Achimaș a demisionat. ,,Nu ar fi fost de acord cu modul în care s-a decis în guvern gestionarea crizei dezinfectantilor”


În timp ce Cătălin Tolontan demonstrează CU ACTE că SRI a știut de problemele de la Hexi Pharma și de trucarea licitațiilor, Achimaș a demisionat. Atenție la motive!

Potrivit Mediafax, care citează surse guvernamentale, Achimaș Cadariu a demisionat pentru că ,,nu a fost de acord cu modul în care s-a decis în Guvern gestionarea crizei dezinfectanților din spitale”.

Pentru a avea o imagine mai exactă, reamintesc faptul că Cioloș a decis în week-end (în absența lui Achimaș, care era la Cluj) să verifice pentru concentrații toți dezinfectanții din fiecare spital din țară și după ce, tot sâmbătă, poliția (nu DNA) a descins în 20 de județe și la sediile Hexi Pharma, în cazul deschis de Parchetul General ,,in REM”. Bănuiesc că aceste descinderi au legătură cu modalitatea de achiziție a produselor Hexi Pharma (lictații, încredințări directe) și cu ce au achiziționat în fapt spitalele din România.

Pentru mine, acesta este modul în care s-a decis în Guvern gestionarea scandalului dezinfectanților care contrazice total modalitatea de acțiune a lui Achimaș. Am opinat încă din urmă cu 5 zile (vezi articolul aici), că Achimaș a acționat ,,la acoperire” prezentând cifre și statistici manipulatoare în vederea adevăratei probleme a dezinfectanților: concentrația (și mai puțin eficiența) întrucât dacă substanțele diluate sunt eficiente, de ce a fost nevoie ca spitalele să plătească prețuri de până la 10 ori mai mari (și peste), în condițiile în care parametri pentru licitație erau așezați (probabil în scop de excludere a competitorilor), la niveluri MULT ridicate, dar acești parametri nu erau atinși.

Din informațiile publice pe care le am până acum, pot trage concluzia că Achimaș a încercat cu orice preț, la acoperire, să nu verifice concentrațiile (ceea ce ar fi motivat de urgență devoalarea protectorilor Hexi Pharma). Coroborat cu informațiile publicate astăzi de Cătălin Tolontan, și anume că SRI ar fi știut de probleme de la Hexi Pharma, judec faptul că Achimaș a fost motivat să acționeze la acoperire și fiind ineficient și diluat, a fost sacrificat.

În susținerea acestei judecăți, mai readuc în vedere o afirmație a lui Achimș, trecută cu vederea de către presă (scaptă într-o emisiune Digi) dar pe care eu am reliefat-o în urmă cu 4 zile (vezi articolul aici), și anume:

Un alt argument pentru această judecată este chiar declarația de la Digi24, a lui Achimaș: ..Știu ce campanie s-a pregătit împotriva mea și ce va continua în zilele următoare”. Acest știu nu pot să îl interpretez decât într-un singur fel: domnul Achimaș ȘTIE în calitate de beneficiar legal de informații. Și atunci mă întreb, legitim, ce rol au avut cei de la care ȘTIE Achimaș în protecția oferită lui Dan Alexandru Condrea (pentru că rezultatul îl vedem în cvasi-monopolul dezinfectanților pentru Hexi Pharma în sectorul de stat)? Acea protecție care i-a făcut pe cei de la DNA să-și decline competența (în 2012), pe cei de la nu știu ce parchet de sector să claseze cazul fără să audieze pe nimeni de la Hexi Pharma și în trecut, chiar și pe cei de la DIICOT să ceară clarificări în locul auto-sesizării. Cei de la care ȘTIE Achimaș, ȘTIAU de această protecție? Cât de familiari erau cu ea?

Aflu din dezvăluirile de astăzi ale lui Cătălin Tolontan, care îl citează pe Ovidiu Marincea – purtător de cuvânt SRI, că:

Screen Shot 2016-05-09 at 12.40.00

Vedeți faptul că Achimaș, ca Ministru al Sănătății, a fost până astăzi ,,beneficiar legal” al informațiilor de la SRI.Pe de altă parte, Achimaș știa în urmă cu 4 zile ,,ce campanie s-a pregătit împotriva mea și ce va urma în zielele următoare”. Ceea ce nu știa Achimaș în urmă cu 4 zile este că va demisiona astăzi fiind în dezacord cu noua atitudine a lui Cioloș, care ar fi trebuit să fie prima și singura atitudine a lui Achimaș, încă de la primul articol al lui Tolontan: verificarea concentrațiilor și verificarea licitațiilor. Judec faptul că Achimaș, ca beneficiar legal de informații, a avut convingerea faptului  că are protecție pentru acțiunile sale (în opinia mea pentru acțiunile de manipulare a rezultatelor testelor, chiar și prin omisiune, omițând voit să spună că au fost descoperite probleme în 55% din județele țării) iar începând de astăzi această protecție nu a mai avut-o.

Nu a mai avut această protecție pentru că a fost sacrificat de oameni din sistem. A fost sacrificat de oameni din sistem pentru că nu a reușit în mod credibil să inoculeze în opinia publică, faptul minicinos că nu e nicio problemă esențială/existențială cu dezinfectanții. Nemaifiind util acestor oameni din sistem, Achimaș este sacrificat (pe bună dreptate).

Ceea ce mă interesează acum este dacă, așa cum Tolontan și Mona Dîrțu au explicat ca traseu pentru această investigație senzațională – ,,mergem după sistem”, Cioloș va merge după sistem. Achimaș era ,,un ministru foarte bun” (Dâncu) iar Cioloș nu vroia să îl demită vineri (,,caut soluții pentru problemă, nu demiteri”). Contrar a ceea ce doreau Dâncu și Cioloș, Achimaș a fost sacrificat.

Cioloș va trebui să demonstreze în continuare că nu există o frăție a sistemelor. Lucru greu de demonstrat într-o manieră credibilă, de către domnul Cioloș (care știe cum a ajuns prim-ministru). Dar Tolontan merge mai departe și nu se oprește! Felicitări Cătălin!Categorii:Editoriale, Stiri

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: