Avem un ministru de finante care nu stie diferenta intre leu si subdiviziunea sa, banul. OK. Cine il manipuleaza?


Ionut Misa nu este primul membru al guvernului care se exprima ca un analfabet economic, dand dovada ca incurca notiuni de baza in economie in explicatiile pe care le da, in plina sedinta de guvern. Un exemplu recent a fost Dacian Ciolos, care a demonstrat ca nu stie diferenta dintre debitor si creditor, asa cum am aratat AICI.

In sedinta de guvern de saptamana aceasta, Ionut Misa a demonstrat ca habar nu are cu cat se majoreaza acciza, repetand, in doua ocazii, ca majorarea pretului carburantilor este de 0,16 bani (in loc de 0,16 LEI) pe litru. Pentru mine, asta este o dovada suficienta ca Ionut Misa nu are notiunea cifrelor, un indiciu pentru analfabetismul sau economic, dar si faptul că guvernul din care face parte este predispus la indiferenta, incompetenta și ireponsabilitate, tolerând și practicand ca politica guvernamentală economică, prosteala. Prestatia sa merita sa o vedeti in fisierul VIDEO de mai jos, si nu numai:

Cele cateva secunde de mai sus sunt de natura sa demonstreze doua lucruri: evident, primul este acela ca Misa nu are notiunea cifrelor, domnia sa fiind cel pus sa gestioneze bugetul national, ceea ce il descalifica total pentru aceasta pozitie.

Cel de-al doilea lucru este atmosfera de ”fa-te ca lucrezi” din guvernul Romaniei. NICIUN ministru, nici macar primul ministru nu il corecteaza pe Misa atunci cand se refera la majorarea de ,,0,16 bani pe litru”: unii casca, altii beaua apa, iar premierul in sine, neatent la ce ii prezinta ministrul sau, ii sugereaza credinta ca ,,asta daca se vor majora preturile”.

Remarcați două trei lucruri esențiale: Mișa nu explică DE CE se majorează acciza și mai ales, niciun ministru nu întreabă DE CE se majorează acciza. Este o atribuție de bază a miniștrilor să ceară detalii asupra motivelor și în cazul în care acestea nu sunt suficient fundamentate sau poate fi obținut același efect și altfel, să solicite detalierea. Atitudinea miniștrilor din respectiva ședință de guvern îmi sugerează că îi cam doare undeva. 

Revin asupra comentariului descifrabil al premierului, comentariu meu care arata că Tudose merge pe mâna lui Mișa (pe care trebuia să îl înlăture din cabinet încă înainte de a depune jurământul pentru prostiile succesive cu Pilonul II de pensii, impozitul pe cifra de afaceri, etc), ceea ce în opinia mea,  il descalifica chiar și pe primul ministru.

Chit că pare cel mai de temut premier de la Năstase încoace, atitudinea lui Tudose arată o înmuire în fața lui Mișa – înmuire motivată probabil de mecanismul prin care Ionuț Mișa a ajuns ministru de finanțe și de cei care îl susțin. Nu exista niciun motiv pentru care Tudose să nu i se adreseze lui Mișa la fel ca băiatului ăla de la transporturi sau ca ministrului Sănătății și să nu înghită prostiile și prosteala servite în ședința de guvern de Ionuț Mișa. Doar că Tudose pare că nu poate, dându-se mare în general, la apă mică.

Revenind la declarația neinspirata a premierului, in opinia mea, aceasta il descalifica din punct de vedere al cunoasterii mecansimelor de piata, intrucat, evident, atunci cand se majoreaza taxarea pentru TOATE companiile, o netransmitere in pret la consumatori ar insemna o intelegere la pret patronata de guvern, ceea ce reprezinta o incalcare grava a legilor concurentei.

Premierul se bazeaza insa pe altceva, in opinia mea: pe o intelegere paguboasa pentru bugetul de stat si pe un compromis facut cu compania Petrom: daca nu majorati preturile cand noi supraimpozitam, noi va mentinem redeventa (mizerabil de mica si in frauda bugetului de stat). Indiscutabil, majorarea accizei are toate motivele legale sa se transmita in pret, pe cand majorarea redeventelor nu. Si asta pentru ca si in prezenta la statiile de carburanti din Romania, nu se vinde doar petrol extras si rafinat din Romania, ci se vinde si carburant provenit din importuri si redeventat in statele de origine. Ceea ce arata ca daca majorezi redevanta pentru Petrom, nu exista motive reale (decat anti-concurentiale) ca si cei care vand carburanti din import sa majoreze preturile.

Paradoxal, avem doua prosteli aici: prima – ca distribuitorii de carburanti nu ar fi ieftinit benzina si motorina dupa desfintarea supra-accizei la 1 ianuarie 2017. Este fals, iar daca nu ar fi fals, ar fi anti-concurential iar Consiliul Concurentei ar fi trebuti sa demareze deja si sa finalizeze o ancheta privind intelegerea la pret (daca lucrurile ar fi stat astfel) si sa sanctioneze deja companiile petroliere care s-ar fi inteles la pret cu 10% din cifra de afaceri. Lucrurile nefiind asa fie premierul minte, fie Consiliul Concurentei nu si-a facut treaba. Eu inclin insa sa cred ca de fapt, sub pretextul unei asa numite ,,persuadari” a companiilor petroliere de a nu majora imediat (o vor face cu siguranta in viitor) preturile carburantilor datorita motivului legitim de supra-accizare, vorbim despre o intelegere in frauda bugetului de stat (mentinerea redeventelor la un nivel mizerabil) si in frauda persoanelor fizice si companiilor care evident vor plati aceasta supra-acciza, mai devreme sau mai tarziu.

Aceasta este latura de ,,santaj” aplicata de Guvernul Romaniei companiei Petrom (in opinia mea): in fapt un circ public prin care Petrom este asigurata ca i se mentine regimul superfavorabil al redevenvtelor, de doua ori pe seama consumatorilor romani (prin buget vaduvit de redevente decente si prin majorarii in sarcina consumatorilor). Experienta mea de jurnalist economic imi arata ca, de fiecare data cand statul roman s-a dat cocos, a iesit in pierdere.

O politica similara practica guvernul Romaniei si in ceea ce priveste ,,vanarea bancilor”. In fapt, un joc de glezne menit sa ascunda, sa nu corecteze si sa nu sanctioneze evaziunea fiscala facuta de unele banci, prin externalizarea profiturilor, in frauda bugetului de stat, la scutul BNR (scut  asigurat de BNR atât în cazul încălcării regulilor prudențiale pentru persoane apropiate de mafia financiară din România, de către bănci, cât și în cazul externalizării profiturilor)

Nu uitati ca eu am fost primul jurnalist care am avertizat public asupra fraudarii bugetului de stat inca din decembrie 2015 (dar si inainte), subliniind scutul BNR pentru aceasta evaziune, evident evaluând indiciille oferite chiar în acea emisiune de către șeful supravegherii BNR (Nicolae Cinteză), locotententul pentru supraveghere al lui Mugur Isărescu. Merită să revedeți acea emisiune, din 3 decembrie 2015, mai jos, chiar dacă asupra acestui subiect voi mai reveni:

Am reamintit acum această emisiune pentru a sublinia două lucruri:

  • gura mare a Guvernului României față de companiile petroliere are ca rezultate certe: menținerea redevențelor la un nivel mizerabil (și continuitatea externalizării unor profituri excesive, la scut guvernamental) și supra-impozitarea companiilor și persoanelor fizice;
  • gura mare a Guvernului României față de bănci se transformă în atitudinea unui chelner de bacșișuri mici, întrucât premierul Tudose s-a înmuiat și în ceea ce privește lamurirea evaziunii fiscale facute de banci prin externalizarea unor portofolii la 5% din valoarea creditului (unele credite fiind PERFORMANTE), categoric, în frauda bugetului de stat și permițând BNR ceea ce băncile au reușit să impună BNR și anume, să nu aducă capital pentru a compensa propria neperformanță în acordarea de credite (la BCR, unul din 3 credite era neperformant si era necesar sa aduca capital). De la fapte penale puse în sarcina băncilor și pe care Tudose și Mișa au obligația, îndeplinind o funcție publică, să sesizeze parchetul privind evaziunea fiscală, au dat-o în bălării, evidențiind acum nu frauda bugetară ci neregulile privind protecția consumatorilor.

Toate acestea îmi arată că Mihai Tudose este mult mai puțin puternic decât îl credeam, este dispus la compromisuri păguboase pentru bugetul de stat, tolerând în guvern o persoană ca Ionuț Mișa, care pe lângă faptul că nu are noțiunea cifrelor (confundă leul cu banul) este și minicinos (țineți minute cum a negat în ziua numirii faptul că a afirmat că pilonul II de pensii va fi desfințat.

Tolerând un astfel de ministru de finanțe, pe teoria lanțului (tăria unui lanț este la fel de mare ca tăria verigii celei mai slabe din acel lanț – iar Mișa este veriga cea mai proastă fiind și responsabil cu politicile economice), Mihai Tudose nu face decât să încerce să ascundă sub preș CRIZA BUGETARĂ în care ne aflăm, și, la fel ca Boc, să ignore realitățile economice fiind dispus la măsuri de natură să adâncească dezechilbrele, să confiște puterea de cumpărare a populației și să amplifice magnitudinea ulterioară a crizei care deja s-a instalat în buget.

Astfel, Ionuț Mișa se dovedește a fi omul ,,strategilor de lungă durată ai PSD”, cuibăriți la BNR, susținând aceleași idei puține și fixe precum supra-taxarea carburanților în dauna companiilor și persoanelor fizice, menținerea redevențelor la un nivel mizerabil, în frauda bugetului de stat, desfințarea pilonului 2 de pensii în frauda celor care au contribuții acuumlate aici, contribuționarea la un nivel inexistent al venitului pentru angajații part-time în frauda companiilor și angajaților, tolerarea și propășirea evaziunii fiscale făcute de bănci, în frauda bugetului de stat, sau mizeria cu TVA splitt – care va crește costurile  companiilor corecte și nu va afecta în niciun fel companiile evazioniste, protejate încă de ANAF, unele deținute de ,,persoane cu statut special” sau, cum se spunea pe vremuri, de ,,cadre de încredere”.

Ceea ce am învățat din prima perioadă de funcțioare a acestui guvern, analizând componenta economică. este lipsa totală de jenă în a minți și indiferența totală față de efectele concrete în economie ale proprilor măsuri, arătând că este prizonierul unor strategi de lungă durată a căror ,,performanță majoră” a fost ținerea economiei României în sudezvoltare cronică.



Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: