VIDEO. Cand Statistica se incurca in propriile cifre, cresterea economica ,,iese” de 7%.


Urmatorul articol este ,,un exemplu de atentat la încrederea în statistica oficală”. Expresia nu imi apartine mie ci este chiar al unor angajati din cadrul institutului, folosita in 2012 impotriva mea. Dați click și citiți: ,,Un exemplu de atentat la încrederea în statistica oficială”

Foarte pe scurt, relev istoria acestui ,,atentat”. În 14 martie 2012 arătăm că datele de PIB pentru anul 2011 sunt susceptibile a fi falsificate, în scopul inventării unei creșteri economice care să stea la baza promisiunilor de majorări salarile.

În 6 ianuarie 2013, premierul de atunci, Victor Ponta, declara: ”Am aflat că la sfârșitul anului, aproape de Revelion, acum mi s-a confirmat, ca o greșeală de calcul a Institutului Național de Statistică privind Produsul Intern Brut în 2011-2012, o greșeala care înseamnă 20 de miliarde de lei la PIB în plus, calculate inițial și reduse acum, înseamnă implicit la deficit cheltuieli mai mici cu aproape un miliard de lei”. Urmare a ,,greșelii de calcul” a INS, Președintele Institutului Național de Statistică de la acel moment a fost demis. Cu alte cuvinte, 9 luni mai târziu, șeful guvernului constata exact ceea ce semnalam în urmă cu mult timp și ceea ce in INS numea, într-o comunicare oficială ,,un exemplu de atentat”.

Revenim astazi, 14 februarie 2018. INS a anunțat creșterea economică record a României, de 7% în anul 2017. Deocamdată vorbim de niște estimări, dar mai ales, atenție, de niște revizuiri. In termeni simplii, creșterea economică anunțatată a depășit cele mai optimiste prognoze (inclusiv prognoza oficială era de 6,1%).

Întai, ce ne spune comunicatul:

Ca să arăt că analiza mea de astazi este ,,inca un exemplu de atentat”, iata ce gasim in comunicatul INS pe care il puteti citi integral AICI:

INS nu a revizuit numai seriile de date și regresorii avand drept rezultat dorita si necesara (vom vedea pentru ce) crestere de 7%. INS a revoluționat statistica mondială.

Concret, mă refer la următorul pasaj din comunicat:

Pana acum, statistica mondiala si Eurostat revizuia datele dintr-un trimestru în raport cu trimestrul anterior. Prin ,,revolutia statistica” de astazi, INS arată că se pot revizui datele dintr-un trimestru, în raport cu trimestrul următor.

Concret, nicio statistica din lume nu revizuieste rezultatele trimestrului II 2017 comparativ cu trimestrul III 2017. Ci rezultatele trimestrului II 2017, comparativ cu trimestrul I 2017.

In sine, ,,revolutia statistica” poate fi o eroare materiala grava care se impune a fi corectata, prin comunicat de presaProblema este insa alta: daca INS face erori materiale grave inclusiv in datele pe care le trimite EUROSTAT, poate face erori grave si in estimarile de PIB?

Mai fac o precizare: cresterea economica de 7% comunicata astazi este o ,,estimare semnal”. Pe viitor ea va fi ,,corectata”, cel mai probabil in jos, dar e posibil si in sus sau sa ramana asa. Dar acest viitor inseamna 2 ani. 2 ani, in care guvernantii vor sustine mincinos ca au bani de salarii pentru ca avem o crestere economica record de 7%. Revin la exemplul cresterii economice din 2011, despre care abia in 2013 s-a devaloat public ca a fost falsificata.

In opinia mea, comunicarea creșterii economice de 7%care depaseste si cea mai optimista prognoza pana in prezent (6,1%), reprezinta argumente nereale pentru ca guvernarea sa sustina poltici economice bazate pe date nereale. Priviti cu atentie urmatorul rationament:

  • ,,avem bani de majorari de salarii pentru ca avem o crestere economica peste asteptari. Economia duduie”. Cu o creștere economică de 6,1%, PIB-ul raportat ar fi fost 842,5 miliarde lei. Asa va urca inspre 850 de miliarde de lei sau chiar spre 860 de miliarde de lei. Revizuirea creșterii economie din septembrie 2017 pana la 5,8% (fața de estimarea initiala de …), a adus o crestere in PIB-ul comunicat cu 21,9 miliarde de lei, de la 815,2 miliarde de lei la 837,1 miliarde lei. Urmatoarea rectificare, care avea in vedere o crestere economica de 6,1%, a adus revizuirii de PIB inca 5,1 miliarde de lei.
  • daca INS ar fi comunicat o crestere de 6,1% (și aceea denaturată), Romania avea o mare problemă: în urma verificărilor Eurostat, cu siguranta vor fi descoperite angajamente de cheltuieli neincluse in deficitul bugetar raportat si venituri exceptionale raportate ca fiind venituri curente (spre exemplu decapitalizarea societatilor de stat prin ,,dividende exceptionale”.
  • La PIB-ul anterior (842,5 milliarde de lei), deficitul bugetar raportat a fost de 24,26 miliarde de lei, respectiv, 2,88%. In conditiile unui PIB nou, dupa cifrele de azi, sa zicem, de 855 de miliarde de lei, deficitul bugetar ar scadea la 2,84%
  • Dar noua estimare de PIB (855 de miliarde de lei), permite un deficit bugetar majorat, la 25,65 miliarde de lei, astfel incat sa pretindem ca ne-am incadrat in tinta de 3%, chiar dacă Eurostat va descoperi cheltuieli neinregistrate de circa 1,3 miliarde de lei, sau venituri umflate (exceptionale raportate drept curente) cu circa 1,3 miliarde de lei.

În concluzie, în opinia mea, raportarea creșterii economice umflate la 7% pentru anul 2017 este rezultanta nevoii imperioase de a pacali necredibil Eurostatul ca ne-am incadrat in plafonul de deficit. Aceste date provizorii asigura o ,,perdea”de pana la 2 ani, pana la datele definitive.

Comunicatul INS mai spune insa ceva:

Pentru prima dată în ultimii 3 ani ritmul de creștere economică încetinește în trimestrul IV al anului, fiind inferior celui din trimestrul III: în trimestrul IV 2017, ritmul de creștere a fost de 6,9% față de 8,8% declarat în trimestrul III (spre deosebire de 2015-2016). Ceea ce înseamnă că economia ÎNCETINEȘTE.

Or, în condițiile în care economia încetinește și așteptările sunt de reducere a ritmului de creștere (în condițiile creșterii anticipațiilor inflaționiste), aceasta va antrena o încetiniere chiar și mai mare.

O încetinire și mai mare, va conduce în 2018 la venituri mai mici decât cele estimate prin buget, și la majorarea deficitului bugetar, SIMULTAN cu creșterea necesarului de finanțare.

Dobânzile pentru finanțarea datoriei publice deja sunt mai mari.

Datoria publică deja crește semnificativ.

Leul deja s-a depreciat.

Estimarea mea? Suntem între zid si perete. Toate elementele descrise în acest articol vor conduce la spargerea realității paralele pe care se fundamentează bugetul și la inflație, depreciere de curs, încetinire a creșterii economice până la stagnare. Și chiar inversare de trend.

Și încă ceva:

Umflarea PIB-ului este un modus operandi, transpartinic, transguvernamental, cu știința și toleranța, în opinia mea a SRI și SIE.  Iată spre exemplu cum fundamenta un fost șef SIE, fără să vrea, în 2012, de ce e nevoie de creștere economică mare 2011, pe care ,,o aștepta”, ulterior dovedindu-se că acea creștere economică a fost FALSIFICATACategorii:Stiri

Etichete:, , , ,

1 răspuns

  1. Unele cifre nu doar se pupa ci chiar se inmultesc 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: