,,Pentru prima data, cu acest procent, Liviu Dragnea are posibilitatea sa formeze un guvern care sa nu mai fie legat de fosta securitate”


Acesta era primul meu comentariu de dupa alegerile Parlamentare din decembrie 2016, facut in direct la TVR1, unde am fost invitat de Ionut Cristache pentru a comenta, din punct de vedere economic, ceea ce ar putea sa se intample. Spuneam asta in 11 decembrie 2016: ,,Pentru prima data, cu acest procent, Liviu Dragnea are posibilitatea sa formeze un guvern care sa nu mai fie legat de fost securitate”

Am fost placut surprins ca ulterior, respectiv in 28 decembrie 2016, Liviu Dragnea sa faca doua declaratii memorabile, asa cum le-am numit atunci memorabile.

… respectiv:

  1. ,,Exista institutii pe care eu le respect foarte mult, dar eu am decis, si colegii mei ma sustin, mai ales dupa ce s-a intamplat ieri, sa separam apele dintre servicii si partide” (declaratie facuta la conferinta de presa de azi).
  2. ,,Mi-a ajuns la urechi ca doamna Sevil Shhaideh este un risc pentru securitatea nationala. Poate pentru SECURITATE” (declaratie facuta la Romania TV in interventia de la ora 20).

In opinia mea, cu guvernele Grindeanu si Tudose, Liviu Dragnea nu a réussit sa separe apele intre servicii si partide. Si totusi, chiar si in acele doua guvernari, Tudorel Toader – ministrul justitiei, a facut ceea ce am numit un pas istoric, si am aratat si de ce:

,,Arhiva SIPA o pata pe obrazul justitiei romane!”. Cu semn de exclamare, Tudorel Toader face azi inca un pas istoric în desecretizarea arhivei SIPA.

Dar, in facerea guvernului Dancila, Liviu Dragnea pare sa isi fi amintit de declaratiile din 28 decembrie 2016 (de care parca a uitat imediat ce le-a facut, rezultatul fiind guvernele Grindeanu si Tudose), sustinand ca, al treilea guvenr, va fi primul executiv pentru compunerea caruia nu va fi solicitat avizul SRI, actiunea fiind in opinia mea, o prelungire a deciziei Curtii Constitutionale de scoatere a SRI din instructia penala. Un pas doi. Foarte curand vom vedea si pasul 3.

Astazi, guvernul Dancila, face, in opinia mea, un mare pas DOI, in sensul a ceea ce spuneam la TVR1 imediat dupa exit-poll-urile parlamentarelor, in 11 decembrie 2016, respectiv ,,pentru prima data, cu acest procent, Liviu Dragnea are posibilitatea sa formeze un guvern care sa nu mai fie legat de fost securitate”, si solicita desecretizarea protocoalelor initiate in principal de SRI si profund incompatibile cu statul de drept.

,,Având în vedere interesul public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru România ca stat democratic în care funcţionează separaţia puterilor în stat, precum şi poziţia oficială exprimată astăzi de Administraţia Prezidenţială, premierul Viorica Dăncilă solicită desecretizarea protocolalelor încheiate între SRI şi alte instituţii ale statului.

Solicitarea prim-ministrului se bazează pe prevederile legale potrivit cărora „se interzice clasificarea ca secrete de stat a informaţiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului la informaţiile de interes public, restrângerii ilegale a exerciţiului unor drepturi ale vreunei persoane sau lezării altor interese legitime”.  

Decizia de desecretizare din partea Guvernului si preanuntata de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, vine dupa ce CSAT, a intors privirea in alta parte spunand ca ,,nu a impus încheierea unor protocoale, acordurile fiind realizate la cererea SRI sau a altor instituţii, motiv pentru care responsabilitatea de desecretizare a acestora nu intră în responsabilitatea Consiliului Suprem.”

Presedintele CSAT este Klaus Iohannis. Acest Klaus Iohannis:

Romania’s Pitesti Court of Appeal rules against President of Romania who wanted to keep a house he got by fraud. Romania’s President was advised and defended by a former ‘’Securitate’’ officer in the case.

 Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: