Florin Citu vine la Money TV. Vom vorbi despre recordul de flexibilitate al FMI în privința României. Și câteva gânduri.


Boardul FMI a vorbit. Cu un număr record de derogări de la îndeplinirea țintelor asumate de România în acordul cu Fondul (3 derogări), FMI a aprobat a 7-a și a 8-a evaluare a acordului stand-by încheiat cu România în martie 2011 pentru 24 de luni.

Având în vedere numărul record de derogări – 3- (activele externe nete ale BNR, deficitul bugetului general consolidat, arieratele bugetului de stat), putem spune că FMI a aprobat derogarea parțială de la întreg acordul încheiat cu Fondul.

Ratarea țintei de deficit, în condițiile în care a fost ratată și ținta de reducere a arieratelor arată în fapt ratarea acordului (obiectivul era ajustarea finanțelor publice la un nivel sustenabil). Ratarea țintei de deficit (în condițiile în care statul nu și-a plătit nici datoriile – ceea ce arată un deficit ascuns), arată în fapt ratarea acordului.

Voi mai scrie despre asta în evaluările viitoare. Până atunci, vă invit să citiți aici: http://www.imf.org/external/np/sec/pr/2013/pr13234.htm cum motivează Fondul închiderea ochilor la nerealizările din acord.

Ca analist, nu pot decât să remarc superficialitatea manifestată în acordarea unor dispense care mai degrabă confirmă adâncirea în subdezvoltare economică, dar și faptul că fondul recunoaște cu subiect și predicat că obiectivele acordului nu au fost atinse:

* ”Reform of the energy and transport sectors and of state-owned enterprises remains incomplete. The authorities have begun to gradually raise gas and electricity prices and establish a more competitive energy market while taking steps to protect vulnerable consumers. These measures are welcome, but more must be done to reform inefficient state-owned enterprises, including through greater private-sector involvement”.

* ”Romania’s banking system is well capitalized, but vulnerable to external shocks. Accordingly, the authorities should continue to improve their crisis management arrangements and contingency planning”

* ”Tax administration and healthcare reform along with tax base broadening measures are also needed.”

* ”but more must be done to reform inefficient state-owned enterprises, including through greater private-sector involvement”

Și mă întreb: dacă toate obiectivele asumate se încadrează prin evaluare fie la categoria ”derogări”, fie la ”e nevoie să fie luate”, fie la ”rămân incomplete” ori la ”vulnerabilități la șocuri externe”, ce naiba am îndeplinit din acest acord? Pe scurt: am mimat consolidarea bugetară sustenabilă (creștere economică mizerabilă, confiscări de venituri prin inflație, cheltuieli inoportune, slabă absorbție a fondurilor europene”, am mimat managementul privat (TAROM, CFR, Nuclearelectrica, Hidroelectrica), am mimat privatizarea (Oltchim, CFR Marfă, Posta Română). Prin urmare în condițiile în care am mimat ceea ce trebuia făcut, nu e de mirare că și performanța este mimată. Întrebarea mea este, și vă invit să îmi răspundeți și dumnevoastră: ce interes are fondul să ia drept bune o serie de mimări? Eu am un punct de vedere, pe care îl voi detalia ulterior.

Dar despre toate acestea, vom vorbi și diseară, de la 18.10, la Money TV. Împreună cu Florin CîțuCategorii:Editoriale, Stiri, The Money Show

Etichete:, , , ,

4 răspunsuri

  1. E simplu, Cat timp noi ne reformam si ei se fac ca ne dau bani. Cu taraita si doar cat mai au. Dar dau ca sa mentina pacea sociala. N-au nevoie de inca o Grecie si daca ii costa 10 miliarde / an, e un mizilic fata de trilioanele care sunt pregatiti sa le arunce pe piata la nivel mondial.

  2. Am urmarit emisiunea, Interesanta discutie. Pacat ca l’alde Ponta li se rupe de toate aceste lucruri.

  3. Camatarii de la FMI au tot interesul ca Romania sa se inglodeze cat mai grav in datorii si, in prezent, acesta este trendul. E ca in vremurile in care toata lumea putea sa se imprumute cu buletinul, nu contau cifrele.

    FMi este o institutie corupta care s-a acoperit de penibil. A creditat state africane, precum Romania cu bani de pensii si salarii. Ca tara traim din bani luati de la CAR, e jalnic.

  4. Mai niciodata (adica nu suficient de des pe cat mi-as dori) nu pot urmari emisiunea dvs in direct … As fi placut surprins sa o pot vedea ulterior orelor de difuzare la tv … Am vazut ca pe canalul dvs youtube postati rar emisiunile… Gasim vreo solutie ??

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: