De ce motorina la București este mai scumpă cu 12% decât la Viena?


Întâi faptele: Sambata, 10 ianuarie 2014, am alimentat cu motorină la Viena, la pretul de 1,064 Euro pe litru. Astazi, 14 ianuarie 2014, la benzinaria Petrom de la Intercontinental, pretul unui litru de motorina este 5,36 lei (1,19 Euro pe litru). Pe scurt, un litru de motorina costa la Bucuresti cu 12% mai mult decat la Viena. Este prea mult!

Pentru prima dată din 1998 (când am fost prima dată la Viena), sunt în situația în care prefer din motive economice, să alimentez la Viena pe drumul spre întors spre București decât la prima benzinările din Nadlac. Și, după cum vedeți, diferența este semnificativă: 12%

Mai jos aveți și probele:

poze motorina bucuresti 14 ian poze motorina viena 10 ian

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Am mai spus-o si o repet: intr-o tara normala, condusa de oameni normali, o societate precum Petrom ar fi fost cea care ar fi trebuit sa cumpere OMV Austria si nu invers. Iar faptele ne arata urmatorul lucru: Romania are rezerve de gaze si petrol mai mari decat Austria, dar romanii platesc mai scump carburantul decat vienezii. Mai scump cu 12%. Ca si cand nu am avea nimic: nici petrol, nici gaze, nici rafinarii sau retele de distributie facute inainte de 1989 din munca parintilor nostri. A caror munca ar fi trebuit rasplatita acum prin pensii decente (alimentate inclusiv din privatizari corecte, sistem de redeventare corect, etc).

Fac o precizare din start: asta nu inseamna ca toate preturile in Viena sau Austria sunt de 1,06 Euro pe litru. Eu am alimentat si cu 1,11 Euro pe litru. Pe autostrazi (ei au 🙂 ) este chiar si mai scumpa. Dar, repet, vienezii pot sa cumpere carburantul cu 12% mai ieftin decat romanii.

De aici se nasc si problemele de competitivitate: cum poate o companie romaneasca de transport sa fie mai competitiva decat una austriaca, atata timp cat plateste carburantul mai scump cu 12%? Transportatorii romani au gasit singuri raspunsul: alimenteaza in Austria. Cu un plin de motorina facut la Viena, transportatorii fac jumatate de Europa. TVA-ul este mai mic in Austria (20%), dar se recupereaza mai repede decat in Romania. Rezultatul? Statul roman pierde bani (dupa cum stiti, pretul efectiv al carburantilor – extractie, rafinare, desfacere este sub 50% din pretul unui litru comercializat la pompa, iar diferenta este reprezentata de taxe). Prin urmare, printr-un carburant mai scump in Romania decat in Viena, statul roman face o renuntare de facto la taxele pe care le-ar fi incasat daca nivelul de pret din Romania ar fi fost unul mai mic (caz in care transportatorii sau turistii ar fi alimentat in Romania si ar fi platit taxe aici).

Vad o dubla ipocrizie a premierului in comentarea pretului carburantilor, intr-o singura afirmatie:  zice ca pretul carburantilor s-a ieftinit cu 20% din iunie și până acum (ca și când ar avea vreun merit în treaba asta) și că speră ca prețul carburanților să scadă în continuare:

a) prima ipocrizie: ca șofer, poate că domnul Ponta ar dori să poată cumpăra un carburant mai ieftin (deși având în vedere veniturile de europarlamentar ale soției, nu cred că are o problema cu banii, nici în situația în care ar trebui să plătească înapoi statului român banii cheltuiți cu ,,doctoratul” domniei sale, sau, în cazul în care baroul l-ar da afară pe motiv că a fost acceptat pe baza unui aparent titlu de doctor, ar fi nevoit să returneze clienților săi sumele încasate din activitatea de avocat). Dar ca premier, dânsul nu trebuie să își dorească un preț mai mic al carburanților, pentru simplul motiv matematic că un preț mai mare conduce la un TVA colectat mai mare, deci mai mulți bani la buget. Iar statul român, care are încă participații la Petrom (minoritare), ar trebui să beneficieze de bani suplimentari dintr-un profit generat de un preț mai mare al carburanților. Pentru că, o companie precum Petrom, câștigă în principal din diferența dintre costul de extracție al barilului de petrol (14-16 dolari pe baril cu tot cu redevențe) și valorificarea lui la prețul pieței ( peste 45 de dolari acum, peste 100 de dolari în trecut).

b) a doua ipocrizie: zice că și-ar dori să scadă în continuare prețul carburanților în contextul în care în urmă cu mai puțin de un an a acționat exact în sensul scumpirii benzinei și motorinei (suprataxa de 7 eurocenți pe litru). Non-sens. Dacă și-ar dori realmente, ar desfința taxa de 7 eurocenți pe litru. Ne poate spune câți kilometri de autostradă au fost finanțați în 2014 din această taxă?

Iar cel mai important, și desigur lucru imputabil la un moment dat (sunt convins că se va întâmpla și îi va afecta atat pe fostul director Petrom – Razvan Nicolescu, devenit ministru demisionar al energiei – care zicea ca orice discutie despre redevente e normal sa fie facuta dupa prezidentiale, cat si de  experimentul Harvard, care isi asuma aceași poziție) este faptul că anul trecut nu a generat cadrul pentru impunerea unui nou nivel de redevențe pentru Petrom. Vă reamintesc, că în ultimii 10 ani, deși prețul petrolului s-a dus și spre 150 de dolari pe baril, contractul de privatizare Petrom avea în vedere un studiu al Credit Suisse First Boston, care estima că prețul petrolului va rămâne neschimbat între 2004 și 2014, la 22 de dolari pe baril, pretext pentru care s-a calculat o redevență mizerabilă. E drept că prin majorarea redevențelor, statul român pierde din impozitul pe profit aferent cotei de acționar, dar câștigă semnificativ mai mult prin plusul de bani.

Opozanții majorării redevențelor vor spune: ce se va face OMV dacă acum, când prețul mondial scade, vine statul și crește și redevențele? Pai nu are decât două opțiuni: fie le include în preț (și crește prețul carburanților), fie scade din marja de profit (și scade cota pe care o încasează acționarii OMV). Desigur că tentația este de majorare a prețului, doar că într-un context cum este cel prezent, nu va funcționa. Deja prețul carburanților în România este mai mare cu 12% decât la Viena, iar o scumpire suplimentară ar face și mai atractiv importul de carburanți (să nu credeți că prețul de 1,06 Euro pe litrul de motorina din Viena este vreunul social – nu. Compania respectiva are profit și la 1,06 Euro pe litru).

Deci, din punctul meu de vedere, actualul context al reducerii semnificative a prețului la petrol pe plan mondial era cel mai bun pentru a majora la un nivel rezonabil nivelul redevențelor. Dacă Petrom ar fi scumpit, ar fi devenit mai puțin atractivă (și cererea ar fi fost alimentată din import), deci i-ar fi scăzut semnificativ vânzările și i-ar fi nemulțumit pe acționari. Prin urmare, Petrom ar fi trebuit să internalizeze plusul de costuri (și are de unde, fără să intre pe pierdere). Iar când prețul petrolului pe plan mondial va reîncepe să crească, deasemenea scumpirile ar trebui să fie graduale, urmărite de Consiliul Concurenței, și pornind de la un nivel just al costurilor de concesiune incluse în preț (adică banii care se cuvin statului român – adică dumneavoastră, mie, transportatorilor, etc).

Între timp, statul român a dat noi facilități (țineți minte că în 2012 tot guvernul Ponta a dat ordonanță de urgență astfel încât Petrom să folosească gaz din producția internă – la preț semnifcativ mai mic față de gazul importat, pentru producerea de electricitate pe bază de gaz la Brazi? Efectul a fost atunci că restul economiei a trebuit să cumpere un gaz mai scump, din import. Iar profiturile, tot la OMV, de data asta pe divizia energie regenerabila.

Din gură, domnul Ponta se face că îi critică pe producătorii de combustibili. Dar să nu uităm faptul că, o companie precum Petrom, mare,  cu circa 20.000 de angajați, este un mare beneficiar al măsurii de reducere a CAS-urilor cu 5 puncte procentuale. Deci, o facilitate semnificativă, așa cum a avut și când cota de impozit pe profit a fost redusă de la 25% la 16% inclusiv pentru companii (ca Petrom) care beneficiau de legi speciale de nemajorare a taxelor (zece ani de înghețare de redevențe).

Și, în final, ça să răspund la întrebarea din titlu: de ce românii plătesc carburantul mai scump cu 12% decât locuitorii Vienei: un amestec de incompetență, corupție, proastă gestiune a banului public, indiferență, și iresponsabilitate din partea administratorilor economiei. Asta ar fi raspunsul pe scurt. La Viena, pretul unui litru de motorina este echivalentul in lei a 4,78 lei. Iar la noi, 5,36 lei.Categorii:Stiri

Etichete:, , , , ,

6 răspunsuri

  1. Toate preturile la:-combustibili,gigacaloria,alcool,tigari,investitie,..pot scadea cu 24% daca guvernul ar aplica o masura unica logica si transparenta care sa ofere tuturor o sansa egala si reala de a investi in producerea de bunuri si servicii in Romania.Masura este simpla si consta in RESTTUIREA LUNAR SI OCAZIONAL VALOAREA TVA 24% DIN FACTURILE DE CONSUM ENERGIE SI MATERII PRIME ACHITATE urmand ca Min.de Finante sa incaseaze tva de 24% si accizle acolo unde este azul din vanzarea bunurilor si serviciilor.-Constitutia obliga guvernul sa imbuatateasca conditiile de munca si viata a tuturor romanilor.prin aplicarea acestei masuri guvernul isi INDEPLINESTE OBLIGATIA CONSTITUTIONALA si devine PARTENERUL DE AFACRI AL TUTUROR CELOR ARE INVESTESC IN Romania,si contribuie cu 24% la scaderea justificata a tuturor preturilor la bunuri si serviciilor fara ca Min.de Finante sa dea vreun leu din buget ci doar restituie 24% celor care achita facturile nici nu modifica valoarea tva sau relatiile cu FMI,CE,BM si UE,pentru ca suma restituita-contributia guv.de 24% LOGIC nu mai poate fi inclusa in cheltuielile de productie.La aceste preturi scazute cu 24% se adauga tva de 24% si accizele,acestea vor fi incasate de bugt
    -„Subventionarea” prin reducerea taxei pe stalp sau CAS sunt improvizatii ineficiente si DISRIMINATORII PENTRU CA FAVOIZEAZA O MICA PARTE A POPULATIEI blocand posibilitatea celorlalti la a investi.

  2. De ieri motorina si benzina in Austria costa sub 1 (UN EURO LITRUL !!),sursa aici-http://kurier.at/wirtschaft/marktplatz/sprit-derzeit-unter-1-euro-zu-haben/108.090.194

  3. Radu, 1.0 Euro/litru in Cehia (28 CZK) la diesel.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: