Ce înseamnă masuri speciale? Despre logica inversa enuntata astazi: ,,intai bugetul, apoi masurile speciale”


Despre faptul că bugetul pentru anul 2015 nu a fost luat în serios (și nici legea), nu cred că mai trebuie să  vin cu argumente. Legea finantelor publice spune foarte clar:

1. ,,Ministerul Finanțelor publice, întocmește proiectele legilor bugetelor, pe care le depune la Guvern până la data de  30 septembrie a fiecărui an. Suntem în 18 noiembrie.

2. ,,Proiectul legii bugetului este însoțit de un raport privind situația macroeconomică pentru anul pentru care se elaborează bugetul (și proiecția acestuia în următorii 3 ani)”. Suntem în 18 noiembrie. Cât este deficitul bugetar pe care se construiește bugetul pe 2015? Dar creșterea economică? Aceste răspunsuri trebuiau oferite până la 30 septembrie

3. ,,După însușirea de către guvern a proiectelor legilor bugetare, acesta le supune spre adoptare Parlamentului nu mai târziu de 15 octombrie”. Suntem în 18 noiembrie.

Screen Shot 2014-11-14 at 5.35.40 PM

Așadar, legea finanțelor publice a fost încălcată (în opinia mea). Ar fi trebuit să avem în Parlament proiectul de buget aprobat de guvern de o lună și 3 zile. Motivația a fost una puerilă, în sensul că domnul Tăriceanu va veni prim-ministru și să își facă dânsul bugetul. Unde e bugetul? 

Declarația de astăzi a premierului, ar fi trebuit să conducă la răspuns. În schimb, a născut și alte întrebări, legate de cunoașterea logicii programării bugetare:

,,O sa va rog, pana la sosirea delegatiei Comisiei Europene, Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, sa pregatiti bugetul pe 2015. Deci, fiecare ministru vorbeste cu Finantele si, dupa aceea, pentru masuri speciale, luam decizia politica in cadrul coalitiei si in cadrul Guvernului”, le-a spus Ponta ministrilor, in sedinta de guvern.”

Logica bugetară spune că întâi se defintivează cadrul legislativ (Codul Fiscal, care cuprinde sursele de finanțare ale bugetului, așa numite, impropriu ,,măsuri speciale”, întrucât ele ar trebui să fie măsuri ,,legale” nu speciale și cunoscute de populație și companii cu 6 luni înainte de a intra în vigoare).” Bugetul nu are nevoie de măsuri speciale, el se construiește pe legislația existentă.

Declarația premierului îmi arată că în fapt, nimeni nu a lucrat încă la buget și nici nu lucrează. Deocamdată dânșii nu au curajul să spună ce taxe și impozite le vor majorate de la 1 ianuarie 2015 (altfel ar fi apărut deja în codul fiscal). Iar faptul că e nevoie de ,,măsuri speciale” arată în fapt, în opinia mea, una din două intenții:

a) cea mai probabilă: ascunderea, ținerea secretă a majorărilor de impozite/taxe de la 1 ianuarie 2015 (lucru nelegal atât din perspectiva termenelor legale pentru definitivarea bugetului dar și a modificării Codului Fiscal cu 6 luni înainte de intrarea în vigoare a taxelor)

b) Declarații publice neadevărate, că de la anul nu vor fi majorate taxele/impozitele. Și veridicitatea, încă o dată, a documentului Mediafax. Detalii aici: https://soviani.com/2014/11/14/despre-nu-o-sa-mai-apuc-sa-schimb-cota-unica-in-2016-pentru-simplul-motiv-ca-presedintele-nu-schimba-cote-unice/  și aici: https://soviani.com/2014/11/17/cum-ramane-cu-nu-o-sa-mai-apuc-sa-schimb-cota-unica-in-2016-pentru-simplul-motiv-ca-presedintele-nu-schimba-cote-unice/.

De ce e nevoie de măsuri speciale?

a) ar fi nevoie de măsuri speciale dacă banii nu ajung pentru bugetul 2015 (deficit mai mare decât cel prognozat). Asta arată că reducerea CAS cu 5 puncte procentuale nu are sursă de finanțare credibilă.

b) creșterea economică declarată (cu ample modificări structurale) creează în sine o problemă, ceea ce se numește: efect de bază. Cu alte cuvinte, pentru că anul acesta economia a crescut mai mult decât așteptările, la anul creșterea va fi mai mică (nivelul economiei pornește mai de sus).

c) în general, execuția bugetară de până acum arată o foarte proastă calitate a programării bugetare (veniturile nu s-au încasast conform estimărilor, deși au fost introduse măsuri suplimentare, gen supra-acciza pe carburanți, și în consecință cheltuielile au fost reduse, pe de-o parte, pentru a ne încadra în ținta de deficit bugetar – afectată și de plusul de cheltuieli angajat în perioada electorală și decontabil până la 31 decembrie”.

Iar întrebarea de bază rămâne: dacă economia merge atât de bine, de ce e nevoie de măsuri speciale? Iar răspunsul care îmi vine este că doar usturoiul nu împiedică deocherea bugetului.

 Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , ,

1 răspuns

 1. Domnule Soviani, este foarte interesanta si realista analiza dumneavoastra.
  Intrebarea este – cine raspunde pentru aceste anomalii si cine ar trebui sa traga de „urechi” MF si pe doamna Petrescu (dezamagitor experiment) despre nerespectarea termenelor sia opacitatii construirii acestui buget????
  Sigur, stim ca s-a asteptat rezultatul alegerilor si cred ca nimeni (din PSD) nu s-a asteptat ca V Ponta sa nu ajunga Presedinte – dar totusi, una, poate doua, variante de lucru ar fi trebuit facute in acest rastimp.
  Pana la urma, cheltuielile de campanie fiind facute, nu mai conta ca Tariceanu sau Ponta vor fi PM – calculele erau tot alea.
  Sincer, sunt siderat de tot amatorismul si aroganta acestor impostori si de cum isi bat joc de munca si de nervii nostri.
  Multumesc si va urmaresc in continuare.
  Cu stima,
  Razvan G

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: