Oferta lui Vuza pentru creanta Electrica față de Oltchim a fost respinsă…


… sau, eventualele șmecherii/combinații între cei care au simțit nevoia să scoată la vânzare simultan pachetul de acțiuni Oltchim, creanța AVAS asupra Oltchim (250 de milioane de Euro) și creanța Electrica asupra Oltchim (154 de milioane de Euro) au fost devoalate și respinse.

Iata ceea ce spune Ministerul Economiei astăzi Ministerul Economiei:

”Urmare a derulării procedurii prevăzute în Caietul de Sarcini privind oferta de vânzare a creanţei deţinută de S.C. D.F.E.E. Electrica S.A. la S.C. Oltchim S.A. Râmnicu Vâlcea prin licitaţie cu ofertă în plic urmată, dacă va fi cazul, de licitaţie cu strigare după regula licitaţiei competitive, având în vedere că oferta finală de cumpărare a ofertantului S.C. Chimcomplex S.A. Borzeşti pentru Creanţa Electrica s-a situat sub preţul minim revizuit de S.C. D.F.E.E. Electrica S.A., comunicat reprezentanţilor ofertantului în data de 27 septembrie 2012, S.C. Chimcomplex S.A. Borzeşti nu a fost declarat adjudecatar al Creanţei Electrica.”

Am mai scris pe blog, aici: https://soviani.com/2012/09/23/este-stefan-vuza-adevaratul-castigator-al-privatizarii-oltchim-cat-de-penal-este-procesul-privatizarii-oltchim/, scenariul potrivit căruia adevăratul câștigător al licitației pentru Oltchim ar fi fost Ștefan Vuza. El a câștigat, în urma licitației de vineri, 21 septembrie, potrivit declarațiilor de atunci ale lui Remus Vulpescu, dreptul de negociere 1 la 1 pentru a obține creanța Electrica cu discount. Vulpescu spunea vineri, 21 septembrie, că după ce Chimcomplex nu a ridicat oferta pentru creanță în ziua de vineri (circa 45 de milioane de Euro pentru o creanță de 154 de milioane de EURO), ar mai fi avut posibilitatea unei întâlniri suplimentare cu reprezentanții Electrica, în care, dacă Electrica ar mai fi lăsat din preț și Vuza ar mai fi ridicat oferta, ar fi avut posibilitatea să câștige ”creanța de aur”, și anume dreptul de a solicita inslovența Oltchim, urmată de administrare specială (un proces foarte drag domnilor Vulpescu și Remus Borza), și apoi eventual lichidare a combinatului prin executarea garanțiilor ferme pe care le avea proprietarul creanței Electrica. Acest proces ar fi însemnat în fapt o modalitate extrem de netransparentă de privatizare, chiar dubioasă (dubioasă fiind din momentul în care OPSPI s-a angajat să intermedieze vânzarea creanței Electrica).

Comunicatul de azi al Ministerului Economiei ne arată că odată planul vânzare a creanței Electrica a fost devoalat (în principal aici, pe blog), a fost stopat. Electrica nu a mai lăsat din preț suficient de mult ca Ștefan Vuza și grupul lui de interese să își permită acest lucru.

În fapt, alături de amenințarea de ieri a lui Victor Ponta, de eventuală schimbare a lui Remus Vulpescu de la șefia OPSPI (cred eu pe motiv de incomptență sau chiar mai rău decât atât), mișcarea de astăzi arată că schema prin care cumpărătorul unei creanțe (la reducere) ar fi ajuns să fie principalul beneficiar al patrimoniului Oltchim a fost devoalată și anulată.

Din punctul meu de vedere ar urma o investigare atentă a acțiunilor domnului Vulpescu care să releve modul în care a conturat/a fost de acord/ a implementat o strategie de privatizare dubioasă. Domnul Vulpescu și MEC trebuie să răspundă pentru eșecul privatizării Oltchim.Categorii:Editoriale

Etichete:, , ,

1 răspuns

  1. E adevarat, dar si Ponta le face curte rusilor. Vedem ca se privatizeaza de zor, dar nimic nu e pe bursa. Asa ca atita timp cit politicul se amesteca in privatizari, vom vedea tot felul de rasturnari de situatii mai mult sau mai putin asteptate.
    Poate e un cadou pregatit pentru rusi cu scopul ca firmele romanesti sa intre pe pietele estice. E adevarat ca trebuie sa cucerim pietele estice, ca in vest nu prea este loc pentru romani, dar piata trebuie sa ramina libera indiferent unde vor sa se duca intreprinzatorii romani.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: