Cand amendeaza ANPC-ul guvernul si Prognoza ca fac reduceri false la deflatorul PIB, inseland populatia?


Candva, nu prea departe de acum, actualii guvernanti si Comisia Nationala de Prognoza vor face putred de bogati categoria sociala a terapeutilor. Dovada anunturile si prognozele economice inventate, sau fake-news-urile gen Romania a depasit Ungaria ca PIB pe cap de locuitor si se pregateste sa depaseasca Polonia (despre care am scris aproape in exclusivitate, aici)

Dacă veți avea curiozitatea să vedeți prognoza mea VIDEO din 19 iulie 2021 facăută în exclusivitate pe canalul meu VIDEO (pe care o atasez mai jos, apropos, daca va place, abonati-va la canalul meu de youtube, aici, daca nu, nu 🙂 ) veti constata ca am zis:

,,Florin spune că am putea avea anul acesta o creștere economică de 2 cifre, adică de 10%. Să îi spună cineva lui Florin că se uită greșit la date. În realitate, spre 10% este inflația în timp ce creșterea economică reală va fi undeva în jur de 2-3%. Spun creșterea economică reală, nu cea raportată de Institutul Național de Statistică. Nu creșterea economică va fi spre 10%, ci inflația. AIA REALĂ”.

Atunci, în iulie 2021, Institutul Național de Statistică raporta o inflație de 3,4%. Acum, inflația raportată este de 8%. Și mai avem 2 luni din an. În mod real, inflația se duce chiar spre 15%.

Comisia Națională de Prognoză nu ține cont însă de inflația reală cand calculează creșterea economică. Astfel, valoarea nominală a PIB ar trebui ,,deflatată” cu creșterea generalizată a prețurilor. Adică cu inflația, care e spre 10%, așa cum vă avertizam.

În schimb, Comisia Națională de Prognoză, aflată ca nicăieri în lume în lanțul direct al Guvernului (în loc să fie independentă), ,,deflatează” PIB-ul nominal cu ceea ce numește ,,deflatorul PIB”. Surpriză!

Deflatorul PIB ar trebui să fie un indice ajustare MAI CORECT decât indicele prețurilor de consum (despre care și INS susține că nu reușește să îl captureze corect, apelând și la surse alternative – nu zic SRI), întrucât inflația măsurată prin indicele prețurilor de consum nu cuantifică decât un coș de bunuri și servicii, stabilit cum le vine pe chelie specialiștilor.

Deflatorul, ar trebui să urmărească TOT!

Or, este evident pentru oricine care nu este venit acum de pe lună, că inflația în primele 8 luni nu a fost de 7,9% ci mult mai mare, cu consecința scăderii spre dublu a puterii de cumpărare, ceea ce ar trebui să se vadă în creșterea tuturor prețurilor din economie, adică în deflator, cel care ne ajută să aflăm creșterea economică reală (raportată la volumul activității anului precedent și extrăgând ceea ce înseamnă majorare de prețuri)

Însă, în loc să ajusteze și deflatorul PIB și creșterea economică la condițiile reale de inflație, cât credeți că susține Guvernul României prin Comisia Națională de Prognoză? Susține că deflatorul PIB este de doar 3,9%! Simplific pentru a se intelege. În economia românească, bunurile și serviciile (pe ansamblul lor) s-au scumpit cu doar 3,9%. Râd și curcile!

În mod evident deflatorul este falsificat raportat la:

  • indicele prețurilor de consum, falsificat în jos, la 7,9% (creșterea reală a prețurilor e multi mai mare);
  • la însăși rațiunea de existență a indicatorului ,,deflator PIB” – care ar trebui să surprindă creșterea generalizată a prețurilor, în mod real mai mare decât bruma reușită să fie capturată, pe surse alternative, de INS.
  • deci, deflatorul ar trebui să fie MAI MARE, și nu mai mic.
  • Iar mai mare, în condițiile unei inflații raportate în jos prin IPC de 8%, înseamnă spre 10%, pentru oricine care simte cum au mers prețurile real, în economie: de la carburanți, gaze, energie electrică, alimente și TOT.

Dacă guvernul consideră că în 2021 avem un deflator (o creștere generalizată a prețurilor) de numai 3,9% și să zicem, PIB-ul nominal (ala cu prețurile reale urmare a scumpirilor inflaționiste) crește cu 12,8% asta poate conduce, statistic, la supra-raportarea unei creșteri economice de 9%. În fapt, falsă.

Dacă deflatorul este de 9% (adică valoarea mai mare de PIB nu este generată în principal din mult mai multe bunuri și servicii produse ci de bunuri și servicii doar ceva mai multe, dar mai scumpe), creșterea economică scade la 3%.

Prin urmare, la asta mă refeream și arătăm în analiza din iulie 2021: de fapt, nu creșterea economică este 10% ci inflația, pe care o vedeau la 3%. Adică, au încurcat cifrele de creștere economică, cu inflația.

Acum, a devenit evident pentru toată lumea că inflația a fost și este subraportată. Nu sunt eu cel mai deștept, dar doar cineva bătut în cap putea să susțină în iulie că vom avea la finalul anului o inflație de 3-4 sau 5%. Eu am zis ,,spre 10%”. Și eu am avut dreptate.

Concluzia după ce urmăriți prognoza din iulie 2021, aici (și nu uitați să vă abonați):

Și acum, concluzia:

Astept cu interes amendarea Guvernului Roamniei si suspendarea activiatii Comisiei Nationale de Prognoza, pentru reducerile false gen Black Friday pe care le fac la deflatorul PIB, cu consecinta falsificarii cresterii economice (si a inflatiei). Având în vedere ca și azi, de Black Friday, Guvernul și Comisia Națională de Prognoză mint cu nerușinare consumatorii că avem un deflator de numai 3,9% și falsifică astfel prognoza de creștere economică, e normal ca ANPC-ul, dacă nu alegătorii care s-au trezit cu aleșii lor complici (altă practică anti-concurențială), să îi amendeze pe băieții de la Guvern și să le suspende activitatea. #nimicpentrupopulatie.

 



Categorii:Editoriale, The Money Show

Etichete:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: