Momentul istoric al vizitei lui Iohannis la Casa Albă. Da, este GAME OVER.


Fără nici cel mai mic dubiu, vizita lui Klaus Iohannis la Casă Albă și întâlnirea cu Donald Trump s-a dovedit a fi un moment istoric pentru România (pentru toate motivele pe care le dezvoltam încă de ieri). Tot fără niciun fel de îndoială, Klaus Iohannis, care s-a nimerit a fi Preșdintele României în acest moment istoric și apreciat public de Trump, s-a ridicat cel puțin verbal la înălțimea momentului. Acum trebuie să demonstreze într-o măsură completă că acțiunile sale vor fi îndreptate în același sens cu vorbele sale.

În primul rând, mesajele transmise de Donald Trump pentru România au fost de natură să spulbere orice temere a acelora care după ce Trump a devenit în 8 noiembrie 2016 al 45-lea Președinte al SUA, s-au declarat speriați de ideea că SUA va abandona România.

,,Viitorul României și relațiile viitoare ale României cu Statele Unite ale Americii sunt foarte, foarte, strălucitoare”, a spus Donald Trump.

,,Abia aștept să întărim alianța noastră cu țara dumneavoastră și legăturile cu poporul dumneavoastră. Relațiile au fost bune dar acum sunt mai puternice decât vreodată”.

Am fost printre aceia care m-am opus clar viziunii ,,abandonării” României pentru 2 motive: indiferent cine ar fi Președintele Americii, SUA este singurul stat care a demonstrat permanent de la formarea sa că are pârghiile de a își urmări interesul național în context global indiferent cine ar fi Președintele Americii. Și a doua părere exprimată a fost în sensul că dacă vreun Președinte al SUA ar fi fost dispus la compromisuri referitoare la România, dintre Donald Trump și Hillary Clinton, mai degrabă doamna Clinton părea înclinată spre compromisuri diplomatice.

În al doilea rând, mesajele lui Donald Trump au fost adresate, așa cum anticipam ieri, în primul rând Națiunii Române și nu lui Klaus Iohannis.

,,Poporul român și cel american împărtășesc multe valori comune: dragostea pentru libertate, culturi cu care ne mândrim, tradiții consistente”, a spus Trump.

Conferința de presă comună de ieri a fost evident stabilită nu pentru a îi da lui Klaus Iohannis mai multă importanță decât îi dăduse deja, ci pentru ca Donald Trump să își creeze cadrul pentru a răspunde unor întrebări arzătoare nu numai pentru publicul american ci pentru cel global: reacții la adresa declarațiilor sub jurământ ale fostului șef FBI, James Comey și situația din Qatar. Donald Trump nu putea găsi un cadru mai bun ieri decât al unei conferințe comune în care să trateze doar atât cât vroia și cum vroia aceste subiecte decât într-o conferință de presă dedicată declarațiilor fostului șef FBI și o știre chiar și mai puternică operațiunea GAME OVER:  GATA cu finanțarea terorismului.

,,M-am adresat la mai mult de 50 de lideri din țările arabe, într-o întâlnire unică în istoria națiunilor, cu jucătorii decisivi din regiune, să înceteze să sprijine terorismul, fie că e vorba de sprijin FINANCIAR, militar sau chiar moral. Națiunea din Qatar, din nefericire, a fost de-a lungul istoriei un FINANȚATOR al terorismului la un nivel foarte înalt, iar națiunile s-au reunit și mi-au vorbit despre confruntarea atitudinii Qatar-ului. Așa că avem o decizie de luat: mergem pe calea ușoară sau  vom lua calea cea grea și necesară prin acțiuni: trebuie să stopăm FINANȚAREA terorismului. ”

Revenind la conferința comună, spuneam ieri, înainte de întâlnire:

,,But there is no doubt, President Trump’s invitation is first a form of respect for the Romanian Nation who is sharing more and more the American Values, mainly the rule of law, in a critical moment for the future World, because the world is changing” (Fără niciun dubiu, invitația Președintelui Trump este în primal rand o formă de respect pentru Națiunea Română, care împărtășește într-o măsură din ce în ce mai mare valorile americane, în principal statul de drept, într-un moment critic pentru viitoarea Lume, pentru că lumea se schimbă

 

Ce a spus Președintele Trump ieri, lumii:

,,Vreau să mulțumesc Arabiei Saudite și Prietenului meu, Regele Solomon, și tuturor statelor care au participat recent la acest summit foarte istoric. Este cu adevărat istoric. Niciodată până acum nu a mai existat așa ceva și probabil că nu va mai fi vreodată. Avem speranța că este începtul SFÂRȘITULUI FINANȚĂRII TERORISMULUI. Așadar va fi începutul sfârșitului. GA-TA CU FINANȚĂRILE”, a spus Trump ceea ce îmi întărește până la identitate afirmațiile făcute ieri, aici, chiar din titlu.

Iohannis meets Trump. A historical moment for Romania in the operation Game Over.

Ce a spus Președintele Trump Națiunii Române, imediat:

,,Vreau să mulțumesc poporului român pentru tot ceea ce a contribuit în privința apărării noastre comune și în privința luptei împotriva amenințării malefice a terorismului”. Abia apoi i-a mulțumit Președintelui Iohannis pentru contribuția la creșterea procentului de cheltuieli publice destinat apărării la 2% din PIB.

Ce i-a spus Donald Trump lui Klaus Iohannis:

,,Domnule Președinte, vreau să vă aplaud curajul și eforturile dumneavoastră curajoase din România să luptați împotriva corupției și să apărați statul de drept. Această muncă este necesară pentru a crea un mediu în care schimburile și comerțul să înflorească, iar cetățenii să prospere. Aștept să lucrez în viitor cu dumneavoastră pentru a întări legăturile culturale și comerciale dintre țările noastre”

”Astăzi celebrăm parteneriatul nostru strategic, care a început în urmă cu mai multe de 20 de ani. Acest parteneriat acoperă mai multe planuri, între care cel economic, militar şi cultural. Astăzi facem aceste legături chiar mai puternice. Domnule preşedinte, vizita dumneavoastră vine într-un moment important nu doar pentru acest parteneriat, dar pentru toate naţiunile responsabile din întreaga lume”.

Ideea momentul critic pentru întreaga lume pe care o anticipam în discurs, a fost iterată de Președintele Trump:,,într-u moment important… pentru toate națiunile responsabile din întreaga lume” și întărită prin ceea ce numeam ieri GAME OVER.

,,Trebuie sa oprim finantarea, sa nu mai invatam oamenii sa urasca si sa incercam sa oprim aceste crime (…) Sper sa fie inceputul sfarsitului finantarii terorismului. Nu mai vrem finantare pentru terorism

Spuneam ieri: ,,Operation Game Over, the anticorruption fight and the lustration”, find inspirat de un discurs istoric din 2014, pe care îl citam și îl comentam și ieri:

,,By that time (2014), I clear stated this speech marks a turning point in the World, while America is redefining the root of evil deeper than the terrorism. After his historical speech, the root of evil become money laundering, corruption, tax evasion who are the roots of the former roots of evil. The the new definition of the root of evil become the money stolen from nations by corruption and tax evasion.” (La acel moment, în 2014, spuneam foarte clar că acest speech semnalează un punch de inflection pentru LUME, în time ce America redefinește rădăcina răului chiar dincolo de terorism. După acel speech istoric, rădăcina răului devine spălarea de bani, corupția și evaziunea fiscală care sunt rădăcinile anterioarelor rădăcini ale răului. Noua definiție a rădăcinii răului devine ,,banul furat de la națiuni prin corupție și evaziune fiscală”.

Da, asta înseamnă GAME OVER ,,sfârșitul finanțării terorismului”. Cu alte cuvinte sfârșitul banului furat de la națiuni prin corupție și evaziune fiscală. Niciun stat nu are trecut ca și capitol bugetar ,,finanțarea terorismului” iar mijlocul prin care orice stat finanțează terorismul fie că își propune asta, fie că nu, este prin prin furarea banului de la națiuni prin operațiuni de corupție, evaziune fiscală și spălare de bani. Acesta este mesajul transmis clar lumii de Donald Trump, ieri la conferința de presă comună cu Klaus Iohannis. Iar Klaus Iohannis, prezent în dreapta lui Trump la declararea publică a ,,Game Over”, nu mai are niciun motiv să nu își îndrepte TOTAL acțiunile acolo unde își pune și vorbele, vorbe prin care s-a ridicat ieri la înălțimea acestui moment istoric.

Iohannis pare să fi înțeles și să fi dat asigurări lui Donald Trump că are această înțelegere, judecând după afirmațiile lui Donald Trump: ,,Domnule preşedinte, vreau să vă mulţumesc pentru eforturi şi pentru curajul de a lupta împotriva corupţiei şi pentru a apăra statul de drept.”

Și dacă a dat asigurări că a înțeles, trebuie să fie conștient că nu e suficient să aloci 2% din PIB pentru apărare, ci să cheltui eficient în fiecare an 2% din PIB pentru apărare. Fiecare bănuț trebuie să se ducă pentru apărare și nu în comisione pentru societăți acoperite sau controlate de acoperiți. Tocmai ieri hotnews.ro publica o investigația privind licitația publică trucată destinată lui Sebastian Ghiță, în valoare de 80 de milioane de Euro, pentru blindate dotate cu motoare care nu există.

Concluziv, repet ceea ce am spus și ieri, înainte de întâlnire, fiind confirmat de realitate:

,,Dacă Iohannis își asumă și convinge că de azi, 9 iunie 2017, nu va fi un susținător fals al statului de drept și va da garanții că nu va mai sprijini fosta securitate (cu riscul de a nu câștiga un nou mandat), doar fosta Securitate va fi subiectul celei de-a treia legi a lui Newton și va fi lăsată în urmă.

Iohannis și-a asumat și a fost convingător ieri, 9 iunie 2017, despre statul de drept și lupta anti-corupție, așa cum reiese din afirmația Președintelui Trump:

,,Sprijinim foarte puternic România. Și în mod evident sprijinim lupta anti-corupție. O vom sprijini întotdeauna. Și îl sprijinim pe Președintele dumneavoastră. Face o treabă foarte bună. Este foarte popular, foarte solid, muncește din greu știm tot ce se întâmplă și va câștiga acea bătălie și are sprijinul nostru”.

Din punctul meu de vedere, aceasta este fraza cheie privind lupta anti-corupție din România. Iohannis a dat asigurări ferme că duce o luptă cu cei care se opun luptei anti-corupție. Iar în opinia mea, cei care se opun luptei anti-corupție sunt rădăcini și terminații ale fostei Securități, incompatibile cu statutul de țară membră NATO. Furtul din bani publici este principala sursă de finanțare a terorismului oriunde în lume. Iar Trump a spus în mod clar ieri: ,,este începutul sfârșitului pentru finanțarea terorismului. GA-TA cu FINANȚAREA!”. Cu alte cuvinte, operațiunea Game Over. Și în România: ,,Știm tot ce se întâmplă și va câștiga acea bătălie. Are sprijinul nostru”, a spus Trump.

Și încă ceva:

În opinia mea, domnul Iohannis nu este nici ,,foarte popular”, nici ,,foarte solid” și nici nu prea ,,muncește din greu”, ci din contră. Sper că a doua jumătate de mandat nu va însemna încă doi ani și jumătate de vacanță ci din contră. Doar că are SUA acum un exponent mai bun pentru operațiunea GAME OVER  în România (precedentul a fost Traian Băsescu)? În condițiile în care, în mod categoric ,,știm tot ce se întâmplă, va câștiga această bătălie și are sprijinul nostru”.

Citiți și:

Iohannis meets Trump. A historical moment for Romania in the operation Game Over.

 Categorii:Stiri

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: