Şeful FMI: „Ceea ce s-a întâmplat în această vară ne indică faptul că am intrat într-o nouă fază periculoasă”


 „Nu ne permitem luxul timpului”, a spus Christine Lagarde, şeful FMI, în faţa audienţei de la Jackson Hole, locul în care cei mai puternici bancheri centrali şi economişti ai momentului se întâlnesc o dată pe an. Este acelaşi loc în care anul trecut, şeful FED, Ben Bernanke, anunţa că există o a doua rundă de „paraşutare” de bani în economie (quantitative easing 2), şi care trimitea indicele S&P500 într-o rundă extrem de dinamică, cu câştig de 28% din vara trecută până în 29 aprilie 2011, când S&P a înregistrat maximul ultimilor 3 ani.

 „Lucrurile sunt clare”, a mai spus Lagarde. „Riscăm să vedem derapajul recuperării fragile. Aşa că trebuie să acţionăm acum. Este o chestiune de viziune, curaj şi sincronizare. Acţiunile decisive vor contribui la creşterea încrederii, necesară pentru a restaura creşterea economică mondială”.

 „Astăzi, bilanţurile statelor sunt în linia focului”, a mai spus Lagarde, după ce a apreciat drept corecte măsurile luate în anul 2008, atunci când guvernele au compensat prin expansiune fiscală (cheltuieli şi deficite mai mari) şi au folosit resurse publice pentru a recapitaliza instituţiile bancare. „Astăzi, cele mai mari probleme sunt datoriile suverane ale statelor cele mai dezvoltate, băncile din Europa şi gospodăriile din SUA”. „Problema fundamentală este că în aceste economii avansate, creşterea slabă şi bugetele dezechilibrate şi fragile – ale guvernelor, instituţiilor financiare şi gospodăriilor, se întreţin negativ unele pe celelalte. Dacă creşterea va continua să îşi piardă din avânt, deficitele fiscale se vor agrava, sustenabilitatea fiscală va fi ameninţată iar instrumentele de politici îşi vor pierde capacitatea de sprijini recuperarea”

 Ce trebuie făcut?

 „În mod categoric, plaja de politici este mai îngustă acum. Nu există soluţii uşoare, ceea ce nu înseamnă că nu există soluţii”, a mai spus Lagarde.

Despre politica fiscală

  • consolidarea fiscală rămâne un imperativ, politicile macroeconomice trebuie să sprijine creşterea. Politica fiscală trebuie să navigheze între două rele: să îşi piardă credibilitatea şi să submineze creşterea . Pentru a trece testul credibilităţii, politicile fiscale trebuie să pună accent pe măsurile durabile care vor genera economii în viitor şi crează totuşi spaţiu pentru creştere în prezent, permiţând un uşor ritm de consolidare

Despre politica monetară:

 * politica monetară trebuie să rămână „acomodativă” (în sensul stimulării creşterii economice prin reducerea ratelor de dobândă pe termen scurt şi ieftinirea banilor pentru credite, o politică monetară laxă). Riscul recesiunii este mai mare decât riscul inflaţiei. În economiile avansate, anticipaţiile inflaţioniste sunt bine ancorate iar presiunea din partea preţurilor la energie şi alimente începe să dispară. Cei care decid politici trebuie să fie pregătiţi să se scufunde din nou în ape neconvenţionale. 

La nivel micro:

  • Reformele structurale vor ajuta la creşterea productivităţii, dar trebuie să fim atenţi să nu slăbim cererea pe termen scurt.

 „Diavolul este întotdueauna în detalii”:

* Europa: are nevoie de acţiuni urgente şi decisive care să înlăture incertitudinea legată de bănci şi datorii suverane. Expunerile financiare pe continent transmit slăbiciuni şi împrăştie frica de la piaţă la piaţă, de la ţară la ţară, de la periferie spre centru. În Europa, datoriile publice trebuie să fie sustenabile: mai multă acţiue fiscală şi mai multă finanţare. Băncile au nevoie urgentă de recapitalizare. Trebuie să fie suficient de puternice să facă faţă riscurilor suverane şi creşterii slabe. Asta este cheia întreruperii lanţului contagiunii. Recapitalizarea trebuie făcută în primă instanţă din resurse private, dar şi publice dacă este necesar. Europa trebuie să aibă o viziune comună, credibilă, care să fie construită pe o fundaţie solidă, spre exemplu reguli fiscale care să funcţioneze de fapt.

  • SUA: decidenţii trebuie să găsească echilibrul corect între reducerea datoriei publice şi suţinerea recuperării în special pentru menţinerea ocupării forţei de muncă pe termen lung. Continuarea scăderii preţului caselor continuă să slăbească financiar familiile. Asta ţine consumul jos şi crează incertitudini economice. Nu este timp pentru jumătăţi de măsură sau amânări. Cine va crede că angajamentele de tăieri de cheltuieli pot supravieţui unei stagnări îndelungate cu forţă de muncă neocupată şi lipsă de satisfacţie socială? În al doilea rând, oprirea spiralei executărilor silite. Asta trebuie să includă reducerea principalului datorat către bancă, într-o manieră mai agresivă, o intervenţie mai puternică a agenţiilor guvernamentale de finanţare a proprietăţilor sau paşi care să îi ajute pe proprietari să beneficieze de dobânzile reduse.

  • Economiile emergente: „Dacă economiile avansate eşuează în recesiune, economiile emergente nu vor scăpa”

În concluzie:
Riscurile la adresa economiei globale sunt în creştere, dar există încă un drum spre recuperare. Opţiunile sunt mai înguste decât în trecut, dar există o cale. Există incertitudini, dar acţiunile hotărâte vor ajuta la eliminarea îndoielilor”.Categorii:Stiri

2 răspunsuri

  1. da , e frumos sa se rezolve criza fara nici un faliment , fara nici o executare silita , fara nimic , iar daca se poate sa ramanem si cu ceva mai multi bani in buzunare … halal viziune de sef FMI

  2. Trebuie ca cineva sa piarda. Banii sunt creati prin „magie” in banci iar dobanda care se creaza nu este acoperita de bani. Cineva trebuie sa piarda. Nu exista alta solutie. In mod cert va pot spune ca un Dumnezeu ca : cei saraci vor pierde iar cei bogati vor castiga.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: