Propozitia asta chiar nu o inteleg: ,,toti cetatenii care ne-au numit in functiile noastre vor avea de castigat”. Propozitia ii apartine lui Victor Ponta si incheie un mesaj de 5 randuri privind intalnirea de astazi pe care o va avea cu noul Presedinte, intalnire confirmata pe facebook.
Ma intreb natural: care cetateni ai Romaniei l-au numit pe domnul Ponta in functiile sale? Banuiesc ca se refera la functia/mandatul de prim-ministru. Si imi raspund natural: primul ministru nu este numit decat de un singur cetatean: Presedintele Romaniei. Iar dansul a fost numit de Traian Basescu, la propunerea majoritatii USL, care l-a desemnat. Dar numit a fost de catre un singur cetatean, al carui premier a devenit. In privinta numirii Presedintelui, nici aici nu merge sintagma. Presedintele este ales (nu numit). Curtea Constitutionala valideaza rezultatele alegerilor. Deci nici din perspectiva cetatenilor membri ai Curtii, nu merge sintagma cu numit, intrucat Presedintele ales este doar validat de Curtea Constitutionala.
Presedintele nu este numit nici macar de Parlament (ci învestit, în urma depunerii jurământului). Deci care cetateni l-au numit pe domnul Iohannis in functia de Presedinte? Pentru ca in cazul domnului Ponta, e simplu: dansul a fost numit, la fel ca doamna Bica, de catre domnul Traian Basescu.
Sau se refera domnul Ponta și la ofiterii care ,,ranjesc” si care au de castigat? Imi aduc aminte motivatia domnului Basescu atunci cand spunea ca are obligatia de a spune ,,cine e acoperit si nu spune, ca si candidat la Presedintie… în caz contrar, ii va ranji ofiterul lui cand va fi Presedinte. Ca ii zambeste acum, cat e premier, mai merge”. Vor avea de câștigat și respectivii ,,cetățeni”? Care au rămas cu ,,zâmbetul” și nu și-au exersat ,,ranjetul”? ,,Vor avea de câștigat” este echivalentul zâmbetului pe care îl pomenea domnul Băsescu? Până la urmă, în afară de Traian Băsescu, cine l-a mai numit pe domnul Ponta în funcții? Și ce îl recomanda pentru respectivele funcții?
Pe mine ma amuza propozitia la care fac referire la fel cum m-a amuzat si cea a precedentului premier al domnului Basescu – Mihai Razvan Ungureanu. Devenit premier in februarie 2012, fostul sef al SIE marturisea sincer ca pe unii functionari din ministerul finantelor ii cunoaste ,,dupa semnatura” :). Am scris despre asta aici: https://soviani.com/2012/02/14/ungureanu-sa-ne-mearga-bine-sub-noua-conducere-what/.
A, si ca veni vorba de domnul Ungureanu, imi aduc aminte si de discursul domnului Ponta dupa desemnarea domnului Ungureanu ca premier. Scriam atunci, in 9 februarie 2012, in articolul ,,Nu imi explic in niciun fel atitudinea lui Victor Ponta”, că ,,Una peste alta, discursul domnului Ponta vis-a-vis de cabinetul propus de Ungureanu, seamana mai degraba cu cel al unui fost subaltern. Nu cu al unuia care vrea sa fie la un moment dat primul ministru al Romaniei. Discursul de astazi in confirma convingerea ca nici nu va fi vreodata un prim-ministru al Romaniei. Chiar daca viata sau anturajul l-ar putea conduce acolo vreodata.” Spuneam atunci ca ,,viata sau anturajul l-ar putea conduce acolo vreodata”. Si a fost condus spre funcția de premier. Oare l-a trimis viata? Sau anturajul?
Categorii:Stiri
Raman la parerea ca este necesar un control psihiatric pentru candidatii in alegeri, pentru orice functie.
As extinde aceasta obligativitate si pentru cei care voteaza, nu de alta, dar sa stim cum stam.
Deja e prea mult.