Fostul ministru al energiei în Guvernul Ciolos, Vlad Grigorescu, a fost condamnat azi penal. El a făcut un acord de recunoaștere a vinovatiei. Parchetul nu a cerut confiscarea fructului infracțiunii.


În data de 7 Octombrie 2016, în urmă cu mai bine de 5 ani, scriam pe blog: ,,Întrebarea nu este dacă Victor Grigorescu va pleca din Guvern, ci dacă dacă va pleca din Guvern înainte sau după ce Parchetl General vor începe urmărirea sa penală pentru spălare de bani în operațiunea de monetizare a unui site obscur”.

Articolul (îl găsiți aici) l-am scris la mai bine de 3 luni după ce am ieșit public (iulie 2016, la emisiunea Oanei Stancu de la Antena3), cerând imperios ca Victor Grigorescu să declare care este bunul mobil care îi produce venituri din închiriere de 800.000 de lei, cu sursă de proveninență a banilor un off-shore caraibian din Turks și Caikos. Spuneam atunci (rețineți, în iulie 2016), că nimeni nu este suficient de tâmpit să plătească 800.000 de lei pentru un site de 2 bani ca să îl închiriez și subliniam drept legitime suspiciunile mele de spălcare de bani.

Astăzi, Victor Grigorescu a fost condamnat în primă instanță, după un acord de recunoaștere a vinovăției, semnat în Noiembrie 2021.

Abia la 5 ani după dezvăluirile mele, în 23 iunie 2021, Parchetul a solicitat Administrației Prezidențiale și a obținut aprobarea lui Klaus Iohannis de încuviințare a urmăririi penale pentru spălător (fiind necesară încuviințarea întrucât spălătorul a fost ministru). Prin urmare, dosarul s-a format abia în 2021 pe rolul ICCJ.

Agenția Națională de Integritate se sesizase abia în Septembrie 2016 în privința lui Grigorescu (și e bine că se sesizase) privind veniturile de 800.000 de lei cu sursă off-shore.

Parchetul condus de fostul bici al Securității din închisoarea Aiud, Augustin Lazăr, a dormit totuși până în 2018, când abia atunci s-a format dosarul penal 261/P/2018, în care a fost condamnat spălătorul.  A fost nevoie de revocarea lui Augustin Lazăr în toamna anului 2018 și e punerea lui pe fărăș, pentru ca Parchetul să își facă un anumit curaj să îi deschidă dosar penal spălătorului. 

Astăzi, 2 februarie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție, l-a condamnat pe spălător, în dosarul 2762/2/2021 (format pe baza dosarului penal 261/P/2018).

De remarcat și blândețea pedepsei solicitată de procurori pentru laundromatul din guvernul tehnocrat: 48.000 de lei amendă penală. Laundromatul Grigorescu spălase 800.000 de lei.

Pentru asta a săvârșit o bună parte din infracțiunile din codul penal:

  • fals în înscrisuri sub semnătură privată;
  • fals în declarații în formă continuată

Decizia de azi a ICCJ în urma rechizitoriului Parchetului mai stabilește:

  • desființarea înscrisurilor falsificate, respectiv contractul înregistrat sub numărul 136973/04.06.2014 la administrația financiară a sectorului 1 încheiat între Grigorescu Victor Vlad și Gretton House, cutia poștală 65, Strada Duke, Grand Turk, Turks&Kaikos Island, British West Indies;
  • și desființarea declarațiilor de avere.

Urmează să observați că Parchetul s-a împiedicat în solicitarea condamnării și pentru spălare de bani pentru că, în esență, în baza unor contracte falsificate, Victor Vlad Grigorescu a pretins că a obținut sume legitime de 800.000 de lei. Or, cum contractul a fost dovedit ca falsificat și mijloc pentru atestarea unor surse legitime de venit nereale, pasul 2 care era implicat era confiscarea sumelor spălate (cei 800.000 de lei).

Oare de ce Parchetul s-a împiedicat în cazul fiului fostului oficial din Ministerul Economiei ,Andrei Grigorescu? Oare de ce Parchetul a solicitat și obținut doar o amendă penală de 48.000 de lei (vax albina în raport cu sumele spălate, pe care nu le-a confiscat)?

Știți de ce? Pentru că #puterealupuluiestehaita și pentru că România nu are încă o lege a lustrației.

 

 Categorii:Editoriale, Stiri

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: