamnă competitivitate în scădere.
  2. Deficitul de balanață comercială a urcat până la 5,3 miliarde Euro în primele 3 luni ale anului. A urcat. Ceea ce înseamnă două lucruri: măsurile de stimulare comercială și de creștere a competitivității altor state au funcționat, iar cele din România nu au funcționat. Față de anul trecut, deficitul de balanță comercială în primele 3 luni s-a majorat cu 863 milioane Euro.
  3. Soldul balanței comerciale stă la baza deficitului de cont curent. Pe românește, deficitul de cont curent înseamnă plusul de consum pe care o economie îl face apelând la economisirea altor state, pentru aceasta comportându-se ca un fermier bezmetic: pentru că nu are suficiente resurse, ipotechează pământul pentru a trăi dincolo de ceea ce produce, și în final nu reușește să facă rost de bani pentru a îl scoate din ipotecă. Și îl pierde.

Dacă nu s-ar fi referit doar la juma’ de comunicat privind date cheie, premierul României ar fi putut constata obiectiv:

  1. România a pierdut din competitivitate în pandemie. Bunurile și serviciile produse în alte state și-au mărit cota de piața în economia internă, în defavoarea economiei locale;
  2. Politicile de ,,stimulare” ale economiei României din 2020 au avut ca rezultat stimularea producției de bunuri și servicii în alte state și păstrarea locurilor de muncă acolo;
  3. Ceea ce vă avertizez de un an: pentru că BNR a ținut dobânzile prea sus și prea mult, România a pierdut din competitivitate în ultimul an. Cum să te bați comercial pe piața comună (și chiar pe propria piață) când dobânzile la credite sunt de până la 4 ori mai mari decât ale partenerilor comerciali.

Și încă ceva: între timp, o mare bancă din sistem, Raiffeisen Bank, tocmai a anunțat cu mândrie că și-a crescut profitul cu 41% în primele 3 luni ale anului 2021 față de primele 3 luni din 2020 (198 milioane lei în ian-mar 2021 profit). În plină pandemie. Exact cum vă avertizam în urmă cu un an: #nimicpentrupopulație – băncile și-au crescut profitabilitatea, economia și-a pierdut competitivitatea.

Ca sa nu se descopere politica #totulpentruacoperite, tovarășul informator Isărescu scade prea târziu și prea puțin dobânda cheie.



Categorii:Editoriale, Stiri

Etichete:, , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: