Consiliul Național de Etică ,,a fost revocat”. Este o decizie cu dedicație?


În momentul de față înclin să cred că da. Decizia a fost luată cu puțin timp înainte ca acest Consiliu (care are ca atribuții analizarea tezelor de doctorat ale demistarilor) să analizeze teza de doctorat a lui Petre ,,APUD” Tobă.

Suspiciunile de plagiat au fost dezvăluite de jurnalista Emilia Șercan în data de 25 noiembrie: http://pressone.ro/toba-de-carte-250-de-pagini-din-teza-de-doctorat-a-ministrului-de-interne-petre-toba-sunt-copiate-din-alte-lucrari/

Urmare a acestor suspiciuni, ministrul Tobă a sesizat Consiliul de Etică să îi verifice lucrarea. Ghinion. De azi, acest Consiliu nu mai există, potrivit unei decizii luate de Ministrul Educației Naționale, Adrian Curaj:

„Am decis să revoc Consiliul Naţional de Etică, azi voi semna ordinul în acest sens. Am în vedere crearea în cel mai scurt timp a unui cadru normativ clar, coerent, privind doctoratul în România. Mă voi întâlni la sfârşitul acestei săptămâni cu Consiliul Naţional al Rectorilor şi în cel mai scurt timp cu prezidiul Academiei Române şi ulterior voi reveni cu detalii”.

Mediafax mai arată că ministrul Curaj a spus că a luat această decizie pentru că ,,în România nu există două categorii de doctorat, una pentru demnitari şi alta pentru restul doctoranzilor, şi de aceea nu trebuie o comisie specială care să se ocupe doar de tezele de doctorat ale celor care ocupă funcţii în stat.”. Potrivit Mediafax, Adrian Curaj a menţionat că teza de doctorat a ministrului Internelor Petre Tobă nu va mai fi analizată de CNE deoarece consiliul îşi va înceta activitatea, dar lucrarea va fi expertizată de mecanismul care va fi creat în urma unui cadru funcţional care va trata unitar tezele de doctorat.

„Este foarte important să creăm cadrul ca deciziile ce se vor lua să fie credibile în baza unui mecanism clar şi respectat. Trebuie să refacem încrederea în sistemul de educaţie din România”, a spus Curaj.

DE CE CRED CĂ ESTE O DECIZIE CU DEDICAȚIE PENTRU MINISTRUL ,,APUD”

  1. Nu este prima oară când guvernul ia decizii cu dedicație în privința doctoratelor furate. Am scris despre asta chiar la momentul în care domnul Iohannis, l-a desemnat ca premier interimar pe Sorin Câmpeanu (după demisia lui Ponta), Câmpeanu fiind cel care a legiferat aministia furtului de cuvinte – aka – renunțarea la cerere la doctorat. M-a surprins decizia și am afirmat atunci că domnul Iohannis este un Președinte capturat. Aici:

    Iohannis: Premier interimar – Sorin Cîmpeanu. Președintele vrea să consulte și ,,societatea civilă”

  2. Mai mult, Sorin Cîmpeanu a fost vehiculat inițial a rămâne ministru al educației, chiar și în guvernul Cioloș, schimbările de ultim moment rejectându-l din guvern. Ceea ce arată o anumită cunoaștere de către domnii Iohannis/Cioloș a faptului că domnul Câmpeanu, care obținut în anul 2013 un certificat  de atestare a competențelor profesionale din partea Academiei Naționale de Informații Mihai Viteazul – Colegiul Național de Informații, nu acționa de capul lui.
  3. Instituțional, domnul Cioloș a lăsat rezolvarea la nivelul Consiliului Național de Etică, pentru a cumpăra timp, poate scandalul se uită. O atitudine normală ar fi fost, în opinia mea, să ceară un gest de normalitate ministrului APUD. Nu l-a cerut, de unde rezultă alte 2 scenarii:
    1. Domnul Cioloș a reușit să întrevadă faptul că după ce acest Consiliu i-a albit de hoții de cuvinte Ponta și Oprea, nu va avea curajul ca după ce, nu-i așa, Iohannis a ascultat vocea străzii, să îl mai albească și pe Tobă.
    2. Domnul Cioloș nu a fost în postura să îi ceară demisia domnului Tobă, deși, nu-i așa, este guvernul pe care singur și l-a ales
  4. După ce a dat-o în bară cu propunerea care i-a fost avansată pentru ministru al sănătății (puștiul în chiloți) și cu propunerea de ministru al justiției (de 2 ori – cazul Guseth și Selegean), domnul Cioloș ar fi fost în postura să o dea în bară și a treia oară, de data aceasta, la interne. Pentru un prim-ministru tehnocrat a o da în bară și la justiție și la interne, este prea mult.
  5. Efectul revocării de astăzi este că domnul APUD rămâne fără verdict de plagiat/ de neplagiat. Și rămâne în funcție

Aș fi preferat ca astăzi, acest Consiliu compromis (pentru că din punctul de vedere acționează la ordin, nu-i așa, în interes național) să nu fie revocat. O albire a ministrului APUD ar fi însemnat și compromiterea definitivă a membrilor lui (sub 2 guvernări – una coruptă și alta care luptă, nu-i așa, împotriva corupției).

Decizia de astăzi îmi confirmă 3 lucruri:

1. este o soluție găsită la disperare pentru ca domnul Cioloș să nu mai rămână fără încă un specialist;

2. spiritul deciziei este în cel mai comunist stil posibil – al desfințării ultimului vagon ,, Tot venea trenul în gara de la Caracal fără ultimul vagon. Șefu’ gării a decis să îl desfințeze”.

3. Revoluția #colectiv a reușit să schimbe doar interfețele sistemului. Așa cum am scris și aici, în prima mea impresie:

Prima mea impresie despre cabinetul Cioloș și diferența față de guvernul Ungureanu

În mod normal, chiar mâine, tocmai pentru că a intervenit această tergiversare a verdictului, Universitatea Națională de Aprărare Carol I, cea care i-a acordat titlul ar trebui să afirme foarte clar (a avut suficient timp), dacă domul Tobă ,,a violat îndatoririle științifice într-o manieră considerabilă”. În cazul demisiei fostului ministru al apărării din Germania, Karl-Theodor zu Guttenberg, care a demisionat pe motiv de plagiat, Universitatea din Bayreuth, cea care i-a acordat doctoratul, a decis fără să aibă nevoie de vreun Consiliul Național de Etică: ,,Mr Guttenberg had „violated scientific duties to a considerable extent”.

P.S. Priviți cu atenție și fotografia de la preluarea mandatului de șef al internelor de către domnul Tobă. Ce cadru inspirat cu inscriptia ,,P” în spate!

Petre toba



Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: