Transportatorii romani au decis sa reactioneze puternic la ceea ce ei numesc ,,distrugerea totala a firmelor de transport romanesti”.
Reactia Asociatiei Patronale a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002) vine in urma tentativei ANAF de a le stabili impozite retroactive (pe 5 ani in urma), ca urmare a unei interpretari aparute intempestiv si care nu exista in niciun stat european, potrivit careia diurnele transportatorilor ar trebui impozitate.
Diurnele transportatorilor nu se impoziteaza in niciun stat din Uniunea Europeana.
Interpretarea ANAF, care s-a hotorat sa recalifice ad-hoc diurnele ca fiind de natura salariala (si sa ceara astfel impozite pe ultimii 5 ani), conduce transportatorii romani spre faliment, ajungându-se la situatia absurda in care statul solicita impozite duble fata de rulajul ANUAL al unei companii. Sunt companii care reusesc cu 18 camioane sa facă un rulaj de 900.000 de Euro/an (subliniez – rulaj, nu profit, marjele de profit in industrie fiind de 2,5-3%) și care s-au trezit acum cu solicitari de impozite suplimentare de 2 milioane de Euro, urmare a ,,recalificarii” diurnei platite soferilor ca fiind salarii.
Transportatorii romani reprezinta acum una dintre putinele industrii din economia nationala care contribuie la diminuarea deficitului de balanta comerciala, avand contributie puternic pozitiva. Excedentul comercial in privinta transporturilor internationale prestate de transportatorii romani este, anual, de peste 5 miliarde de Euro.
Deficitul de cont curent al Romaniei (la baza caruia sta in principal deficitul de balanta comerciala) aproape s-a dublat in primele 6 luni ale lui 2021 față de perioada similară din 2020, urcând de la 4,1 miliarde de Euro la 7 miliarde de Euro, potrivit celor mai recente date ale Consiliului Fiscal. O perturbare fara precedent a activitatii transportatorilor, cum se incearca in prezent prin impozitarea retroactiva a diurnei, ar conduce la amplificarea dramatica a deficitului, si chiar la o posibila criza de balanta comerciala( risc de depreciere semnificativa a monedei nationale, inflatie majora (intr-un context deja inflationist), scumpire generalizata a preturilor, inducandu-se astfel o a treia criza suprapusa celei economice si cele bugetare: criza de balanta de plati.
Transporatorii romani sunt pe locul 3 in Uniunea Europeana din punct de vedere al cotei de piata, in fata aflandu-se doar Lituania si Polonia. De impovararea/falimentul companiilor ar beneficia toate celelalte state din Uniunea Europeana (concurente) iar perdantul este in primul rand populatia, atat prin scumpirile care se preconizeaza in urma recalificarii diurnelor dar si prin disparitia unor operatori mai ieftini decat in alte state ale Uniunii, simultan cu statul.
,,Ministerul de Finante si ANAF nu au invatat lectia in urma careia, atunci cand au introdus supra impozitarea prin supra-acciza, efectul la buget a fost de pierderi, nu de majorari de incasari”, reaminteste in emisiune Dorin Jurjut, Vicepresedinte APTE 2002.
98% din capitalul celor 40.000 de companii de transport din Romania sunt cu capital romanesc. ,,In nicio industrie care opereaza in Romania nu s-au coalizat cu o atata forta in controale cum vedem înindustria transporturilor”, transmite Vicepreședintele APTE 2002 – Dorin Jurjut.
,,In momentul de fata noi discutam de o distrugere totala a industriei de transport” avertizeaza Vicepresedinte APTE 2002, Dorin Jurjut. ,,Ceea ce se intampla acum este o nationalizare a patrimoniului”. ,,În niciun stat nu se impoziteaza diurnele”. ,,Firmele de transport din Romania sunt mutilate”, considera reprezentantii APTE 2002 (Asociatia Patronala a Transportatorilor – Europa 2002).
Prin urmare, am decis sa merg ,,la firul ierbii’ și am realizat o emisiune care reprezinta o radiografie exceptionala a sectorului transporturilor din Romania, in acest moment.
Invitati:
- Dorin Jurjuț – Vicepreședinte APTE 2002;
- Adrian Pop – Președinte APTE 2002;
- Petru Horga, consultant fiscal.
Iata aceasta radiografie. Merita sa o umariti, INTEGRAL.
Categorii:Stiri, The Money Show
Bună dimineața,
Abia aştept să ascult întregul interviu. Un singur comentariu aş avea până ascult: avem un comisar european exact pe Transporturi, aşa cum am avut şi unul pe Agricultură. Are vreo opinie doamna Comisar legată de ceeace se întâmplă aici, acum?
Voi asculta interviul cu interes
Cu stimă
In nici un stat Ue nu se impozitaza diurna dar mai exista vreun stat in UE unde diurna e mai mare ca si salariul .