Despre Grecia. De ce Grecia nu va ieși niciodată din zona Euro. Ce urmează în această săptămână:


Vreau sa spun de la bun inceput ca nu cred ca Grecia va iesi din Zona Euro (nici unilateral nici data afara). Grecia poate iesi din zona Euro doar din accident sau din orgolii, dar in fapt, nici grecii nu au interesul iesirii din eurozona (puterea lor de cumparare ar scadea dramatic si imediat), nici macar germanii (ca și creditori principali).

Câteva cifre:

Economia Uniunii Europene a însumat în 2014 un PIB de 13,92 mii de miliarde de Euro. Economia Greciei – 179 de miliarde de Euro. Deci economia Greciei reprezintă 1,3% din economia Uniunii Europene și 1,78% din economia zonei Euro. Din punctul de vedere al importanței în economia Uniunii Europene, economia Greciei este, prin urmare, în marja de eroare (ca și România, care reprezintă doar 1,07% din economia Uniunii Europene).

A crea o breșă în zona Euro pentru maximum 1,78% din economia ei, este ceva prea extravagant chiar și pentru Germania (care reprezintă o treime din economia zonei Euro și titularul unei treimi din datoria Greciei). Până la urmă, cine ar pierde din default-ul Greciei? În principal grecii. Și apoi creditorii. Iar Germania reprezintă o bună parte, direct sau indirect din acești creditori).

Dacă ar fi să credem teoria că puterea unei economii se măsoară în tăria monedei ei (față de o altă monedă), nu am avea de ce să fim îngrijorați. Din martie și până acum, Euro s-a apreciat față de dolar cu 7,6% (de la 1,05 dolari pentru un Euro până la 1,13 dolari pentru un Euro). Deci, dacă am scoate de tot din calcul economia Greciei, economia zonei Euro este mai valoarasă acum decât în martie cu peste 7,6% (raportat la dolar).

Mai mult, Euro s-a întărit în ultima lună față de dolarul american cu 4% (până la 1,135 dolari). De ce? Pentru că fluxurile internaționale de capital tocmai asta cred: economia Greciei NU ESTE RELEVANTĂ PENTRU EURO. Desigur, o ieșire accidentală din zona Euro ar crea volatilitate, dar concluzia este aceeași: Grecia nu este relevantă pentru zona Euro. În plus, o intrare în incapacitate de plată a Greciei nu presupune automat ieșirea din zona Euro. Este doar o schimbare a creditorilor/reașezare a datoriilor.

Deci nu cred că vor fi surprize săptămâna viitoare. FMI și Banca Centrală Europeană vor acorda o nouă ,,ultimă” eșalonare pentru datoria scadentă a Greciei, iar grecii vor promite că vor face o restructurare (probabil în sectorul de pensii). Repet, nu exclud ca, accidental, Grecia să rateze  momentul de plată din 20 iulie, care în fapt, este cel mai important.

Iată și momentele fierbinți ale perioadei următoare, în privința Greciei, așa cum le vede Bank of America Merill Lynch:

* 25-26 iunie: Consiliul European: Momentul în care liderii europeni ar putea spune că este ,,chiar ultima șansă” pentru a ajunge la o înțelegere;

* 30 iunie: Grecia are o tranșp de plătit către FMI, în valoare de 1,6 miliarde Euro. Analiștii Bank of America Merill Lynch  (BAML) văd însă posibilitatea ca FMI să acorde o extensie de 30 de zile pentru această tranșă;

* 1 iulie: Banca Centrală Europeană face o evaluare a programului ELA (Asistență de urgență în privința lichidității). Analiștii BAML cred că neplată sumei de 1,6 miliarde de Euro în 30 iunie va atrage în 1 iulie o decizie din partea BCE de a îngheța acest program, iar Grecia va acționa prin măsuri de control al capitalului. Adică, în opinia mea, ceea ce am văzut asta în Cipru – restricții în privința retragerii de numerar, etc.

* În 6 iulie, Parlamentul german intră în vacanță. Dar analiștii BAML nu exclud posibilitatea ca Angela Merkel să recheme Parlamentul din vacanță;

20 iulie: este rândul ECB să încaseze o sumă importantă din partea Greciei, 4,2 miliarde de Euro, sumă scadentă în urma programului ELA. Analiștii Bank Of America Merill Lynch cred că ziua de 20 iulie 2015 este adevăratul termen final.

Concluzionez, nu cred că Grecia va ieși din zona Euro, poate doar accidental. Piețele nu văd că economia Greciei este relevantă pentru economia zonei Euro (reprezintă doar 1,78% din aceasta). Nu poate fi exclusă o intrare în incapacitate de plată a Greciei (de fapt, într-o formă sau în alta, în ultima sută de ani, Grecia a fost într-o formă de incapacitate de plată la fiecare 3 ani). Iar intrarea în incapacitate de plată nu înseamnă decât o schimbare a creditorilor/ajustare a sumelor.

Ce înseamnă aceste evenimente pentru România?

O nouă lamentare a justițiabililor de la București cum că o criză politică suprapusă peste ,,criza” Greciei va fi jale pentru România. Și pretexte pentru o depreciere a leului (care oricum se va întâmpla). Am văzut cum s-au străduit diverșii analiști să pună pe seama cercetării penale inițiate de DNA pentru Victor Ponta deprecierea leului față de Euro cu 1% în ultima săptămână. Repet, Euro s-a întărit pe plan internațional, în ultima luna a câștigat față de dolar 4% și era normal să se întărească și față de leul. Nu leul este moneda care se depreciază ci Euro este moneda care se întăreșe.

Am mai văzut titlurile din presa din România cum că vai…. grecii au extras din bănci 3 miliarde de Euro în ultima săptămână. Adică vreo 2% din PIB. Bani de buzunar dacă este să privim faptul că, Guvernul României, în ultima lună din 2014, a trecut de la un buget cvasi-echilibrat în noiembrie (-0,04%) la unul deficitar ( -1,85% din PIB). Dacă în Grecia este o mare problemă retragerea a 3 miliarde de Euro într-o săptămână, cum a fost în decembrie 2014, când Guvernul României a crescut de 50 de ori deficitul bugetar anual (printr-o sumă echivalentă)? Și apoi, cât timp vor ajunge grecilor cele 3 miliarde retrase săptămâna trecută? O săptămână? După care ce vor face?

 

Am mai scris în 2012, atunci când toți analiștii români/majoritatea bancherilor/Băsescu se dădeau de ceasul morții că Grecia va ieși din zona Euro, că GRECIA NU VA IEȘI niciodată din zona Euro. Motivele sunt valabile și acum, iar argumentele le găsiți aici:

https://soviani.com/2012/05/24/de-ce-grecia-nu-va-parasi-vreodata-zona-euro-4-argumente-pe-scurt-pentru-caternica-de-pe-pietele-europene/

Spre deosebire de acum trei ani, mai am doar ceva de adăugat: doar accidental Grecia ar ieși din zona Euro. Despre default-ul ei eventual, nu îmi pasă. Ar trebui să le pese doar creditorilor. Iar România nu este creditor al Greciei. Repet ceea ce spuneam și în 2012, ca argument pentru neieșirea Greciei din zona Euro:

Pentru ca nu este in interesul statelor creditoare (cele din zona Euro). O drahma care se devalorizeaza instantaneu poate si cu 50% ar insemna ca, aceia care au expunere pe Grecia (in principal banii si institutii din zona Euro), vor primi mai putin de jumatate din valoarea sumelor de incasat (eventual). In plus, partenerii comerciali ai Greciei din zona Euro nu vor accepta sa exporte in Euro si sa incaseze drahme, ci Euro. Iar pentru asta, ar trebui ca produsele sa fie mult mai scumpe in Grecia (sa acopere devalorizarea Euro). Preferabil ar fi un default din partea Greciei.

Și iată și creditorii. În continuare cei mai mari creditori sunt Germania (circa 92 de miliarde de expunere directă și indirectă din datoria totala de 320 de miliarde de Euro a Greciei), Franța (circa 70 de miliarde de Euro), Italia – circa 61 de miliarde de Euro, Olanda (circa 20 de miliarde de Euro). Ei sunt primii care nu au interesul ca Grecia să iasă din zona Euro (ci mai degrabă al unui default, prin care s-ar redefini o parte din sumele de încasat). Deci, estimarea mea pentru săptămâna viitoare – joc de glezne Germania-Grecia (cu excepția unei situații accidentale). Așa cred eu, și așa crede și piața (care a întărit semnificativ Euro în ultima lună).

Iată întregul tabel al creditorilor Greciei:

Screen Shot 2015-06-20 at 11.59.40 PM

 

 



Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , , , , ,

9 răspunsuri

  1. Pot să te asigur, că germanii s-au săturat de greci şi de mofturile lor, până peste cap. Cât priveşte recuperarea banilor nu e o problem dacă Grecia părăseşte UE. Şi dacă nu te superi, aş prefera să nu mai foloseşti cuvintele “neamţ” sau “ungur”. Pe-aici prin Ardeal, deranjează. Numai bine.

  2. sper, doresc ca pronosticul tau sa fie exact. am urmarit f.f. multe comentarii/analize facute de tine in decursul timpului si despre div. subecte, corecte, argumentate dar disperarea de acum a greciei este maxima.sper sa evite „cardasia”cu cei din rasarir.

  3. Din ce se vede la TV, Grecia ar putea sa iasa din EU doar la presiunea strazii. Politicienii vor un deal mai bun iar creditorii considera ca au acordat cel mai bun deal posibil. Eu estimez ca in viitorul apropiat va cadea guvernul si dupa aia vom mai vedea. Pina la urma este o lupta de orgolii care nu are nici o legatura cu finantele.

  4. Felicitari pentru articol.Am citit mai multe articole despre subiectul respectiv si pot sa spun ca sunteti printre putinii care au argumentat .

Trackback-uri

  1. Nervozitate maximă între Grecia și Eurogroup. Își va lua FMI banii de la Grecia până marți sau urmează incapacitatea de plată? Și avertismentul indirect pentru România. | Blogul lui Radu Soviani
  2. Astazi, 11 iulie 2015, de la ora 19.00, sunt invitatul Cristinei Țopescu, la Antena 3. Despre Grecia. | Blogul lui Radu Soviani

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.