Unde greşeşte şi mai ales unde nu greşeşte preşedintele Traian Băsescu


„Doamnă, sunt perfect… hă hă hă”. Era autocaracterizarea preşedintelui ţării, după primul an de mandat. De atunci a trecut un mandat întreg şi încă un an. Între timp, perfectiunea preşedintelului a condus la un declin economic sever, ale cărui cauze interne, suprapuse peste criza mondială au condus România la cea mai amplă recesiune din Uniunea Europeană. Reţineţi, la 1 iulie 2010, România a intrat în al 3-lea an de recesiune.

Cine e de vină? Oriciune, numai preşedintele nu. Sunt de vină băncile, bancherii, oamenii de afaceri, partidele politice din opoziţie (care, nu-i aşa, ignoră interesul naţional). Sunt de vină sindicatele şi persoanele reprezentate de ele, despre care, mai nou, aflăm de la Întâiul perfect al ţării, că sunt de vină pentru neabsorbţia fondurilor europene (mă întreb cum ar impulsiona sindicatele absorbţia de fonduri europene pentru infrastructură, acolo unde gradul de absorbţie e mai mic de 2%). Incompetenţa pare să fie decenală la ministerul transporturilor. De fapt, multidecenală.

 Am urmărit cu atenţie emisiunea de miercurea trecută, de la TVR, cu Preşedintele Ţării. Am urmărit-o în reluare, pe net, pentru că în timpul emisiunii prezidenţiale, îl aveam invitat la The Money Channel pe Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România. De la Jeffrey Franks am rămas cu multe informaţii. De la Traian Băsescu, doar cu multe semne de întrebare. Deci…

 Unde greşeşte Preşedintele Traian Băsescu :

* Cine e de vină pentru proasta gestiune a ţării, pentru deficitul monumental pe care l-a înregistrat România anul trecut şi pe care îl va înregistra şi anul acesta? Cum cine? În viziunea preşedintelui, băncile, care acum „se derobează pentru situaţia în care au adus România. Ei dădeau credite cu buletinul, ei erau avertizaţi de guvernator, şi acum dau lecţii la televizor, ceea ce e tipul de obrăznicie al celor care au dezechilibrat bugetul României şi acum dau lecţii”. Stimate Domnul Preşedinte şi dragă Traiane, sunteţi într-o eroare gravă. Ce treabă au băncile cu bugetul României? Permiteţi-mi să vă informez că dumneavoastra aţi patronat dezechilibrul bugetar la României – prin aplicarea negândită a unei cote unice nefundamentate. Prin supradimensionarea sectorului bugetar. Prin majorarea neînsoţită de productivitate a salariilor. Prin promulgarea majorării pensiilor. Prin lipsa oricăror acţiuni corective în anul 2009 şi până la jumătatea anului 2010 a exceselor din 2005-2008. Aţi fost acolo, domnule Preşedinte. Şi dumnevoastră daţi vina pe bănci pentru că finanţează deficitul bugetar pe care l-aţi „plămădit”? V-aţi gândit că fără prezenţa băncilor străine în România, lor le-ar fi fost mult mai bine, iar nouă, mult mai rău? În niciun caz. Pentru că băncile, nu-i aşa domnule Preşedinte, mint… nu? Şi mai sunt şi obraznice.

 • Cine e de vină pentru minciuna, dezinformarea şi proasta gestiune economică a ţării? „Am văzut şi oameni născuţi să mintă sau plătiţi să mintă”, zice Preşedintele. Stimate Domnule Preşedinte şi dragă Traiane, v-aţi uitat în oglindă? „În timpul campaniei prezidenţiale se dădeau reduceri de zile de muncă, 4 zile în noiembrie, 4 zile în decembrie”. Vă reamintesc respectuos ce spuneaţi atunci : http://www.mediafax.ro/politic/basescu-nu-crede-ca-solutia-e-concediul-fara-plata-de-10-zile-4753204 . Dumneavoastră spuneaţi, în data de 5 octombrie 2009, că nimeni nu va avea salariul mai mic după data de 1 ianuarie 2010. Şi că, oricum nu trebuie să facem nimic pentru a ieşi din criză, pentru că e criza altora, iar revenirea lor ne va tracta în afara crizei. Cine minte stimate domnule Preşedinte? Cine minţea când spunea că „această criză nu ne va atinge?”. Sau că „România va înregistra creştere economică în 2009”? Evident, nu dumneavoastră, pentru că, în lipsa unui cuvânt mai bun, sunteţi „perfect”. „Geniul Carpaţilor” este deja dat.

 • Vă rog să vă gândiţi şi la cum se duce un şef de stat şi spune : mai am nevoie de împrumuturi – dar ce autostrazi vrei sa faci – nu, pentru salarii si pensii. Deci o tara care ia imprumuturi sa isi plateasca salariile si pensiile este o tara de mana a doua din capul locului.”. Stimate domnule Preşedinte şi dragă Traiane, v-aţi gândit că dumneavoastră aţi contribuit decisiv la această situaţie? O să daţi vina pe Tăriceanu. Aşa e, absolut nepregătit din punct de vedere economic, dar să vă amintesc că dumneavoastră l-aţi ales de partener? „Spune-mi cu cine te împrieteneşti ca să îţi spun cine eşti”. Până în 2006, aţi fost prieten cu Tăriceanu, apoi, prieten cu tot ceea ce însemna demers populist (de la majorarea punctului de pensie, până la majorarea salariilor cu 50% pentru profesori – aţi promulgat legea, nu-i aşa?. Acum, sunteţi prieten cu Boc pe care l-aţi desemnat de 4 ori prim-ministru. El nu era un premier de mâna a doua spre a treia? Domnule Preşedinte şi dragă Traiane, dumneavoastră suportaţi o atitudine semi-doctă de genul „avem bani de majorare a salariilor cu 10% dacă nu plătim al 13-lea salariu?”. Ce urmează? Dublarea salariilor pentru luna septembrie dacă nu vor fi plătite salariile în august? Stimate Domnule Preşedinte şi dragă Traiane, când băncile vă iau la mişto, problema nu este a lor. Greşeala e a dumneavoastră. Mai ţineţi minte că le spuneaţi băncilor cui să dea credit şi la ce dobândă? Credeţi că asta se uită? Sau cum împărţeaţi împrumutul României din miliardul atras ca şi club-loan de către finanţe, pentru constructori? Şi le spuneaţi şi lor ce trebuie să facă cu banii? Nu… ar fi prea mult să le considerăm „indicaţii preţioase”. Dar o întrebare, tot vă adresez : chiar, ce autostradă mai vreţi să faceţi? Berceanu promitea 820 de kilometri în campania din 2008. Ştiu, el a minţit, nu dumneavoastră…

 • Vă doresc ca şi dumneavoastră să ajungeţi la un salariu de 6000 de lei, după 30 ani”, îi spuneaţi profesorului debutant care câştigă 600 de lei pe lună şi pe care l-aţi ars la salariu cu 25% (în timp ce apropiaţii dumneavoastră, gen Ionuţ Popescu, obişnuiau să câştige aproape 20.000 de EURO pe lună). Sau, prin ce concurs de împrejurări a ajuns fiica dumneavoastră, să câştige de la Luxten, lunar, mai bine decât câştigă preşedintele României, şi asta în mai puţin de 30 de ani? http://www.mediafax.ro/politic/elena-basescu-are-salariu-de-7-000-de-lei-pe-luna-la-luxten-4169466

 •  Ce trebuie să facă profesorul ca să ardă etapele, aşa cum a făcut asta mică, care a ajuns europarlamentar? Nu, nici gând de nepotism. Pentru că, nu-i aşa stimate Domnule Preşedinte şi dragă Traiane, nepotismul este specific unei ţări de mâna a doua….

 • În principiu, legea trebuie respectată… agentul economic nu trebuie să fie preocupat în primul rând cum să facă evaziune fiscală….”. Stimate, domnule Preşedinte şi dragă Traiane, „în principiu”? Matale te referi la legislaţia României că trebuie respectată… în principiu? Aici aţi greşit iar… sau poate nu. Poate că după asta v-aţi ghidat şi până acum…

 • „Până când va trebui să ne împrumutăm pentru a acoperi deficitul bugetului de pensii?”, întreabă moderatoarea Rodica Culcer? „Până ne hotărâm să punem ţara înaintea fiecăruia dintre noi”, a fost răspunsul Preşedintelui. Ce treabă are deficitul de pensii cu a pune ţara înainte? Sau, stimate Domnule Preşedinte şi dragă Traiane, mimăm patriotismul? Nu aş vrea să cred asta, pentru că, un american spunea că „patriotismul este ultimul refugiu al ticăloşilor”. Categoric nu e vorba de patriotism aici…

 • Şi nici aici – cică Ministerul de Finanţe se pregăteşte de un mare tun. Să se împrumute de pe piaţa europeană de până la 7 miliarde de EURO. Wow! Asta da afacere pentru cei care oferă bani cu împrumut, dar şi pentru cei care intermediază sau se ocupă de acest împrumut. Stimate Domnule Preşedinte şi Dragă Traiane, ştiţi cine „se ocupă” de acest împrmut? Bogdan Drăgoi. Da. Acelaşi domn Drăgoi pentru care am insistat zi de zi, timp de 3 luni, pentru a face public comisionul emisiunii de Eurobonduri. Şi el, carea ţinea ascuns (SRI, SIE şi alte servicii ar trebui să ştie ce motive are domnul Drăgoi să ascundă comisioanele), se ocupă acum de cel mai mare comision al unei tranzacţii din istoria României. O să se repete domnule Drăgoi povestea cu „Cât e comisionul?”. Eu sper că nu.

 

Acum, unde nu greşeşte Preşedintele României.

Sincer, habar nu am. Dar, vă invit să umpleţi pagini întregi cu asta.

 Categorii:Stiri

Etichete:, , , , ,

11 răspunsuri

 1. Teribil articol…pacat ca nu pot lovi fizic cuvintele acolo unde trebuie

 2. Radu,

  Observ ca ti-au trebuit ceva ani pana sa spui „pe fata” adevarul despre cauzele reale, care sunt de fapt politice, ale situatiei economice dezastruoase de la noi.

  Noi o stim pe asta cu Basescu de ani de zile, nu inteleg de ce ai avut tu nevoie de atatia ani ca sa te prinzi.
  Probabil ca de prins, te-ai prins mai de mult, dar n-ai avut curajul sa o spui.

  Toti stau si interpreteaza miscarile economice pe baza unor criterii stiintifice, dar aici in Romania climatul este atat de „smenuit” incat nu merita sa te zbati sa interpretezi procentele din economie, ca ele nu au corelatii logice nici intre ele si nici cu cartea.

  Nu merge nimic la analiza savanta, e mult mai potrivit un zvon, un pont, o duma.

 3. Domnule Soviani
  Tot am stat şi am cugetat asupra discursului prezidenţial.
  În urma unei persoane care lucrează 16 ore pe zi,rămîne ceva.Se vede un proiect realizat,un apartament zugrăvit,un bilanţ contabil finalizat,o operaţie pe cord reuşită.
  Economist fiind,am făcut un mic calcul;
  5 ani x 365 zile=1825 zile -primul mandat prezidenţial
  7 luni x 25 zile=150 zile -al doilea mandat
  Total zile prezidenţiale 1975 x16 ore lucru pe zi =31.600 ore
  Parcă lozinca prezidenţială era „Să trăiţi bine!”
  Concluzia mea este.
  Dacă cea mai mare parte a populaţiei,trăieşte în halul în care trăieşte,întreb şi eu ca prostu’,oare prezidentul nostru Băsescu şi dragul de Traian,nu afăcut cumva ” joc de glezne” 31,600 de ore prin palatul Cotroceni?
  Poate într-o emisiune,întrebaţi pe unul din adeptii prezidenţiali, cum este cu suprasolicitarea asta pentru nimic.
  cu stimă
  Mircea Iancău

 4. Radu
  Te urmaresc de la inceput.SUPERB.
  propunere in particular ,de o afacere in telefonie globala ;VIDEOTELEFONIE si REDUCERE DE COSTURI PENTRU ORICINE O FOLOSESTE ,mai ales acum pe criza.
  Detalii si planul marketing daca imi trimiti mail la bardanli05@yahoo.com
  Ambasada SUA in ROMANIA si AMBASADA ROMANA IN SUA ,sunt abonate NECC TELECOM.
  PROIECTUL PE LV7 PLEACA DIN ROMANIA SI SE EXTINDE IN TOATA LUMEA .O SA AVEM CEVA A NOSTRU EXTINS IN LUME ,CARE ADUCE BANI IN ROMANIA .
  CU ADMIRATIE ,
  MIHAI BARTHA
  CLUJ NAPOCA

Trackback-uri

 1. standard.ro | Platforma de comentarii, bloguri si opinii MONEY.ro
 2. Unde greşeşte şi mai ales unde nu greşeşte Preşedintele României, Traian Băsescu (II) « Soviani's Blog
 3. Unde greşeşte şi mai ales unde nu greşeşte Preşedintele României, Traian Băsescu (II). « standard.ro | Platforma de comentarii, bloguri si opinii MONEY.ro
 4. Traian Băsescu : ”Problema mea este țara, iar țara trebuie stabilizată”. Dar dacă e invers? « Soviani's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: