O noua baliverna a premierului Victor Ponta: CDS-ul Romaniei si rolul sau activ in scaderea lui.


Este clar: domnul Victor Ponta este de parere ca o minciuna repetata de multe ori poate deveni (in capul dansului si al celor pe care incearca sa ii manipuleze) un mare adevar. In fapt, o minciuna repetata de multe ori nu reprezinta decat diverse forme de neadevaruri: broasoave, nascoceli, palavre, inselaciuni, baliverne, scorneli sau trombon.

Cel mai recent trombon al domnului Victor Ponta este detaliat pe blogul domniei sale sub titlul: pentru presedintele Basescu – un CDS in loc de martisor. De fapt, domnul Ponta nu se adreseaza lui Traian Basescu, ci romanilor, pe care incearca sa ii prosteasca sugerand ca CDS-ul Romaniei (un instrument derivativ prin care detinatorul unui titlu de stat transfera riscul detinerii asupra unui tert) se duce la minime doar pentru ca dansul conduce guvernul Romaniei. Pe scurt, cu cat CDS-ul unui stat este mai mic, cu atat perceptia despre riscul statului respectiv este mai mica de unde rezulta costuri de imprumut mai mici.

Tenatativa de prosteala a domnului Ponta este ilustrata grafic chiar pe blogul domniei sale:

CDS-ul Romaniei prezentat de Ponta:

CDS-Ponta

Impartind perioada august 2010- ianuarie 2013 in cele 3 guvernari ale Romaniei (Boc, MRU, Ponta I + II), graficul nu reprezinta decat o tentativa – scuzati-mi expresia, insalubra, de a sugera ca CDS-ul Romaniei a scazut de la 500 de puncte in luna iulie 2012 la 200 de puncte in luna martie, vezi Doamne, gratie priceperii guvernarii Ponta. Nimic mai fals, iar asta este evident urmarind evolutia CDS-urilor si pentru obligatiunile emise de alte state (Cehia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Turcia, Kazahstan), state care, categoric, nu au nimic de a face cu performanta sau lipsa de performanta a domnului Ponta.

Pentru a ilustra balivernele domnului Ponta, este suficient sa ne uitam la CDS-urile altor state. Sa le luam pe rand:

Cehia: in perioada mentionata, CDS-ul Cehiei a scazut de la 150 de puncte pana la 50 de puncte (fata de 200 cat are Romania). Observati exact aceeasi traiectorie ca si pentru CDS-urile Romaniei

CDS-Cehia

Polonia: in perioada mentionata, CDS-ul Poloniei a scazut de la 280 de puncte pana la 80 de puncte (fata de 200 cat are Romania). Observati exact aceeasi traiectorie ca si pentru CDS-urile Romaniei

CDS-Polonia

Bulgaria: in perioada mentionata, CDS-ul Bulgariei a scazut de la 300 de puncte pana la 150 de puncte (fata de 200 cat are Romania). Observati exact aceeasi traiectorie ca si pentru CDS-urile Romaniei:

CDS-Bulgaria

Ungaria: in perioada mentionata, CDS-ul Ungariei a scazut de la 600 de puncte pana la 300 de puncte (fata de 200 cat are Romania). Observati exact aceeasi traiectorie ca si pentru CDS-urile Romaniei:

CDS-Ungaria

In cazul Ungariei mai trebuie facuta o precizare: faptul ca CDS-ul statului vecin este ceva mai mare (300 de puncte fata de 200 de puncte), nu inseamna ca pe ansamblu, costurile de imprumut sunt mai mari. Intrucat Ungaria nu mai are acord cu Fondul Monetar, prin urmare nu plateste dobanzi de 700 de milioane de Euro pe an (ca Romania), doar ca sa aiba o ”centura de siguranta” care are ca scop inclusiv reducerea costului de indatorare. Spre comparatie, cele 700 de milioane de EURO pe care Romania le plateste anual pentru imprumutul de 20 de miliarde ar fi egalate ca si costuri cu dobanzile daca Ungaria s-ar imprumuta (cu un punct procentual mai scump decat Romania), de 70 de miliarde de EURO de pe piata. Doar ca intreaga datorie publica a Ungariei este de circa 80 de miliarde de Euro, iar pe ansamblu, costurile de finantare ale Ungariei (cu o pondere a datoriei publice de 80% din PIB fata de 40% in Romania), sunt mai reduse. Insa, si in cazul Ungariei, sesizati aceiasi traiectorie descendenta a CDS-urilor, incepand cu mai – iulie 2012. Si, credeti-ma, CDS-ul Ungariei nu a scazut pentru ca domnul Ponta guverneaza asa cum stie dansul.

Turcia: in perioada mentionata, CDS-ul Turciei a scazut de la 300 de puncte pana la 150 de puncte (fata de 200 cat are Romania). Observati exact aceeasi traiectorie ca si pentru CDS-urile Romaniei

CDS-Turcia

Kazahstan: in perioada mentionata, CDS-ul Kazahstanului a scazut de la 250 de puncte pana la 150 de puncte (fata de 200 cat are Romania). Observati exact aceeasi traiectorie ca si pentru CDS-urile Romaniei

CDS-Kazahstan

Si, din nou, Romania: in perioada mentionata, CDS-ul Romaniei a scazut de la 450-500 de puncte, pana la 200 de puncte.

CDS-Romania

Daca veti tipari graficele pe care le-am postat mai sus, sau veti face scroll pe analiza de mai sus, veti vedea practic o evolutie copy-paste (chiar daca premierului nu ii place acest gen de metafora) a CDS-urilor statelor analizate. De unde nu se poate desprinde decat una dintre urmatoarele doua concluzii:

a) daca luam logica domnului Ponta, am fi tentati sa credem ca guvernarea domniei sale a oferit pe langa posibiltatea unui martisor de tip CDS catre Traian Basescu si reducerea costurilor de finantare pentru toate statele mentionate mai sus: Polonia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Turcia, Kazahstan si evident, Romania. Dar eu nu iau de buna logica domnului Ponta (pentru ca e de tip nascoceala) si abandonez varianta a) mergand catre varainta b)

b) Singura adevarata: ceva s-a intamplat in lume (pe larg) sau in zona Euro (concret) astfel incat acel ceva ( si nu domnul Ponta) a redus costul de finantare pentru toate statele mai sus mentionate. Iar acel ceva se numeste rezolvarea crizei EURO prin tiparire nelimitata de bani de catre Banca Central Europeana, o chestiune semnalata din luna iulie (de catre BCE) si transpusa efectiv in fapt din luna septembrie (de cand costurile de finatare se pastreaza la minime pentru statele sus mentionate). Special pentru dumneavoastra (si nu pentru domnul Ponta), am asezat CDS-ul Romaniei pe lucruri extrem de importante care au intervenit in rezolvarea crizei zonei Euro (prin cumparare nelimitata de titluri de stat). Iar rezultatul il vedeti in graficul de mai jos:

Screen Shot 2013-03-02 at 1.03.28 AM

 

Dand click pe grafiul de mai sus, veti vedea ca maximele din grafic sunt generate de momente in care statele zonei Euro par depasite in privinta crizei monedei unice, iar caderile abrupte din iulie si in special din 6 septembrie 2012 sunt generate in special de anunturi urmate de actiuni din partea Bancii Central Europene (de la alocarea de 2000 de miliarde de EURO de statele membre G20 pentru protejarea zonei Euro, anunturi gen ”Euro e ireversibil si vom sprijini nelimitat statele” pana la anunturile Bancii Centrale Europene ca va cumpara nelimitat titluri de stat ale tarilor din zona EURO – adica incingerea tiparnitei).

Acum, comparati momentele cheie din graficul de mai sus cu balivernele domnului Ponta:

CDS-Ponta

In fapt, graficul domnului Ponta are aceiasi relevanta ca urmatorul:

Screen Shot 2013-03-04 at 1.02.19 AM

 

Adica impartirea suisurilor si coborasurilor CDS-urilor Romaniei in functie de guvernarile Boc, MRU, Ponta – fara sa reliefeze in fapt singurul lucru care a contat – evolutia crizei zonei Euro (in conditiile in care Romania imbraca neconditionat camasa de forta a FMI), are exact aceeasi valoare ca interpretarea CDS-urilor Romaniei in functie de lansarea colectiei de cercei a lui Paris Hilton la Shanghai, faptul ca Paris Hilton s-a sarutat cu DJ Afrojack sau ca CDS-urile Romaniei au inceput sa scada puternic nu dupa ce BCE a anuntat ca va finanta nelimitat statele zonei Euro ci dupa ce eternele rivale Paris Hilton si Kim Kardashian au fost vazute la aceeasi petrecere pe barca lui Puff Diddy. In fapt o dovada de superficialitate si neprofesionalism a domnului Ponta.

Dincolo de aceasta dovada, ramane realitatea: costul asigurarii riscului pentru nereturnarea la plata a unui imprumut acordat Romaniei este in tara noastra de 4 ori mai mare decat in Cehia, de 3 ori mai mare decat in Polonia, cu 0,5 puncte procentuale mai mare decat in Bulgaria. Da domnule Ponta, bulgarii cu un guvern daramat de strada si in plina degringolada politica au un CDS mai mic cu 0,5 puncte procentuale decat Romania (150 de puncte in Bulgaria fata de 200 de puncte in Romania).

Restul e vrajeala ieftina sau aceeasi tentativa de prosteala ca si aici, in articolul urmator: https://soviani.com/2012/11/26/granita-fina-intre-catastrofa-si-prosteala-in-acceptiunea-domnului-victor-ponta/

 

 

 Categorii:Editoriale, Stiri, The Money Show

Etichete:, , , , , , , , , ,

17 răspunsuri

 1. Zodia tiparnitei. Fisa de post pentru un PM al timpului prezent: sa imparta banii/hartiile la popolatie si baroni. Ponta e de vocatie; le scade CDS-ul la toti, sa moara base de invidie.

 2. draguta… toti sint politicieni. acum ce ai vrea ?
  sa faca ceva bun pentru tara?
  esti naiv sau ceva?
  bravo ca zici si dai … macar cu asta raminem!

 3. Asta e o tema care ar putea sa fie prezentata de televiziune. De ce nu a-ti face din ea macar 15 minute de show economic, intr-o emisiune intitulata: GOGOASA POLITICA A ZILEI? Sint convins ca multi romani ar baga la cap si ar intelege ca politicienii sint niste cirpe numai bune de spalat pe jos. Pe blog e mai limitat sa raspindesti ideile bune deoarece de partea lor trebuie cistigati si … prostanii Romaniei, care nu au calculator si pentru care problemele economice sint adevarate intilniri de gradul trei. Dar la vot se duc si ne nenorocesc pe toti cu comunismul lor desantat nascut din propria prostie si ignoranta.

 4. BRAVO, DOMNULE SOVIANI!
  IN CLIPA ACEASTA EMISIUNEA DUMNEAVOASTRA MA UNGE PE SUFLET! SINTETI CEL MAI TARE ECONOMIST DIN RO!
  Sa speram ca romanii vor baga la cap si vor intelege!

 5. Nu sint de acord cu cei care au venit ca invitati la emisiunea: Ministerul de Finante. Economia duduie cu sau fara intrare in Schengen!
  Daca politrucii din tarile membre UE din motive strict de criza economica vor explica natiunilor lor ca, din cauza prezentei la munca a romanilor nu le merge bine lor economia in tara, vor baga din nou vize. Si printre politruci sint multi nebuni, indiferent de limba vorbita sau natiunea pe care o reprezinta.
  Adica 7 milioane de romani plecati la munca in afara tarii se vor milogi din nou pe la ambasade pentru vize? Reintroducerea vizelor va influenta negativ economia romaneasca. Multi lucreaza in afara si aduc bani in Ro cu care fac afaceri sau alimenteaza afacerile altora cumparindu-le produsele sau serviciile. Etc. Cum sa nu influenteze prezenta in Schengen economia romaneasca? Pai economia nu o fac oamenii? E o entitate abstracta care se naste si se face singura?
  Uneori invitatii dumneavoastra ne dau dureri de cap prin ce a ce spun fara sa mai si gindeasca!

 6. Nu sunt de acord cu sintagma „Miniserul de Finante”…Suna sinistru. Aduce a escrocul de Blejnar…

 7. Cred ca domnul Soviani vrea ca sa avertizeze intr-un fel pe babuinii ce lucreaza la Ministerul de Finante, ce nenorociri se intimpla in economia romaneasca dupa ce domniile lor bugetare inventeaza tot felul de taxe si impozite aberante pentru mediul privat. Emisiunea ar putea fi numita in orice fel pentru ca pe aia nu-i intereseaza ce vrea poporul, ci se gindesc la propriile lor buzunare.
  Eu propuneam GOGOASA POLITICA A ZILEI pentru ca romanii se pricep si sint atrasi de politica si football. Interesati fiind de politica s-ar lamuri si despre minciunile oferite de oamenii politici si ar afla cum distrug acestia Romania de la un expert in economie cum este domnul Soviani. Cu alte cuvinte ar descoperii adevaruri care sint spuse nu de un om politic, ci de unul invatat.
  Politicienii (POLITRUCII) din Romania sint o categorie aparte de oameni, care nu sint capabili sa produca bani intr-o afacere oarecare. Toti politrucii nostrii sint bugetari, hraniti cu laptele impozitelor si taxelor jupuite de pe spatele companiilor ce activeaza in Ro. Pentru ca nu-i duce capul sa faca bani, produc doar vorbe. Asta e „afacerea” lor.
  Grav este ca ne inventeaza tot felul de legi aberante care au transformat economia Romaniei intr-o perfecta ruina. Si stiu si cui sa se adreseze. Ei vorbesc unei mare mase de oameni carora scoala si munca pe brinci, cu riscurile de rigoare nu le spune nimic. Astora le place si le prinde bine comunismul. Si cum munca pentru multi din Ro este grea ca si carnea de porc, dar numeric sint cam multi, automat se creaza acea intelegere perfecta care prin vot ii pastreaza pe politruci la putere. Norocul nostru ca mai sint si alte natiuni pe pamint si economia mondiala s-a globalizat. O sa scapam de domniile lor cu ocazia crizei economice actuale si a lipsei de alimente. Cineva imi atragea totusi atentia ca sint un visator din moment ce sosele tarii sint arhipline de masini bengoase in fiecare weekend. Nu-i nimic. O sa fiu eu asa pina cind visul o sa devina realitate. Sa vedem atunci cum o sa se descurce fiecare!

 8. Hip! Hip! Uraaaaaaaa!
  Stanishoara e si el vice la PNL! O sa sfaraie pulitika pe dreapta. Cred ca pnl-ul are mai multi vici decat membri.

 9. Ne-a zis Basescu ca Ponta e MINCINOS … da’ noi nu l-am crezut!!!!!!!!!!!!!
  hahaha – de parca mai poti sa mai crezi ceva din ce spune Basescu 😀

 10. „prin urmare nu plateste dobanzi de 700 de milioane de Euro pe an (ca Romania), doar ca sa aiba o ”centura de siguranta”

  Aici faci si tu ceva similar cu Ponta, intr-o oarecare masura…
  Din aia 20 de mld cam 8-9 s-au dus la guvern, si restul la BNR.

  Banii luati de guvern n-au fost centura de siguranta, ci imprumut pentru acoperirea deficitului bugetar la dobanda mult sub ce obtinea la banci.

  Banii de la BNR, ~ 11 mld, sunt la rindul lor plasati in diverse forme de imprumuturi, deci produc si ei macar 1% dobanda.
  Iar daca e sa luam ca referinta dobanda de 700 mil / 20.000 mil = 3.5%, statul roman (de fapt BNR) plateste in realitate 2.5% * 11 mld, adica 275 mil eur/an pe centura de siguranta.
  Mai multa rigoare si mai putin senzationalism ar face mult mai citibil blogul asta. Dorinta trebuie, ca putinta e.

  • Daca vei completa calculul tau cu faptul ca bnr atrage / plateste 3.5% pe an si plaseaza la 0.25 sumele atrase, vei ajunge la cele 700 de milioane repejor…

   • Nu mi-e clar…

    Deci, BNR a luat o centura de siguranta de 11 mld eur, la care eu sustin ca plateste 275 mld, da’ chiar sa tina banii la ciorap, adica sa plateasca 3.5% si sa nu cistige nimic, tot nu depaseste 400 mil.
    Ca sa plateasca cei 700 mil ar trebui sa aibe o dobanda de 6.3%.

    Nu inteleg „bnr atrage / plateste 3.5% pe an si plaseaza la 0.25 sumele atrase”. De unde atrage?

    In discutie era vorba de centura de siguranta de la FMI…

   • Banii care stau la BNR (trasi de la FMI ci CE) sunt purtatori ai unor dobanzi de peste 3,5%. Banii acestia sunt plasati de BNR in titluri de stat americane sau altele cu 0,25%. Prin urmare, pentru acesti bani, fie ca stau la bNR, fie ca au fost cheltuiti de finante, se platesc dobanzi de minimum 3,5% pe an. Faceti calculul si veti ajunge la 20 mlrd * 0,035 la 700 de milioane. In plus, daca adanciti calculul, veti vedea ca BNR a eliberat bani din RMO (unde platea circa 1% bancilor comerciale) in schimbul sumelor atrase de la FMI. Acum, pentru aceleasi sume (pentru care statul platea prin BNR circa 1% pe an, plateste intre 5 si 6%). Avand in vedere aceste elemente, ajungeti usor la suma de 700 de mil EURO/an. Si nu uitati ca datoria publica a Romaniei se finanteaza la costuri anuale de circa 1,8% din PIB (putin peste 2 mlrd EURO/an doar dobanzi). O buna parte din datoria publica este reprezentata de ”centura” de siguranta.

Trackback-uri

 1. Ce moda! Ministrii APARARII nationale – cei mai mari tradatori politici | Blogul lui Radu Soviani
 2. Ce moda! Ministrii APARARII nationale – cei mai mari tradatori politici |
 3. Bugetul cetățeanului e de fapt al statului: câteva observații despre realizările și ambițiile guvernului | Logica economică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: