Bank of America despre România: lucrurile se îmbunătăţesc. Culisele.


Colegul meu Silviu Pop mi-a povestit despre un raport al Bank Of America, apreciativ la adresa României, care, pe scurt, spune că lucrurile se îmbunătăţesc. Raportul a fost publicat în urmă cu câteva zile.

Pe lung, raportul este rezultatul unei vizite de două zile a analiştilor Bank of America la Bucureşti prilej cu care au văzut eforturi în creştere pentru absorbţia fondurilor europene, consolidare fiscală care merge mai departe, ceea ce ajută la diversificarea fluxurilor de capital înspre România (dincolo de finanţatorii instituţionali). Climatul politic este dificil, dar mai încurajator decât anticipaţiile, spun cei la Bank of America. Mai multe despre acest raport vă va spune colegul meu Silviu Pop.

Este al doilea raport pozitiv despre România din ultimele 6 săptămâni. Primul aparţinea celor de la Barclay’s. El a fost citat de guvernatorul Isărescu la prezentarea raportului asupra inflaţiei, în februarie. Pe scurt, el suna aşa, exact cum a fost citat de guvernator: „luna trecută nu am intervenit deloc în piaţa valutară, nu am făcut nicio operaţiune, iar leul s-a apreciat pentru că aşa a vrut piaţa.De altfel, un raport al Barclay’s arată că leul se află exac în zona de corespondenţă a puterii de cumpărare a românilor, adică aceasta este valoarea lui reală”, a mai spus Isărescu

Nu m-ar mira să vedem un raport pozitiv despre România şi din partea Uncredit în perioada următoare.

Se îmbunătăţesc lucrurile? Poate. Deşi citirea mea este că tocmai pentru că lucrurile au mers atât de prost în trecut, este greu de crezut că lucrurile vor merge la fel de prost în perioada următoare. Ceea ce mai degrabaă înseamnă stagnare. Au motive Bank of America, Unicredit, Barclay’s să prezinte lucrurile mult mai bune decât sunt? Daaaaaa!!! Cu certitudine. Iată culisele.

Aici nu s-a uscat bine cerneala pe rapoartele Bank of America despre România că a şi apărut ştirea : „Uniunea Europeană plănuieşte să lanseze obligaţiuni cu maturitatea la 7 ani, care vor fi parţial folosite pnetru a finanţa pachetul de salvare de 85 de miliarde de EURO pentru salavarea Irlandei”, au declarat aranjorii emisiunii de obligaţiuni. Emisiunea de obligaţiuni este făcută în numele Mecansimului European de Stabilitate Financiară (EFSM), o facilitate de 60 de miliarde de Euro care se bazează pe fonduri atrase de Comisia Europeană şi care folosesc un buget de 130 de miliarde de EURO al Uniunii Europene drept colateral (garanţie)

 

Mecanismul EFSM ese folosit deasemenea pentru a sprijini balanţa de plăţi a unor state membre ale Uniunii, precum România, Ungaria sau Letonia, care sunt beneficiarele acestui sprijin în urma unor aranjamente comune FMI/UE

 

Cine sunt aranjorii acestui megaîmprumut? Barclays, Bank of America, Unicredit, BNP Paribas. Vedeţi un motiv suficient pentru ca Bank of America, Unicredt şi Barclay’s să vadă exclusiv partea plină a paharului din România?

Dacă nu este suficient, vă mai ofer o ştire. Mult mai puţin valoroasă – aproape 10% din compania Petrom. Statul vrea să vândă încă 9,84% din Petrom. Printre intermediarii care şi-au anunţat intenţia de a participa? Bănci care văd sau vor vedea că lucrurile se îmbunătăţesc. În plus, nu uitaţi că România este pe punctul de a acorda un mega portofel doamnei Eleni Udrea (cea care nu face dovada că poate rambursa la scadenţă creditul de 3,2 milioane de EURO accesat de la BRD). Detaliile le aveti aici. Prima fază? Suceava şi Botoşani. Credite de 100 de milioane de EURO. Ghiciţi cine le va acorda? Fix băncile. Adică acelea care au ca principal obiect de activitate să atragă bani ieftini şi să îi plaseze mai scump. Ori, ca să atragi bani ieftini, trebuie să îţi vopseşti clientul în culori atractive. În loc de pensulă, băncile au la dispoziţie mesajul. În loc de culoare, băncile au la dispoziţie cuvintele. Cele de genul „lucrurile se îmbunătăţesc” sunt de natură să le maximizeze profitul. Mesajul băncilor nu poate fi preluat de un guvern sau susţinătorii lui drept obiectiv decât într-o stare de maximă naivitate. Mesajul băncilor va căuta tot timpul profitul. Ceea ce este extrem de normal. Tot timpul trebuie însă să mergem dincolo de mesaj. Şi să privim culisele. De ce ar spune băncile ceea ce spun şi când… Vă doresc un sfârşit de săptămână cât mai plăcut,



Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , ,

5 răspunsuri

  1. as vrea sa traiesc sa o vad pe nutzi executata de banca !!!

  2. Soviani, clar, stie culisele. N-am inteles ce culise mai sunt si astea, daca le stie si cineva cu 1000 de euro pe luna.
    N-as face totusi chiar o paralela cu secretele masonice, popularizate in cartile de la hipermarket.
    🙂

  3. „Tot timpul trebuie însă să mergem dincolo de mesaj. Şi să privim culisele.”
    Asta face orice om normal in Romania ultimilor ani cand, de voie, de nevoie, ajunge fata in fata cu media lui Voiculescu.

    Articol tipic pentru un om care trece de la o prezumtie („au motive bancile sa zica nu-stiu-ce?”) la o concluzie auto-sustinuta euforic („da, cu certitudine. deci, iata ca-chiar o fac”).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: