Probleme in coaliție Bre? Ce rol au interventiile lui Calin Tariceanu cu/pentru Misu Negritoiu in actuala galceava? Stenograma.


În urma cu două luni, am fost invitat la TVR1, in emisiunea lui Ionut Cristache. Unul dintre subiecte era declaratia lui Daniel Constantin, facuta la Digi24, în ianuarie 2017, referitoare la impozitarea progresiva:

,,Există o discuție ca din 2018 sa se vina cu acea impozitare, in functie de, cum sa spun, de veniturile pe care le au cetatenii”, a spus Daniel Constantin. Replica lui Liviu Dragnea a fost ferma: ,,Daniel Constantin sa vorbeasca despre mediu”.

Am anticipat atunci la TVR ca este primul dintre cele 3 momente de disensiuni care va urma intre PSD si ALDE si le-am si nominalizat, cu marja de eroare, intrucat nu sunt analist politic.

Am spus atunci, in ianuarie 2017, ca urmatoarele 2 disensiuni, dintre care ultima va fi critica, vor fi legate de : (i) taxa de mediu, desfintata de Dragnea si dorita de Tariceanu; (II) revocarea lui Misu Negritoiu din pozitia de Presedinte al ASF, in acel moment parand ca doar reticenta lui Calin Popescu Tariceanu de a convoca plenul reunit pentru revocarea lui Negritoiu il mai tine acolo si lipsa de interes a lui Dragnea in a se certa cu Tariceanu si a-si ameninta majoritatea pentru vreun fost camarad al lui Mugur Isarescu inainte de 1989.

Cu taxa de mediu, timpul mi-a dat dreptate. Dupa ce a prezentat ca urgenta nevoia substituirii timbrului de mediu cu o taxa locala, Daniel Constantin si-a inghitit urgenta. Pentru mine este evident ca aceasta dorinta de substituire nu provenea de la Daniel Constantin ci de la Calin Popescu Tariceanu, pe care l-am si intrebat atunci cand si-a lansat ALDE la Parlamentare daca vede necesitatea unei noi taxe si a zis ca da.

Cu Misu Negritoiu, timpul mi-a dat deja pe jumatate dreptate: in urma cu mai putin de 2 saptamani, PSD si ALDE s-au reunit pentru a discuta cum umplu ei locurile vacante din Consiliul de Administratie al BNR si Consiliul ASF. La BNR a ramas un loc dupa trimiterea in arest a lui Bogdan Olteanu si demisia acestuia, iar la ASF sunt, teoretic, doua locuri: Presedintele ASF – cu raport de revocare din partea Comisiilor de Specialitate din Parlament si tinut inca acolo doar de inactiunea lui Calin Popescu Tariceanu si de promisiunea pe care i-a facut-o lui Dragnea ca se va retrage imediat ce va primi repartitie la CEC Bank, si un post de vicepresedinte dupa plecarea lui Marius Vorniceanu la Curtea de Conturi. Deci, la BNR un loc (viceguvernator), iar la ASF 2 locuri: Presedinte si vicepresedinte. Pentru BNR pare sa se detaseze pe turnanta Enache Jiru. Pentru ASF, discutia nu a fost inca finalizata pentru ca Misu Negritoiu nu vrea sa plece pana nu e repartizat la CEC, iar domnul Tariceanu nu vrea sa il lase pe drumuri pe vechiul camarad.

Am extras concluziile de mai sus in urma derularii discutiilor dintre PSD si ALDE pentru cele 3 locuri:

Vineri, 3 martie 2017, Daniel Constantin declara: ,,Am hotarat astazi ca la inceputul saptamanii viitoare la nivel parlamentar sa incepem procedurile astfel incat sa desemnam in institutiile importante pentru functionarea statului persoanele care vor fi audiate, care vor intra in dezbatere parlamentara pentru functia de viceguvernator al BNR, vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, presedinte al AEP, pentru functia de presedinte si vicepresedinti in cadrul ICR”. Nimic despre pozitia de presedinte ASF ceea ce mie imi intareste concluzia ca este un efect al actiunii domnului Tariceanu, Daniel Constantin nevand vreun motiv sa il doreasca acolo pe Misu Negritoiu si, cred eu, nici vreo putere in sensul asta. Ba din contra, ceea ce pot demonstra abia azi.

Astazi, aflu ca domnul Tariceanu il acuza pe Daniel Constantin de ,,santaj’‘: ,,Relatia care a functionat o buna perioada colegial a inregistrat o prima sincopa in momentul in care au fost alegerile parlamentare si am fost pur si simplu santajat de Daniel Constantin in legatura cu anumiti colegi care urmau sa candideze pe listele de la parlamentare, cu care nu eram de acord”. In replica, Daniel Constantin ii raspunde, potrivit hotnews.ro: ,,Este rusinos ca domnul Tariceanu sa vorbeasca despre santaj atata timp cat el este cel care s-a luptat ca persoane cu probleme penale sa isi gaseasca loc pe listele partidului pentru alegerile parlamentare. Din pacate, domnul Tariceanu a pus pe masa ALDE si pe masa Guvernului interesele sale si ale unui grup restrans de influenta„.

Este evident pentru mine ca atunci cand se refera la ,,masa guvernului”, domnul Constantin se refera la coalitie in primul rand – cea care formeaza guvernul. Si, ca sa fiu mai exact, incercand sa citesc printre randuri, afirmatiile domnului Constantin se refera in principal nu numai la ce a pus domnul Tariceanu pe masa Coalitiei ci si la ceea ce a scos de pe masa Coalitiei. Pentru ca, in mod logic, cine are capacitatea de a pune pe o masa ceva, are si capacitatea sa scoata de pe o masa altceva.

Pe cine a scos de la masa Coalitiei domnul Tariceanu, ca ,,interes propriu cat si al unui grup restrans de influenta”? Intrucat nu pot suspecta ca domnul Tariceanu ar scoate discutia despre taxa de mediu, imi ramane, demonstrat de realitate, ca domnul Tariceanu a scos de la masa coalitiei propunerea de nou Presedinte ASF, mentinandu-si, prin actiune si inactiune,  mai vechiul partener revocat de comisiile de specialitate din Camera Deputatilor si Senat dar care nu poate fi demis pana la reunirea Plenului pentru aceasta chestiune. Si chiar daca plenul s-ar reuni, din declaratiile din 3 martie, este evident ca domnul Tariceanu a scos de la masa pozitia de Presedinte ASF.

Eu nu am vreo informatie privind activitati lucrative de dinainte de sefia lui Misu Negritoiu la ASF derulate impreuna cu Calin Popescu Tariceanu. Dar am in schimb o informatie publica: inainte ca macar sa se puna problema venirii lui Misu Negritoiu la ASF, si Calin Popescu Tariceanu si Misu Negritoiu se interesau de ce Euroins a fost introdusa, pe buna dreptate, in administrare speciala. Asta cu 8 luni inainte ca Misu Negritoiu sa fie repartizat la ASF. Stenograma respectiva a fost publicata de realitatea.net, dar si de alte surse de presa, dintr-un rechizitoriu si reprezinta o discutie a fostului Vicepresedinte ASF – sectorul Asigurari, Daniel Tudor, cu un domn. Iata si stenograma (30 august 2013):

Tudor George Daniel: E o agitaţie demenţială cu ăştia de la Euroins
Domn: Aşa
Tudor George Daniel: După ce s-a dat hotărârea m-au sunat bulgarii că ei vin (…) L-am primit pe preşedinte cu încă un bulgar din Consiliul de Administraţie, eu fiind însoţit de Cucu, de toată lumea… cărora le-am spus… discuţiile au fost foarte clare. Domnule, asta este. Reglaţi-vă nu ştiu ce… După care în presă peste tot, în toată presa, a apărut că de fapt istoria asta e făcută politic şi a apărut şi pe Realitatea o chestie că Mârzac e de la Carpatica. Şi am dat la schimb Carpatica pe Euroins. (…) O să vedem care e situaţia la Carpatica şi dacă e, o să ne ducem în control la Carpatica şi cu asta, basta.
(…)
Tudor George Daniel: M-a sunat Tăriceanu, m-a sunat toată lumea că diverse fonduri… De fapt m-a sunat Mişu Negriţoiu
Domn: Îhm!
Tudor George Daniel: Călin m-a sunat să mă roage să vorbesc cu Mişu Negriţoiu. Că nu ştiu ce Fond grecesc care e acţionar e panicat. Le-am explicat oamenilor situaţia, au zis: foarte bine ai făcut, ţine-o aşa şi nu e nicio problemă!
Domn: Păi da?
Tudor George Daniel: Că nu ştiu cum, eu vroiam să… asta… După care ei o întorc, că asta mi-a zis şi Negriţoiu, că e politic. Aşa mi-a zis şi Călin.
Domn: Îhm!
Tudor George Daniel: Politic, nu ştiu ce, că ei vor să ajungă la Crin, la dracu, pentru că de fapt asta e manevra cu Carpatica
Domn: Băi, dar nu au minte? Păi bun! Le-o dăm atunci! Vorbim şi cu ING-ul, şi cu Mişu Negriţoiu, şi cu ăsta. Adica ei ce vor?
Tudor George Daniel: Nu, nu, nu. Eu ţi-am spus vorbe. Mişu a înţeles.
Domn: Am înţeles. Da!
Tudor George Daniel: Nu, Mişu Negriţoiu a înţeles şi a zis: Da, bă, înţeleg! (…) Omul a întrebat că ăla zice: Băi, m-au sunat ăia şi eu lucrez cu ei şi vroiam să ştiu care e situaţia. Şi am zis: da, domnule, uite asta e situaţia. Şi a zis: Da, ai dreptate, de unde până unde? Că ăştia au sunat şi au zis: noi am lucrat toată noaptea şi am reglementat toate problemele
Domn: Ei au reglementat pe aia mă-sii!
Tudor George Daniel: Şi am spus: Băi, dacă le-aţi reglementat într-o noapte de ce dracu nu le-aţi reglementat până acum? (…) Că să le trimitem controlul dar am vrut să mă sfătuiesc cu tine să ştii foarte bine ce se întâmplă pentru că eu am văzut un pic dar nu apărea nimic cu tentă politică. Adică domnule s-a spus şi la Realitatea… Deci l-a întrebat Realitatea pe Soviani: Domnule, nu se favorizează alte firme prin chestia asta? Nu se duce la creşterea preţului?

Concluzia 1: Mișu Negrițoiu și Călin Popescu Tăriceanu au preocupări și prietenii mai vechi legate de piața asigurărilor, cel puțin prin prisma Euroins.

Fapte: la 8 luni după această discuție, Mișu Negrițoiu, ajunge Președinte al ASF. Euroins se afla atunci pe a treia poziție în clasamentul cotei de piață RCA. După cea mai lungă perioadă de redresare vreodată (pe bază de plan), Euroins, astăzi, are cea mai mare cotă de piață din piața RCA. Potrivit hotnews.ro, Euroins are o cotă de piață RCA de 21%, urmată de Asirom (17,3) si City Insurance (16,1%).

Cu alte cuvinte, modul in care Misu Negritoiu a gestionat redresarea ASTRA si Carpatica (si care le-a condus la faliment), au facut loc unor noi lideri de piata: Euroins (pentru care se interesa alaturi de Calin Popescu Tariceanu) si Asirom.

A facut deliciul presei duritateal lui Misu Negritoiu fata de Asirom dupa ce societatea a calculat altfel decat ar fi trebuit tarifele (avand ca rezultat distorsionarea pretului primelor RCA) si ca efect vazut in prezent saltul pana la pozitia secunda in piata asigurarilor a ASIROM. Domnul Negritoiu nu i-a iertat! Le-a dat un avertisment scris.

Iar in privinta Euroins, realitatea demonstrează pentru mine fără dubiu că preocuparea lui Călin Popescu Tăriceanu și a lui Mișu Negrițoiu (când acesta nu era inca Președinte ASF) a contribuit, alături de faptele domnului Negrițoiu din poziția de Președinte ASF, la un nou de lider de piață: Euroins.

Ceea ce mă face să mă întreb: dacă domnii Tăriceanu și Negrițoiu au capacitatea să vadă atât de bine cum o societate care este sancționată prin interzicerea emiterii de polițe RCA (pentru 3 săptămâni în august 2013) poate să ajungă lider de piață, au demonstrat împreună, vreodată, că au capacitatea să sprijine și o altă societate, lider de piață? Și asta înainte ca Mișu Negrițoiu să devină Președinte al ASF, acolo de unde Călin Popescu Tăriceanu nu îl vrea plecat?

Iar dacă cei doi îmi vor răspunde: categoric nu, nu am avut interese lucrative legate de o altă societate din piața asigurărilor, pot să îi întreb: Sigur? Sigur? Sunteți siguri? Amandoi?

Cred că odată cu acest cel mai nou scandal din coaliție, pe care eu îl descifrez așa cum am arătat mai sus, apune și perioada în care domnii Tăriceanu și Negrițoiu mai pot exercita rolul de brokeri de interese economice, așa cum îl înțeleg eu din stenograme. Și mă roade rău o întrebare: ce a pus și ce a scos de pe masa Coalitiei Călin Popescu Tăriceanu? Am si o intrebare subsecventa: avizul inghitit din partea ministerului pentru relatia cu parlamentul (titular ALDE) in cazul OUG 13, o fi primit acceptul/sugestia pentru inghitire din partea domnului Tariceanu, seful ALDE?Categorii:Editoriale

Etichete:, , , , , , , , , ,

1 răspuns

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: