Probabil ca si mine, cel putin o data, zeci de mii de soferi care au condus dupa Craciun pana acum, si de acum pana dupa Revelion, pe Valea Prahovei, s-au gandit/se gandesc (fara sa dea gandului glas) la predecesorii (trecuti in nefiinta) pe linie materna ai diversilor sefi ai sectorului transporturilor din Romania. Cauza: traficul.
Intai, o remarca pozitiva: incontestabil, traficul este mai bun decat in urma cu 2 ani. Iar explicatia este simpla: dupa ani in care au facut zeci de studii de fezabilitate (care au costat sute de milioane de dolari) pentru autostrazi care nu exista, autoritatile centrale si locale s-au gandit ca, pana sa ajunga fostul doctor Victor Ponta sa nu mai candideze la Parlament pe motiv ca pana in 2016 autostrada Comarnic Brasov nu va fi gata, s-au gandit sa faca 4 pasarele (doua in Busteni, una in Azuga, una in Comarnic). Nu discut despre pretul podetelor (intre 70.000 si 99.000 de Euro) – declarat. Discut insa despre faptul ca realmente circulatia s-a fluidizat dupa construirea celor 4 pasarele.
Poate s-a fluidizat prea mult. Cel putin asa pare sa se fi gandit desteptul care, dupa construirea celor 2 pasarele in Busteni, s-a gandit sa traga un semafor (practic anuland efectul pasarelelor, generand opriri, si formand coada neintrerupta de la Sinaia la Busteni, si deasemenea neintrerupta de la Predeal la Busteni – pe sensul celalalt).
Asta este semaforul despre care va vorbesc (venind dinspre Sinaia spre Busteni). In spatele meu, bara la bara (din Sinaia), in fata mea, bara la bara (din Predeal). Rezultatul: in loc de 12 minute Sinaia- Busteni, timpul se tripleaza (voi face si o estimare de costuri). De la un singur semafor.
Fotografia urmatoare ne arata cum se elibereaza dupa acest semafor traficul in sensul spre Brasov, dar puteti vedea simultan, bara la bara, aglomerat sensul dinspre Predeal spre Busteni:
Cand vii dinspre Predeal spre Sinaia, semaforul din Busteni face coloana intre Predeal si Busteni, asa cum vedeti in fotografia de mai sus, dupa care, dupa semafor, traficul se fluidizeaza spre Sinaia (asa cum vedeti in fotografia de mai jos):
Ce înseamnă triplarea timpului dintre Sinaia și Bușteni.
Presupun un litru de carburant consumat in plus la un pret de 5,32 lei (1,2 Eur). Deci, dupa calculele mele, la un trafic orar sa zic, de 3000 de vehicule pe ora pe fiecare sens in parte, daca traficul asta dureaza 4 ore, inseamna ca doar in astea 4 ore, soferii platesc in plus aproape 29.000 de Euro, numai in plusul de carburant consumat – fara sa adaug uzura placutelor de frana, discurilor, ambreiaj, etc). Un calcul discutabil ma face sa calculez la circa 50.000 de Euro uzura si consumul de carburant, suplimentar, in 4 ore de week-end, din cauza proastei gestionari a traficului. Deci pentru un week-end plin, circa 100.000 de Euro. Presupunem ca pe Valea Prahovei avem jumatate din week-endurile anului in care avem astfel de trafic, si ajungem la un cost anual estimat de mine de circa 2,6 milioane de Euro, ca plus de carburant si uzura. Repet, acesta este un calcul realizat de mine, ca si cost suplimentar anual al soferilor pentru ca cineva, dupa ce a construit 2 pasarele in Busteni, s-a gandit sa mai traga un semafor. Potrivit estimarilor mele, doar acest semafor ne costa 2,6 milioane de Euro.
Ce se poate face cu 2,6 milioane de Euro, pierduți într-un an.
Răspunsu Simplu: unul ca Dan Șova ar fi făcut 100 de metri de autostrada cu o bandă și jumătate pe sens, sau vreo 17 pagini de studiu de fezabilitate. Lăsându-l însă pe Dan Șova să caute contractul pentru autostrada Bechtel, să vedem ce se poate face cu cele 2,6 milioane de Euro.
– la prețul pasarelelor din Romania, circa 26 de pasarele. Desigur, nu este nevoie de 26 de pasarele in Busteni, dar vreo 2 care sa inlocuiasca semaforul ala, tot ar fi foarte bune;
– am vazut ca multa lume se plange ca pasarelele sunt greoaie, se urca greu, lumea vrea sa le evite. Inteleg argumentele, de aceea, ma uita la ce pasarele s-au facut in Las Vegas, peste un bulevard de 10 benzi, la pretul de un milion de dolari pe bucata (16 pasarele cu scari rulante, pentru pretul unitar de 820.000 de Euro). Iata doua astfel de pasarele din Vegas:
Iar intretinerea anuala a unei astfel de pasarele costa mai putin de 100.000 de dolari (din ceea ce am citit).
Desigur ca nu ne trebuie pasarele care sa treaca peste 10 benzi, ci pasarele cu scari rulante (inclusiv pentru persoane cu dizabilitati, varstnice, etc), acoperite. Ceva de genul acesta:
Probabil ca o astfel de pasarela, construita pentru 2 benzi, acoperita (si pentru conditii de iarna), ar costa undeva la 250.000 de Euro. Probabil ca intretinerea ei ar costa undeva la 50.000 de Euro pe an. Prin urmare, cei 2,6 milioane de Euro (cat estimez eu ca ne costa anual semaforul din Busteni), ar fi suficienti pentru constructia a 10 asemenea pasarele. Desigur, nu ne trebuie 10. Ne trebuie poate 6, restul fiind bani de intretinere.
Doar ca ai nostri, care sunt specializati in a nu face autostrazi, nici prin gand nu le trece. In opinia mea, tactica lor voita a fost de a ingreuna cat mai mult traficul pentru a crea in opinia publica sentimentul ca ar trebui sa platim oricat, dar numai sa se faca autostrazi. Cand s-a vazut ca cele 4 pasarele de pe DN1 au usurat semnificativ traficul, probabil apetenta romanilor pentru a accepta si plata de 50 de milioane de Euro pentru kilometrul de autostrada intre Comarnic si Brasov, a scazut. Si de aceea, s-au gandit sa reintroduca o bariera – semaforul din Busteni – astfel incat sa creeze in opinia publica un curent favorabil in sensul – chiar daca costa de 5 ori mai mult decat in UE un kilometru de autostrada, macar sa se faca.
As vrea sa stiu si eu ce studiu de trafic/urbanism a condus la necesitatea reintroducerii acelui semafor in Busteni (in locul unul pasarele acceptabile pentru toata lumea)?. A cui a fost decizia si pe baza a ce?
P.S. Am verificat blocajul la semaforul din Busteni 3 zile consecutiv, si am vazut acelasi lucru: semaforul creeaza coloana de la Sinaia la Busteni (dupa care traficul devine mai liber) si coloana de la Predeal spre Busteni (dupa care traficul devine mai liber).
P.S. 2: Spre deosebire de alti ani, nu am mai vazut masini oficiale, cu girofar, sfindandu-i pe cei care merg bara la bara. Si asta ma bucura. Doar ambulantele treceau in fata coloanei. Unii au preferat Olanestiul anul asta.
P.S. 3: Tot intre Sinaia si Busteni, am vazut si o reclama la elicopetere. Or fi vandut ceva?
Categorii:Stiri
De acord cu mica, marea d-voastra problema si cu calculelele…. Ce va face bre pe toti bucurestenii sa plecati cam in aceiasi perioada la munte stiut fiind ca este un singur fir pe sens.Ia treceti la calculele si vedeti cati pleaca si ce carnat se face. Daca va ajuta socoteala o sa ajungeti la o viteza medie de 20-30km/h. maximorum la cati zanateci pleaca, din care cel putin 80% sunt mai tari decat cei cu girofarul care va deranjeaza. Cine credeti ca sunt cei de pe trecere de pietoni in Comarnic,….Busteni ?ati ghicit , tot bucuresteni dar acum pietoni cu ifose samd……
Nimeni nu face studii de trafic, primaria si cu politia cer firmelor de proiectare sa faca anumite modificari si gata.
De cele mai multe ori proiectantii executa fara sa gandeasca, pentru a nu pierde contractul.
Cei care pierd sunt soferii dar si ceilalti romani.
Este foarte bine ca s-a facut un calcul estimativ legat de pierderile datorate ambuteiajelor.
Sutele de mii de euro sunt bani care pleaca din Romania deoarece piesele auto sunt importate.
In tarile cu o economie dezvoltata se cauta permanent masuri de fluidizare a traficului iar in Romania se adopta masuri pentru incetinirea lui.