Astazi, 11 iulie 2015, de la ora 19.00, sunt invitatul Cristinei Țopescu, la Antena 3. Despre Grecia.


,,Germania nu îi va scuti pe greci de suferință. Are un interes să ne distrugă” a scris Yanis Varoufakis, fostul ministru de finanțe al Greciei, într-un editorial publicat în The Guardian.

,,Pentru a încadra un transfer cinic al pierderilor imposibil de recuperat dinspre privați pe umerii contribuabililor greci ca un exercițiu de ,,dragoste cu sila”, a fost impusă o austeritate fără precedent Greciei, al cărei venit național – din care ar trebui plătite datoriile vechi și noi – a scăzut cu mai mult de un sfert. Era suficientă expertiza matematică a unui puști isteț în vârstă de 8 ani pentru a ști că acest proces nu se poate termina cu bine”, a mai spus Varoufakis.

Fostul ministru de finanțe spune că ar fi fost preferabil ca Grecia să aibă din nou o monedă proprie, dar practic acest lucru este imposibil, spre deosebire de Mare Britanie care în 1992 nu a ieșit din moneda Euro, și pur și simplu din mecanismul ratelor de schimb (care presupunea un curs fix al lirei față de moneda unică). ,,Grecia nu are o monedă al cărei legare de Euro poate fi abandonată. Grecia are Euro, o monedă străină administrată pe deplin de un creditor inamic al restructurării datoriei care nu poate fi plătită de către națiunea noastră”, a mai spus Varoufakis.

,,Pentru a ieși din Euro, ar trebui să creăm o nouă monedă de la zero. Într-un Irak aflat în ocupație, a trebuit mai mult de un an, peste 20 de Boeing-uri 747, mobilizarea armatei Statelor Unite, 3 tiparnițe și sute de camioane. În lipsa unui astfel de suport, ieșirea din zona Euro – Grexitul- ar însemna anunțarea cu 18 luni înainte a unei mari deprecieri: o rețetă sigură de lichidare a stocului de capital grecesc și transferul lui în străinătate, prin toate mijloacele”.

,,Convingerea mea este că ministrul german de finanțe vrea ca Grecia să fie împinsă afară din moneda unică, pentru a băga sperieții în francezi, și să îi facă să accepte acest model al unei zone Euro disciplinate”, conculuzionează Varoufakis.

Practic Varoufakis spune ceea ce am înțeles și eu din această nouă etapă a crizie: Grecia nu poate ieși din zona Euro, grecii nu au interesul să iasă din zona Euro, creditorii internaționali – nici atât – mesajul lor, al creditorilor, fiind foarte clar: nu vă permiteți luxul să ieșiți din zona Euro.

Întregul articol publicat de Yanis Varoufakis în The Guardian, îl găsiți AICI. Discutăm în această seară, de la ora 19.00, la Antena 3, împreună cu Cristian Țopescu, ce s-a întâmplat și ce se va întâmpla de acum încolo în Grecia.

Principalele articole pe care le-am scris pe această temă, le găsiți mai jos:

* 21 iunie 2015: De ce Grecia nu va ieși niciodată din zona Euro.

* 6 iulie 2015: Mesajul indirect al creditorilor către Grecia – Nu vă permiteți luxul unui faliment.

* 6 iulie 2015: Ce spune FMI despre Grecia, în urma referendumului. S-a trasnformat Troica într-un binom?

Este de remarcat și mesajul lui Vladimir Putin despre modul în care binomul a gestionat criza din Grecia:

„Sigur, întreaga vină poate fi atribuită Greciei. Dar unde a fost Comisia Europeană când Grecia acumula datorii?!”, a întrebat retoric Putin, potrivit site-ului TGcom.it.

„Comisia Europeană trebuia să fi ajustat sistemul financiar al Greciei şi datoria suverană elenă înainte de izbucnirea actualei crize. De ce au fost acordate bonusuri şi credite? Sunt lucruri discutabile, iar Guvernul Greciei sigur are ce argumente să aducă în discuţie”Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: