DNA, referitor la Hexi Pharma, confirmă punct cu punct, până la un punct, rationamentele pe care le-am expus referitor la protectorii Hexi Pharma


DNA a început astăzi urmărirea penală asupra a 3 societăți și 4 persoane fizice, în Afacerea Hexi Pharma, pentru spălare de bani și evaziune fiscală – Direcția Națională Anticorupție – comunicat. Persoanele fizice menționate nu au relevanță în acest moment în descifrarea mecanismului și devoalarea beneficiarilor reali ai Afacerii Hexi Pharma, în opinia mea, dar ele sunt Flori Dinu – director general Hexi Pharma, Panaitescu Miron-Victor – adus din pușcărie la audieri, Uliana și Radu Ochinciuc, în fapt doar niște rotițe, angrenaje ale mecanismului, care au monetizat ciozvârte din Afacere, întrucât beneficiarii reali și finali ai afacerii sunt alții și anume protectorii de runda 1 și runda 2, despre care am scris pe larg, aici:

Fratia sistemelor: cine sunt protectorii (și beneficiarii reali) ai Hexi Pharma. (VIDEO)

Concret, ce spune DNA astăzi, și mă voi referi la asta:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor,

CPS CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS LTD și HATOM LIMITED LTD, ambele din Cipru, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la evaziune fiscală și spălare a banilor,

și că:

În perioada 2008 – 2016, societatea S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a evidențiat în actele contabile operațiuni fictive de intermediere a achizițiilor de bunuri, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale și diminuării obligațiilor de plată către bugetul de stat cu o sumă estimată în această etapă a cercetărilor la 7.816.485 lei (echivalentul a 1.737.417 euro).

Astfel, societatea înregistra achiziții de la două societăți înregistrate în Cipru, având ca obiect substanțe active folosite în procesul de producție a biocidelor. În realitate, achizițiile erau realizate de către HEXI PHARMA CO S.R.L. direct de la firmele producătoare din Germania, așa cum rezultă din documentele obținute din această țară în cursul urmăririi penale. Comenzile erau realizate în România de către angajații HEXI PHARMA, care se ocupau și de realizarea plăților către producători, iar produsele erau livrate din Germania direct în România.

Prin operațiunile menționate, societatea a înregistrat cheltuieli în cuantum de 53.548.657,58 lei (echivalentul a 11.939.114,5 euro), în condițiile în care valoarea reală a bunurilor achiziționate a fost de 4.695.626 lei (echivalentul a 1.080.256,7 euro).

Având în vedere caracterul fictiv al operațiunii de intermediere, diferența de preț înregistrată în contabilitate ca urmare a acestor fapte, în sumă de 48.853.031,58 lei (echivalentul a 10.858.857,8 euro) a fost sustrasă de la impozitare în mod nelegal, pentru ca societatea să nu plătească impozitul pe profit datorat.

Suspecta S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a fost ajutată la săvârșirea acestor fapte de către persoanele juridice înregistrate în Cipru, respectiv CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS și HATOM LIMITED, societăți afiliate companiei din România care figurau în aceste tranzacții ca intermediari cu rolul exclusiv de a diminua profitul real al societății române.

Este exact ceea ce am explicat la emisiunea de la Antena 3 în 24 mai 2016 și am reluat în scris în data de 26 mai, pe baza dezvăluirilor lui Cătălin Tolontan, respectiv o parte din punctele a) și c) pe care le-am conexat și le-am așezat într-un raționament economic, respectiv:

Ce știm, fără dubiu, despre Hexi Pharma

a) că a crescut exploziv de la înființare și până în prezent, ajungând la o cotă în piața dezinfectanților de 16%. Dar cum dezinfectanții nu sunt folosiți numai în spitale și întrucât Hexi Pharma a devenit furnizorul unei vaste majorități a spitalelor din România de stat (peste 300 din 425), cota de piață în spitalele de stat este categoric mult mai mare. Chiar impresionantă.

b) că a fost beneficiarul unor licitații trucate. Da, licitații trucate, întrucât atâta vreme cât vindeau spitalelor altceva decât ceea ce ,,câștigau” sau li se atribuia direct (spun licitatații trucate întrucât rețetele erau falsificate, deci produsele neconforme), intră fix în definiția unei licitații trucate. Hexi Pharma a fost beneficiara a peste 12.500 de contracte de atribuire (licitații și atribuiri directe). Impresionant.

c) Hexi Pharma transfera profiturile în extern. Tranzitoriu în Cipru. Opinez că banii nu au rămas acolo, au plecat în alte juridiscții bancare (non-UE, non-aliate, spre exemplu Elveția dar și spre alte jurisdicții non-aliate, non-UE), iar de acolo spre BENEFICIARII REALI. E doar o chestiune de timp până când vor fi identificați beneficiarii reali – just follow the money.

Ceea ce spune DNA aici: ,,Având în vedere caracterul fictiv al operațiunii de intermediere, diferența de preț înregistrată în contabilitate ca urmare a acestor fapte, în sumă de 48.853.031,58 lei (echivalentul a 10.858.857,8 euro) a fost sustrasă de la impozitare în mod nelegal, pentru ca societatea să nu plătească impozitul pe profit datorat.”, eu am spus-o mai pe înțeles atât în 24 mai cât și în 26 mai, pentru că în raționamentele încerc să nu mă mărginesc în a descrie tehnic o operațiune ci să urmăresc, pe principiul follow the money, beneficiarii reali ai infracțiunilor. Iată cum am descris eu:

Este necesar un scurt intermezzo referitor la cum își plătesc serviciile de informații spionii: întrucât este evident că aceștia nu își primesc banii de la casieria serviciilor de informații, atunci când legea le permite, serviciile  înființează societăți sub acoperire (destinate legal acoperirii activității operative). Spre exemplu, un serviciu de informații (oameni dintr-un serviciu de informații) poate importa într-o societate acoperită din Cipru piei putrezite din Argentina pentru un dolar, să le vândă în România pentru 10 dolari (printr-o altă acoperită) și fură practic din România 9 dolari la fiecare piele putrezită, bani care rămân în Cipru. De acolo pleacă mai departe, spre activitatea de spionaj/de culegere de informatii, sau, în cazul unor lichele și oameni fără căptâi, către ei înșiși. Desigur, niciun serviciu de informații sănătos la cap nu ar face business-ul ăsta contrapunând viețile pacienților, respectiv cu bani din sănătate. Dar lichele și oameni fără căpătâi există în fiecare serviciu de informații, care nu ar avea vreo jenă în a face asta.

Adică, dacă DNA suspectează (în acest moment) că scopul (auto) sifonării de bani proveniți din infracțiuni din Hexi Pharma a fost ,,de a nu plăti impozitul pe profit datorat”, eu am mers mai departe cu raționamentul – respectiv scopul este sifonarea, mijlocul este neplata impozitului pe profit datorat care se transformă în furt în beneficiul unor lichele și oameni fără căpătâi. Deci scopul nu este să nu plătești impozit statului roman (pentru asta nu era nevoie de societăți în Cipru, putea fi făcută aparent legal și printr-un circuit de firme interne, DOAR CĂ DACĂ SE APELA LA ACEST MECANISM, ERA IMPOSIBIL DE CAMUFLAT transferul bancar de la societățile din România către conturi ale unor persoane fizice din state non-UE (spre exemplu Elveția), non-aliate, Cipru, etc. Dacă banii pleacă prin transfer bancar de la societatea din Cipru către Elveția, state non-UE, plățile sunt legendate și prin urmare BNR va avea un motiv bun să spună – nu am știut noi unde pleacă banii din Cipru. Dar sunt curios ce va avea de spus BNR despre ce a știut și ce nu a vrut să știe în privința plăților repetitive din Hexi Pharma către CPS Chemical și HATOM, făcute prin sistemul bancar românesc, repetitiv. Nu cred că va putea să vină cu un răspuns ,,potrivit”.

Pentru că, din punctul meu de vedere, nu exista niciun motiv altul decât protecția insituțională de runda 1 (eventual și runda 2), pentru ca  BNR să nu vadă foarte aproape de momentul plăților, ceea ce scrie DNA acum, și anume:

compania cipriotă a fost interpusă în mod fictiv în relația comercială cu furnizorii externi din Germania, în scopul majorării în mod nejustificat a prețului bunurilor achiziționate și a diminuării impozitului pe profit datorat.

Sumele obținute din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală au fost transferate în conturile bancare deschise în Cipru și în România de către suspectele HATOM LIMITED și CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS

DNA se rezumă în acest moment să spună că ,, în registrele publice din Cipru societățile figurează cu acționari și directori nominali cetățeni ciprioți, însă din documentele de înființare obținute în cursul urmăririi penale rezultă că beneficiarul real al HATOM LIMITED și CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS este Condrea Dan Alexandru, asociatul majoritar al HEXI PHARMA CO S.R.L.”.

Ceea ce nu spune DNA în acest moment (dar sunt convins că va urma, pentru că până la urmă DNA se ocupă cu combaterea corupției și are propriile răspunsuri pe care trebuie să și le obțină – de ce au fost clasate sesizările despre licitații trucate făcute cu Hexi Pharma, iar faptele prezentate astăzi ar fi putut fi cercetate și de Parchetul General) este cine sunt beneficiarii reali ai beneficiarului real Dan Condrea. Beneficiari reali despre care eu am afirmat de la bun început că se consideră în poziția de beneficiari reali și ai dispariției lui Dan Condrea. Spun ,,se consideră” argumentând la fel cum am făcut-o și până acum: ,,follow the money”. Cheia este în Cipru, la transferurile bancare făcute spre state  non-UE (spre exemplu Elveția), pentru că doar o parte din banii din Cipru s-au întors spre beneficiari din România. Iar comunicatul DNA de azi oferă indicii serioase că ar ști  cum să gasească beneficiarii reali ai beneficiarului real Dan Condrea:

,,s-a dispus sechestru asupra (…) unor conturi bancare deschise în România, Cipru, Elveția și Germania de către persoanele care au participat la săvârșirea infracțiunilor sau care au obținut beneficii în urma acestora.”.

Miza este aici, întruct DNA constată că au plecat din România spre Cipru 12 milioane de Euro pentru substanțe care valorau, la producător un milion de Euro, deci au plecat net spre beneficiarii real circa 11 milioane de Euro, din care s-au întors în România la Condrea si tatal lui 1,3 milioane Euro și la Panaitescu 2,7 milioane de Euro. Lipsesc deocamdată beneficarii reali ai 7 milioane de Euro (doar pe această schemă, suma va crește) care, în opinia mea, poate reprezenta prețul protecției de Runda 1, pe această filieră.

Dar Hexi Pharma cumpăra scump și vindea dilat tocmai ca să facă rost de bani și pentru protecția de runda a 2-a (care putea fi cumpărată cu o parte din cele 2,7 milioane de Euro readusă în circuit de Panaitescu + o parte din sursele financiare poposite în Cipru și plecate spre state non-UE, non-aliate).

Din aceste cifre nu pot trage decât șapte concluzii:

  1. Și protecția de runda 1 și protecția de runda 2 nu au nicio jenă să fure, chiar cu prețul vieților pacienților uciși de infecțiile nosocomiale;
  2. Protecția de runda 1 știe să monetizeze mai bine furtul (procente mai mari);
  3. Protecția de runda 1 râde de protecția de runda 2 întrucât ea face mai mulți bani din pix și legendat, pe când protecția de runda 2 face mai puțini bani din pix și mai ușor de identificat, chiar dacă pedepsele pasibile în ani de pușcărie sunt sensibil egale și pentru unii și pentru alții
  4. Protecția de runda 1 + Protecția de runda 2 = frăția sistemelor;
  5. Devoalarea Afacerii Hexi Pharma prin demersul excepțional al lui Cătălin Tolontan, contribuie decisiv la șubrezirea frăției sistemelor (nu dispariția, întrucât încă sunt prea multe semne de întrebare, dar apar și răpsunsuri).
  6. Astăzi DNA confirmă punct cu punct, până la un punct, raționamenetele pe care le-am expus referitoare la Hexi Pharma. Poate de mâine va confirma și restul punctelor.
  7. Dacă moartea lui Dan Condrea a fost determinată sau provocată de frăția sistemelor, avem indiciile că România se transformă din stat de drept corupt în stat incipient mafiot.

Folesesc această sintagmă pentru a vă reaminti că  duminica, 22 mai 2016, la circa 2 ore după ,,accidentul” lui Condrea și la circa 30 de minute după ce presa a aflat că în Opelul care a intrat în copac se afla Condrea, am spus la România TV, cu câteva minute înainte ca lui Ghiță să îi placă descrierea și să sară cu ea în sus în presă, că diferența dintre sinucidere și crimă reprezintă diferența dintre stat de drept capturat de corupți și stat mafiot.

Scenariul pe care l-am construit pentru a defini din ce zone provin cei care au asigurat protecția de runda 1 și protecția de runda 2, îl puteți reciti aici:

Fratia sistemelor: cine sunt protectorii (și beneficiarii reali) ai Hexi Pharma. (VIDEO)

Iar cele 16 puncte pe care le-am descris punctul încă din 12 mai, prin care lichele și oameni fără căpătâi ajung să monetizeze furtul și să încerece să îl acopere, le găsiți, cu mențiunea că toate mi-au fost confirmate de evoluțiile ulterioare, le găsiți, aici:

O poveste despre Edgar Quinet, Academiei, societati acoperite, Hexi Pharma și fapte ilicite.Categorii:Editoriale, Stiri

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: