CNBC publică știrea potrivit căreia banca olandeză ING a confirmat că este investigată pentru acuzații de corupție și spălare bani.
Potivit CNBC, ancheta ar putea conduce la amenzi semnificative pentru ING. ,,ING este subiectul unor investigații de criminalitate în ceea ce privește mai multe obligații nerespectate în privința clienților pentru spălare de bani și practici de corupție”. Surse citate de CNBC sugerează că este vorba despre un caz de mită legat de Uzbekistan printre care o firmă din Amsterdam Vimpelcom (acum Veon), acuzată că a plătit mită fiicei fostului Președinte al Uzbekistan-ului.
CNBC amintește că ING Bank într-un alt caz, în urmă cu 5 ani a fost obligata de Biroul American de Control al Activelor Străine a obligat ING Bank să plătască o amendă de 619 milioane de dolari, după ce banca a încalcat embargoul comercial, contributia ING Bank Romania fiind individualizata, autonoma si identificata prin tranzactii comerciale si falsificari de documente in relatia cu Iran. Inainte de 1989, prin ofiteri DIE, fosta Securitate consilidase legaturi trainice cu Iranul.
Tranzacțiile ilegale de atunci au fost făcute cu Iran și Cuba. Despre acest caz, care a reprezentat cea mai mare amendă vreodată dată unei bănci pentru o astfel de sancțiune, gasiti detalii AICI. Investigația FBI care a dus la această sancțiune pentru fapte recunoscute de către ING, a cuprins tranzacții făcute și prin ING Bank Romania, condusă până în 2012 de Mișu Negrițoiu.
“Banks that try to skirt U.S. sanctions laws undermine the integrity of our financial system and threaten our national security,” said U.S. Attorney Machen.
Despre aceste practici si despre altele, în premieră v-am informat, aici:
Exclusiv: Răspunsul ING Bank Romania legat de câteva dintre afirmațiile fostului trezorier, Florin Cîțu
“Banks that try to skirt U.S. sanctions laws undermine the integrity of our financial system and threaten our national security,” said U.S. Attorney Machen. “When banks place their loyalty to sanctioned clients above their obligation to follow the law, we will hold them accountable. On more than 20,000 occasions, ING intentionally manipulated financial and trade transactions to remove references to Iran, Cuba and other sanctioned countries and entities. Today’s $619 million forfeiture – the largest ever – holds ING accountable for its wrongdoing.”
După ancheta FBI si a procuraturii generale din SUA prin care a fost ceruta responsabilizarea celor vinovati pentru ca ca au pus mai presus de lege loialitatea fata de entitati sanctionate, Mișu Negrițoiu, Director General (CEO) al ING Bank Romania și-a pierdut poziția de director executiv pe care a ocupat-o între 2006-2012 (anterior Director General Adjunct) și a fost trecut într-o poziție onorifică, Președinte Neexecutiv și Președinte al Consiliului Consultativ
În exclusivitate la The Money Channel, în 14 august 2012, v-am prezentat dezvăluirile de de neconceput pentru o banca supravegheata de BNR, dezvaluiri ale lui Florin Cîțu in ceea ce priveste practicile ING Bank Romania, precum plata bonusurilor angajaților în zone off-shore și permisivitatea lui Mugur Isărescu în a accepta funcționarea băncii fără trezorier, aici:
Dezvaluirile senzationale ale fostului sef al trezoreriei ING Bank Romania, Florin Citu
În aprilie 2014, Mișu Negrițoiu, pierde postul onorific de la ING după ce este numit ca Președinte al Consiliului ASF. Mugur Isărescu a intărit verbal și olograf reputația profesională a lui Misu Negritoiu, pas necesar pentru ca Mișu Negrițoiu să fie plasat la ASF, declarand că ,,nu cred că Mișu Negrițoiu a fost schimbat pentru Iran” și că ,,o asemenea informaţie este în special la Direcţia de Supraveghere şi apoi spre Oficiul de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. Se întâmplă şi la case mult mai mari”. Directia de supraveghere era și este condusă de Nicolae Cinteză. De ce nu a intarit Mugur Isarescu, daca ar fi fost credinta lui si nu a celor care i-au dat mandat pentru asta, relatand cel putin corect: ,,nu cred ca Misu Negritoiu a fost schimbat pentru contributia avuta la operatiunile de criminalitate financiara a bancii ING”?
În 31 octombrie 2016, Comisiile economice reunite ale Parlamentului au votat revocarea lui Mișu Negrițoiu din poziția de Președinte al ASF pentru distorsiunile create în piața asigurărilor. Mișu Negrițoiu a amenințat Parlamentul ca acționarea în instanță.
Călin Popescu Tăriceanu (Președintele Senatului) și Liviu Dragnea (Președintele Camerei Deputaților) refuză să convoace Plenul Parlamentului pentru revocarea lui Mișu Negrițoiu, având dublă consecință: patrimoniale,certe – Mișu Negrițoiu încasează în continuare salarii de la ASF și viitoare avantaje, respectiv – revocarea i-ar spulbera lui Mișu Negrițoiu orice aparență de respectare a criteriului reputațional pe care și Mișu Negrițoiu trebuie să îl respecte, întrucât candidează pentru șefia CEC Bank.
În acest fel se creează pretextul și culoarul pentru ca Mugur Isărescu (Manole) și Nicolae Cinteză (potrivit unor surse deasemenea candidat pentru șefia CEC Bank) să valideze, din nou, reputația lui Mișu Negrițoiu, cel care și-a pierdut mandatul de Director General (CEO) al ING Bank Romania, după investigațiile FBI, cei doi putând invoca prin nerevocarea lui Mișu Negrițoiu ,,nu credem că Mișu Negrițoiu este responsabil pentru disfuncțiile majore ale pieței asigurărilor. Dacă ar fi fost vinovat, Parlamentul l-ar fi revocat”. De ce cred că Mugur Isărescu îl preferă pe Mișu Negrițoiu în conducerea CEC Bank voi detalia în următorul material pe care voi scrie.
Într-un răspuns în exclusivitate, în 9 septembrie 2012, Mișu Negrițoiu răspundea la The Money Channel acuzațiilor lui Florin Câțu:
,,Dorim sa precizam ca ING Bank pune mare accent pe respectarea principiilor de business, pe integritate si conformitate. Integritatea institutiei si a angajatilor sai nu este ceva negociabil.
Aceste asertiuni au fost verificate de nenumarate ori. In cadrul bancii exista o serie intreaga de mecanisme de control care functioneaza foarte bine si care asigura integritatea si conformitatea la toate nivelurile organizatiei.”
În condițiile în care astăzi, ING Bank (Olanda), este investigată pentru spălare de bani și corupție, îl intreb din nou, pe Mișu Negrițoiu: cum rămâne cu respectarea principiilor de business, integritate și conformitate? Cum rămâne cu integritatea care ,,nu este ceva negociabil”? Sau doar în Olanda nu se respectă? Investigația FBI a arătat deja contrariul.
P.S. Mai multe surse din ASF îmi spun că Mișu Negrițoiu mi-a încetat abuziv contractul de purtător de cuvânt ASF, fără niciun motiv, în principal pentru că pune pe seama mea și a emisiunilor făcute cu Florin Cîțu în 2012, despărțirea de șefia ING Bank. Sunt onorat de această motivație, cred că există, dar ea este subsidiară. Prin această motivație Mișu Negrițoiu îmi atribuie un rol egal cu cel al Federal Bureau of Investigation (FBI). Sunt convins că un astfel de raționament pentru a rupe nelegal un contract, fără vreo motivație reală, ar fi fost suficient chiar și pentru fosta securitate (întrebați-l pe Mugur) pentru a fi dat afară în condițiile în care chiar și interesul turnătorilor se îndrepta în special spre cum sunt afectați colegii de divorț și ce părere au despre transportul din Drumul Taberei. Am zis.
P.S.2 Surse în curs de confirmare susțin că actualii candidați ai CEC Bank vor fi obligați să semneze un angajament pe proprie răspundere dacă au avut vreodată, sub orice formă, sau nu, vreo colaborare cu fosta securitate. Remarc faptul că acum, când lustrația a început, SRI și SIE se grăbesc să angajeze pe facebook și la targuri de joburi persoane noi, pentru a le substitui pe cele în curs de lustrare, procesul de selecție la CEC Bank fiind o reală lovitură.
Citiți și:
Scrisoare de la felcerul Radu Soviani pentru sicofantul Mugur Isarescu. Și un telefon de la Washington.
Categorii:Editoriale
Lasă un răspuns