Am citit pe pagina de facebook a lui Florin Cîțu un comentariu în care un jurnalist susținea ,,Cumințenia este despre Educație. Cu E mare. Și despre Încredere. Ambele sunt bune pentru Economie”. Sintetizând, în opinia colegei, cumințenia este despre ”EIE”. Sunt de acord, dar într-o cu totul altă notă decât crede colega.
Florin i-a răspuns hâtru că ,,după cum văd, este mai mult despre Imagine cu I mare”. Adică Cumințenia acronomizată este despre ”I”.
Amândoi au dreptate. Dar eu cred că acronimizarea operațiunii Cumințenia este despre ”CCC” – adică ,,Cultură, Ciordeală, Corupție” sau, mai pe larg, o cultură a ciordelii și corupției, marcată ieri transpartinitic de tEHNOCRAȚII aduși la ,,Post”. Cu ,,t” mic și cu ,,P” mare.
Îmi întemeiez opinia pe faptul că abuzul de încredere publică este cea mai bună definiție a corupției. Corupții nu sunt doar cei care pun mâna pe bani făcând abuzul de încredere publică. Aia sunt niște hoți corupți: hoți pentru că fură și corupți tocmai pentru fac abuz de încredere publică. O formă de abuz de încredere publică este și instigarea și oferirea pretextelor de care au nevoie asigurătoriii pentru a scumpi excesiv tarifele asigurării obligatorii RCA. O altă formă de abuz de încredere publică este achesarea la lobby-ul bancar privind legea dării în plată și amplificarea minicionoasă a efectelor posibile ale legii dării în plată, cu sora ei – fuga ca de dracul în a impune băncilor obligația legală de își majora capitalul, dacă situația lor patrimonială se înrăutățește. A fost adoptarea legii dării în plată un risc sistemic? În niciun caz. A condus la prăbușirea băncilor? În niciun caz. Dar în toate cazurile adoptarea Legii 77/2016, a dării în plată, categoric o lege economică, a oferit contextul în care am putut să vedem abuzul de încredere publică a tuturor celor care au devenit portavocea creditorilor petrecăreți din perioada de boom economic.. Deja sunt mai puțini cu unul în Consiliul de Administrație al BNR. Și vorba lui Caragiu, petrecerea continuă…
Pe măsură ce societatea va evolua iar acoperiții din justiție și din funcții publice vor fi lustrați, procurorii vor putea să scape de miopia impusă de a nu vedea corupția ca fiind de fapt abuzul de încredere publică și de voluntarismul de a acționa cu celeritate doar în cauzele care vin ,,de sus” și cu pasivitate tot în cazurile care ar putea să deranjeze ,,sus”. Deși ,,de sus” este indus la nivelul societății abuzul de încredere publică.
Acest articol nu este despre abuzul de încredere publică din asigurări sau din sectorul bancar. Acest articol este despre abuzul de încredere publică în operațiunea Cumințenia Pământului.
Cumintenia este și despre ”EIE”, este și despre ”I”. Dar în primul, incontestabil, Cumințenia este despre ”C”. Despre Cultura. În schimb, în opinia mea, operațiunea de achizitionare a Cuminteniei este despre Corupție, pentru că vorbim despre un abuz de încredere publică. Banii luați de la buget pentru ca un guvern să plătească o operă de arată care nu poate părăsi România sunt bani distribuiți de la alte capitole bugetare. În final, de la obiectivele fundamentale ale oricărui guvern: stradă, școală și spital.
A făcut guvernul abuz de încredere publică atunci când nu a informat populația/companiile, la debutul operațiunii Cumințenia, că va plăti în final totul până la întregirea sumei de 11 milioane de Euro de la buget, în cazul în care nu îi va păcăli pe donatori să creeze o aparență de legalitate (plata cu bani privați) a înțelegerii netransparente și prin negociere directă cu avocații/proprietari de fapt ai Cumințeniei? Nu, guvernul nu a făcut acest lucru și ascunzând înțelegerea de culise în timpul operațiunii, în opinia mea, a făcut abuz de încredere publică.
Este de tăvălit pe jos râzând atunci când îl vezi pe purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, zicând că donația a fost un succes. Când își propui să atragi între 6 și 11 milioane de Euro, evident că atragerea a 1,2 milioane de Euro este un eșec răsunător. Închipuiți-vă că un ministru de finanțe s-ar duce în piața internațională de capital să strângă un miliard de Euro. Și adună, cu greu, 100 de milioane. Ar fi de râsul curcilor ministrul respectiv dacă ar spune că suta de milioane este un succes?
În felul lui, cel care poartă vorbele Guvernului României, are însă dreptate cu succesul. Depinde la ce îl raportează. Are dreptate dacă îl raportează la totalitatea operațiunii Cumințenia și la beneficiarii reali, are dreptate.
Pentru mine este evident că acei oameni cu capacitate sintetică și analitică și cu influență la nivelul miniștrilor chemați la post în România care au conceput operațiunea vor susține același lucru ca și Guvernul tehnocrat. Este un succes. De ce?
Pentru că în final, banii sunt plătiți, până la ultimul Euro. Din bugetul de stat. Ei au avut capacitatea să stimuleze artificial sentimentul de ,,buni români” al celor care au donat pentru o cauză dreaptă. Dar care este cauza dreaptă finală a cumpărării Cumințeniei? Rămânerea în patrimoniul național și în țară a Cumințeniei Pământului. Nu trecerea din proprietate privată în proprietate publică. Pentru că sculptura Cumințenia Pământului ar fi rămas în patrimoniul național și ÎN ȚARĂ, indiferent dacă se află în proprietate privată sau publică. Aici au fost un alt abuz de încredere publică a celor care au conceput stimularea sentimentului de buni români a donatorilor (nu mă număr printre donatori, dar în perioada de subscripție publică am avut o contribuție modestă, pentru că nu am putut mai mult, pentru SPITAL, nu pentru Cumințenie). Și în final, i-au păcălit. Cu sau fără contribuția lor, statul se înțelesese dinainte cu avocații/proprietarii să cumpere oricum pentru 11 milioane de Euro Cumințenia care nu putea pleca din patrimoniul național.
Nimeni nu va Ciordi in numele unor lucruri rele. Toti vor Ciordi doar in scopuri nobile: educatie, cultura, sanatate, infrastructura, investitii, economie.
Și de aceea consider că are dreptate coelga jurnalistă atunci când spune ,,Cumințenia este despre Educație. Cu E mare. Și despre Încredere. Ambele sunt bune pentru Economie”. Dar în alt sens decât cel dorit. Sensul pe care eu îl descifrez este că atunci când mizezi pe lipsa de Educație pentru a obține Încrederea donatorilor vorbim și despre educație, și despre încredere, dar în fapt doar despre abuz de încredere publică. Doar că rezultatul donațiilor a fost dur: doar 1,2 milioane de Euro strânse. Cu tot respectul, cred că dacă Guvernul României ar fi pus un banner cu Coca Cola pe propria clădire sau cu reclamă la off-shorurile pe care le tolerează în structra sa (Cazul Grigorescu, am scris, pe blog), ar fi strâns mai mult. Este evident că Guvernul tolerează ascunderea veniturilor prin off-shore-uri din moment ce ministrul Grigorescu se află încă în Guvern și nu ar fi însemnat decât o recunoaștere publică a ceea ce lipsit de transparență face – ascunderea sumelor miniștrilor prin off-shore-uri, dacă Guvernul României și-ar fi pus un banner cu ,,optimizați fiscal în Marea Caraibelor”.
Cumințenia este și despre economie, mai exact despre amputarea ei prin negocieri directe și netransparente cu beneficarii reali ai operațiunii Cumințenia. Și evident, Cumințenia este și despre imagine, așa cum spune Florin. Doar că atunci când reușești să strângi doar 20% din suma propusă printr-o operațiune fără precedent, în fapt deschiderea liniei de business Cumințenia Pământului, e ca în bancul ăla: ,,Vinzi cravata asta pe care o porți? – întreabă unul. De ce, îți place? – răspunde celălalt. Nu, dar vreau să o cumpăr să o tai pentru că mă enervează”. Cam atâta imagine au reușit cei care au pus în operă operațiunea ,,Cumințenia Pământului”.
Păi dacă guvernul face abuz de încredere publică mințind la CEDO, ce demonstrează abuzul de încredere publică în privința Cumințeniei Pământului?
Un singur lucru: operațiunea de achiziționare de la buget a Cumințeniei este despre CULTURĂ. Cultura corupției și a ciordelii în numele interesului național. Transpartinică. Cioloș va pleca, dar această cultură a prins noi aripi prin operațiunea ,,Cumințenia”. Doar că sunt aripi lipite cu ceară.
Categorii:Editoriale, Stiri
Sint cu totul de acord cu tine si cu multi altii este o afacere tot pe spatele nostru