Mișu Negrițoiu: ,,Prefer să fiu scos din ASF de politicieni decât scos de DNA”. Cazul Digi.


Mă întreb căutând  o altă posibilă explicație pentru aparent inexplicabila declarație a lui Mișu Negrițoiu din preziua retragerii lui de la post: ,,Prefer să fiu scos din ASF de politicieni decât scos de DNA”.

Prima posibilă explicație am dat-o în articolul pe care îl puteți citi pe blogul meu. Dar știrea de azi mă face să mă gândesc și la alta: pe repede înainte, în buza începerii urmăririi penale pentru cam tot ce înseamnă conducere RCS-RDS, compania se listează.

Graba îmi sugerează o acțiune concertată pentru ca listarea (și atragerea banilor din piață) să se facă, cu orice preț. Un indiciu suficient de mare este faptul că deși oferta publică a fost muuuuult suprasubscrisă, acționarii au vândut mai aproape de nivelul minim al ofertei (și chiar sub?). Ar fi fost un motiv suficient ca o astfel de evoluție a ofertei să fie generată de ceea ce managamentul RCS-RDS știa (și chiar a dat indicii în prospect) că va urma începerea urmăririi penale pentru spălarea de bani? Eu cred că da.

Nu cred că trebuie să demonstrez că tot ceea ce știa mangamentul RCS-RDS despre operațiunile care au condus acum la începerea urmăririi penale pentru spălare de bani știau și procurorii și inclusiv Mișu Negrițoiu. Dacă SRI a trimis Parchetului, în calitate de beneficiar legal de informații ceea ce știa despre spălarea de bani, mă gândesc că la aceleași informații avea acces și Mișu Negrițoiu.

Presupunând prin absurd că nu avea acces (și aici Mișu Negrițoiu ar trebui să își pună întrebarea – oare de ce nu a fost informat iar răspunsul poate avea legătură cu afirmația sa ,,decât să fiu scos de DNA”) Mișu Negrițoiu poate pretinde cu greu că în timpul partidelor de tenis cu fostul director general al RCS-RDS (,,la data faptei director general și președintele Consiliului de Administrație al aceleiași companii de televiziune prin cablu”) domnul Oprea prefera să trimită minigile în fileu decât să ajungă în vreo conjunctură ,,după fileu”. Pentru acele fapte, domnul Oprea are calitatea de ,,suspect” sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.

Potrivit bursa.ro  care citează reprezentanții RCS-RDS începând de ieri și actualul CEO al companiei știe oficial că este sub învinuire penală pentru spălare de bani: „La data de 16 mai 2017, Dl. Serghei Bulgac, Directorul General (Chief Executive Officer) al Societăţii şi al RCS & RDS S.A., a fost înştiinţat în mod oficial cu privire la efectuarea urmăririi penale faţă de acesta în calitate de suspect, în legatură cu săvârşirea infracţiunii de spălare de bani. Posibilitatea întâmplării acestui lucru pe parcursul desfăşurării anchetei DNA a fost anticipată şi adusă la cunoştinţa investitorilor în cadrul Prospectului. Societatea continuă să coopereze deplin în cadrul anchetei şi consideră că RCS & RDS S.A. şi actualii şi foştii membri ai conducerii sale au acţionat corect şi în conformitate cu legea. În prezent Societatea nu anticipează că investigaţia va reprezenta o interferinţă semnificativă în ce priveşte desfăşurarea operaţiunilor sale curente”

Am bănuiala rezonabilă și dacă mă înșel, îmi cer scuze dar nu am văzut încă un comunicat al DNA privind această învinuire penală, între momentul 5 mai 2017 (momentul în care DNA a anunțat începerea urmăririi penale pentru persoane din fosta conducere) și ieri 16 mai 2017, Serghei Bulgac nu a adăugat vreo faptă nouă pentru care a devenit ,,suspect” pentru spălarea de bani.

Și încă două elemente:

Comunicarea RCS-RDS transmisă spre publicare Ziarului Bursa este efectiv tâmpită, mai ales în condițiile în care ÎNCĂ lipsește un comunicat al DNA privind dobândirea calității de suspect pentru Serghei Bulgac.

Comunicarea este tâmpită întrucât nu precizează în ce dosar este suspectat pentru spălare de bani Serghei Bulgac. Asta naște mai multe întrebări în condițiile în care acum, la ora 13.30, un comunicat DNA lipsește:

  1. Sergei Bulgac se află sub urmărire penală pentru fapte comise înainte de 5 mai 2017 și imposibil de a fi descoperite până atunci?
  2. Sergei Bulgac se află sub urmărire penală pentru fapte de spălare de bani produse după 5 mai 2017, adică în perioada de derulare a ofertei publice prin care RCS-RDS a făcut oferta pentru 207 milioane de Euro?
  3. De ce inculparea lui Serghei Bulgac a venit după momentul listării de ieri?
  4. Doar ieri au devenit rezonabile suspiciunile de spălare de bani puse în sarcina lui Sergei Bulgac?
  5. În comunicatul din 5 mai 2017 al DNA, probabil conform instrucțiunilor procurorului de caz, este scos în față Mitică Dragomir, iar fostul management al companiei care zilele acestea a atras peste 200 de milioane de Euro este trecut la ,,de asemenea”. Fără nicio mențiune despre Serghei Bulgac. DE CE?
  6. De ce procurorul de caz (habar nu am cines este) nu a considerat necesar să transmită încă de ieri informația de interes public în contextul listării RCS-RDS, un comunicat al DNA pe această temă?
  7. De ce în comunicatul din 5 mai 2017 lipsește fraza care mă face să tremur de așteptare atunci când o văd în orice alt comunicat respectiv: ,,facem precizarea că în cauză se efectutează acte de urmărire penală și față de alte persoane”? O astfel de omisiune (presupunând că e omisiune) nu mă face decât să întăresc scenariul că ,,spălarea de bani” instrumentată de procurori și care îi oferă ieri (necomunicat oficial de DNA) calitatea de ,,suspect” lui Serghei Bulgac e mai nouă pentru procurori față de data 5 mai 2017. Mai nouă… adică din timpul ofertei publice ?????

Comunicarea Digi este tâmpită din încă un motiv, pe care îl expun tot citând din Ziarul Bursa:

,,CEO-ul DIGI a spus că nu doreşte să numească investitorii care au participat la ofertă, de teamă să îi uite pe unii dintre ei. „Dar sunt fonduri reprezentative”, a precizat domnia sa.”

Wow! De ce nu a avut RCS-RDS pregătit comunicatul prin care s-a reușit cu ,,ocazia” listării aducerea sumei de 207 milioane de Euro? Dacă vreunul dintre investitori provine din vreun off-shore, adică de acolo de unde banii sunt hăituți la nivel global, coordonat, hăituială în contextul căreia Vâlcov, Viorel Ștefan și Grindeanu nu au avut nicio jenă să iasă cu un proiect de albire a banilor nejustificați, după cum ați citit pentru prima oară, aici?

Adevarata miza a impozitului pe venit global: albirea sumelor nejustificate. Articolul 117 – firul roșu dintre Ponta-Cioloș-Grindeanu.

Pot să prezum legitim: cineva care ,,a uitat” să declare sumele și ar fi beneficiat de proiectul de albire prin impozitare cu 0-16%, ar beneficia în cazul în care ar fi unul dintre ,,investitorii” care ,,aduc bani în România” cu ocazia oricărei oferte publice, că un CEO de companie listată, urmărit sau nu penal pentru spălare de bani, nu îi menționează și astfel crede că obține efectul neaprinderii REFLECTORULUI? Da, pot.

De ce a fost aleasă doar bursa de la București în deterimentul celorlalte opțiuni menționate (bursa din Varșovia, Amsterdam) în contextul preocupărilor globale împotriva spălării banilor?

Ar fi avizat supraveghetorul pieței din Olanda sau Polonia la fel de ușor ca Mișu Negrițoiu listarea unei societăți despre care avea informații, relevate în mod netâmpit de comunicarea Digi și anume că: ,,Posibilitatea întâmplării acestui lucru pe parcursul desfăşurării anchetei DNA a fost anticipată şi adusă la cunoştinţa investitorilor în cadrul Prospectului”?. Iar Mișu Negrițoiu, în calitate de Președinte ASF era obligat să știe mult mai mult. Măcar ceea ce știau și procurorii. Iar dacă nu a fost informat, sunt convins că există un motiv temeinic pentru asta, pe care procurorii îl știu iar Mișu Negrițoiu îmi dă senzația prin declarația lui publică aparent inexplicabilă, că o știe: ,,Prefer să fiu scos din ASF de politicieni decât de DNA”.

De ce expus cu orice preț Mișu Negrițoiu apetitul ,,investitorilor uitați ca să nu fie nedreptățiți” și a celor onorabili (precum BERD) dacă, în conformitate cu ceea ce Digi a comunicat investitorilor și era obligat să detalieze în primul rând ASF-ului, Mișu Negrițoiu avea obligația dată de funcția publică să știe mai mult decât ,,posibilitatea întâmplării acestui lucru?”. Spălarea de bani pentru care este suspect fostul și actualul management la RCS-RDS este mama infracțiunilor de criminalitate financiară.

La acest moment opinez că în timpul partidelor de tenis Alexandru Oprea (fost CEO RCS-RDS)- Mișu Negrițoiu (fost Președinte ING Bank România și fost Președinte ASF) s-a vorbit destul de mult despre fileu. Respectiv dacă mingile care se află în ,,out” și care sunt hăituie acolo, pot fi aduse ,,în teren”, cu complicitatea arbitrului aflat acum ,,pe tușă” și care este riscul de a ajunge ,,după fileu”, cu tot cu arbitru.

Este doar o opinie, dar pentru a mă clarifica este imperios necesar ca DNA să lămurească și asta foarte rapid:

  1. În ce caz și pentru ce fapte este ,,suspect” actualul CEO al RCS-RDS în cazul infracțiunii de spălare de bani. Este ora 14.05 și un comunicat DNA încă nu a venit.
  2. DNA este obligat să lămurească modul în care a supravegheat arbitrul Mișu Negrițoiu din scaunul de Președinte ASF, formularea, derularea și finalizarea ofertei publice la RCS-RDS. Având în vedere și faptul că ING Bank NV a vândut acțiuni în cadrul ofertei publice, deci a încasat bani ,,din out”.

Lămurite fiind cele două, ne vom lămuri și de ce Mișu Negrițoiu a preferat să fie scos în ,,out” de politicieni decât să fie trimis ,,după fileu” de DNA.

Apropos, sunt fix două luni de când ING Bank Olanda, în contextul luptei globale împotriva spălării banilor, a confirmat că este cercetată pentru spălare de bani și corupție, așa cum ați putut citi prima oară aici:

ING Bank (Olanda) a confirmat că este cercetată ACUM pentru spălare de bani și corupție. Fapte.

Și încă ceva:

Ultimul motiv din care comunicarea DIGI este tâmpită: ,,În prezent Societatea nu anticipează că investigaţia va reprezenta o interferinţă semnificativă în ce priveşte desfăşurarea operaţiunilor sale curente”. Faptul că CEO-ul este investigat pentru spălare de bani nu conduce la o ,,interferință”? Pe lângă faptul că ,,interferință” nu există în limba română, dacă CEO-ul ING Bank Olanda (apropos de cazul sus-menționat) ar fi fost ,,suspect” in personam pentru spălare de bani, ar fi fost cel târziu la acel moment ,,în out”.

Iar dacă pe parcursul investigațiilor ING Bank Olanda va face acord de recunoaștere a vinovăției pentru operațiuni de criminalitate financiară, plătind încă o amendă istorică, cu siguranță CEO-ul oricărei sucursale locale ar fi fost trimis ,,în out”, într-o poziție onorifică până și-ar fi găsit un post într-o țară în care spălarea de bani este încă tolerată. La fel cum a făcut ING Bank România cu Mișu Negrițoiu după acordul de recunoaștere a vinovăției pentru operațiuni de criminalitate financiară derulate prin ING Bank Romania.

P.S. Este ora 14.15. Pe site-ul DNA nu a apărut încă un comunicat cu Sergei Bulgac.

 

UPDATE ora 16.55

Remarc publicarea în sfârșit pe site-ul DNA a comunicatului de presă privind faptele de care este acuzat CEO-ul în funcție Serghei Bulgac. Probabil independent de ceea ce am scris la ora 14.15, remarc faptul că acest comunicat oferă un răspuns din cele două pe care le solicitam a fi lămurite la cele 2 întrebări:

  1. ”În ce caz și pentru ce fapte este ,,suspect” actualul CEO al RCS-RDS în cazul infracțiunii de spălare de bani”, întrebam la ora 14.15. Răspunsul îl găsesc în acest comunicat: ,,De menționat este faptul că, în acest demers infracțional a fost implicat, pe lângă celelalte persoane amintite în comunicatul anterior și suspectul Serghei Bulgac care a cunoscut detaliile acestui „parteneriat” și a semnat diverse documente încheiate în numele și în interesul SC RCS & RDS SA.”. Răspunsul în sine naște încă o întrebare legitimă: În data de 5 mai 2017, în timpul listării ,,supravegheate” de Mișu Negrițoiu, procurorul de caz cunoaștea că ,,în acest demers infracțional a fost implicat și suspectul Serghei Bulgac”? Daca da, de ce abia AZI este începută urmărirea penală pentru spălare de bani?
  2. Comunicatul venit în opinia mea cu o oarecare tardivitate, dar totuși cu celeritate în tardivitatea lui, nu lămurește răspunsul la a doua întrebare avansată de mine și care o consider legitim a fi lămurită: ,,DNA este obligat să lămurească modul în care a supravegheat arbitrul Mișu Negrițoiu din scaunul de Președinte ASF, formularea, derularea și finalizarea ofertei publice la RCS-RDS. Având în vedere și faptul că ING Bank NV a vândut acțiuni în cadrul ofertei publice, deci a încasat bani ,,din out”. Înțeleg totuși că e nevoie de mai mult timp pentru a lămuri această chestiune decât pentru a lămuri chestiunea lui Bulgac. Dar sunt convins, din declarația lui Mișu Negrițoiu :,,prefer să mă scoată din ASF politicienii decât să mă scoată DNA” că nu va fi totuși nevoie de prea mult timp….

Părerea mea. Mai ales că în acest comunicat, APARE BOMBA: RCS-RDS, CA SOCIETATE, se află sub urmărire penală pentru infracțiune de spălare de bani”. Scuzati-mi expresia, dar CUM DRACU a permis Mișu Negrițoiu listarea unei societății PENTRU CARE ACUM (și probabil nu există motive rezonabile pentru care să nu fi început ÎNAINTE DE începerea ofertei publice) PARCHETUL O PUNE SUB URMĂRIRE PENALĂ PENTRU SPĂLARE DE BANI? – mama criminialității financiare. Este doar o chestiune de timp…

Citiți și:

Fostul lucrător în comerțul exterior de până în 1989, Mișu Negrițoiu, a fost revocat de Parlament din poziția de Președinte ASF.



Categorii:Editoriale, Stiri

Etichete:, , , , , , , , , , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Generalul Coldea, cantecul de lebada si ,,curioasa” medalie acordata de ,,CIA”, Kovesi si … interviurile in “exclusivitate” de la ziare.com | Criteriul National

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: