Politica monetara a BNR, ca o gură cariată: ,,dinte, pauză, lipsă, gaură”. După ezitarea din ședința trecută, BNR da semnalul scumpirii creditelor


,,Nu există un conflict BNR-Guvern PSD. Vorbim în fapt despre o complicitate între politicile nocive duse de guvern,  favorizate și impulsionate de BNR. Politici care au avut ca rezultate deficite bugetare mari și în creștere, inflație sporită, creșterea costurilor de finanțare. depreciere de curs”. Am susținut acest lucru încă de la inventarea conflictului BNR-Guvern, de pe biciletă, de către Klaus Iohannis.

Tot atunci, arătam prin ce s-a manifestat complicitatea: BNR a acționat prea târziu, și prea puțin în fața exceselor de politică fiscală guvernamentală, favorizându-le, iar la final, cand lucrurile au inceput sa crape vizibil pentru toata lumea, Isărescu a făcut așa cum a făcut de fiecare dată în ultimii 28 de ani: a dat vina pe alții și a servit, post-factum, lecții de înțelpciune.

Pentru a înțelege exact la ce mă refer, merită să citiți:

CUM și DE CE solicită Klaus Iohannis demisia Vioricai Dăncilă.

Dacă nu aveți timp să citiți, este suficient să rețineți din articolul de mai sus, acest pasaj:

,,Atunci, în mai 2015, BNR a implementat, inexplicabil, cel mai puternic SET de relaxare a politicii monetare, vreodată: a scăzut dobânda cheie, a scăzut și dobânda penalizatoare (încurajând băncile să dea împrumuturi oricât și să supra-încălzeazăcă economia și încurajând deficitul de cont curent). A găsit și înțelepciunea de a mai pus niște gaz pe favorizarea creșterii creditării (în condiții de relaxare fiscală) prin reducerea rezervelor minime obligatorii. Se întâmpla asta în 6 mai 2015, și merită să recitiți integral articolul de atunci în care am semnalat SURPRIZA și mai ales, am anticipat efectele.”

Atât despre trecut. Acum despre prezent.

Pentru că a acționat prea târziu, și prea puțin și pentru că NU ESTE INDEPENDENTĂ POLITIC, BNR acționează acum ezitant.

Când criza bugetară a devenit evidentă la sfârșitul lui 2017, BNR a majorat în două etape rata de dobândă cheie, cu câte 0,25 puncte procentuale, de la 1,75% la 2,25%.

Întrucât Consiliul de Administrație al BNR nu este independent politic (sau este suma independenței celor numiți politic, precum viceguvernatorul Liviu Voinea, ajuns în această poziție pentru că ,,l-a rugat” pe Președintele PSD să îl pună în această poziție”, la ședința precedentă, BNR a făcut o pauză de majorare de politică monetară. Să nu supere.

Astăzi se relevă că pauza de majorare de dobândă de politică monetară a BNR a fost o decizie de partid, politică deghizată sub așa-numită politică monetară independentă. Astăzi, BNR, urcă din nou rata de dobândă cheie, la 2,5%, ceea ce confirmă afirmația mea anterioară. Și confirmă ceea ce avertizez de 3 ani:  BNR a acționat prea târziu și prea puțin.

Dacă ar fi fost o politică monetară independentă, BNR majora încă din mai 2015 rata de dobândă de politică monetară(când am atras atenția că aceasta este atitudinea rațională a unei bănci centrale indepdendente). Nu a făcut asta, punând gaz peste focul politicii fiscale iresponsabile.

Dacă ar fi făcut asta, ar fi prevenit supra-îndatorarea populației într-un ritm dublu (+23%) față de ritmul de majorare a salariului mediu (+11,2%). Dar, la fel ca în ajunul precedentei crize, BNR a favorizat supra-îndatorarea.

Dacă ar fi întărit politica monetară mai devreme, îndatorarea populației era mai redusă și chiar prețurile activelor cumpărate pe credit, ceva mai mici. Așa populația s-a îndatorat cumpărând active (spre exemplu case), al căror preț a fost umflat artificial de BNR prin politica monetară DEFAZATĂ. La fel ca la precedenta criză.

Dacă BNR crede că defazare+defazare=politică monetară adecvată se înșală. BNR NU a acționat contraciclic începând din mai 2015 (actionand pro-ciclic si reducând dobânda în loc să o majoreze și păstrând-o acolo pentru 32 de luni). Iar acum, reacționează din nou pro-ciclic, în momentul în care Guvernul pare să fi conștientizat că efectiv nu mai are decât DEFICITE.

Astfel, sub bagheta lui Mugur Isărescu, după ce a contribuit la criza bugetară, BNR pune semințele unei noi crize (care se suprapune peste aceasta): criza dobânzilor.

Deja dobânzile pentru plata datoriei publice s-au majorat în ultimul an cu 16%. Enorm. Și se vor mai majora, cu consecința depășirii deficitului bugetar prognozat din pix, la 3%.

La noile dobânzi, aproape tot deficitul bugetar de 3% va fi reprezentat de costurile cu dobânzile aferente finanțării datoriei publice. Costuri mai mari pe care Mugur Isărescu le-a  favorizat și le favorizează.

Majorarea costurilor cu dobânzile și depășirea deficitului va conduce la încetinirea ritmului de creștere economică. Am semnlat, în premieră, în 12 februarie 2018, aici:

,,Pentru prima dată în ultimii 3 ani ritmul de creștere economică încetinește în trimestrul IV al anului, fiind inferior celui din trimestrul III: în trimestrul IV 2017, ritmul de creștere a fost de 6,9% față de 8,8% declarat în trimestrul III (spre deosebire de 2015-2016). Ceea ce înseamnă că economia ÎNCETINEȘTE.” 

Dobânzile mai mari vor conduce la o încetinire chiar și mai mare și, implicit, la un gol de venituri față de estimări (deci presiuni pe majorarea deficitului).

Iar majorarea deficitului bugetar va conduce la înrăutățirea ratingului de țară, depreciere de curs, dobânzi și mai mari și presiuni pe creșterea economică (până la stagnare). Teoria economică arată că, în condițiile supra-punerii unor tensiuni externe, foarte ușor ajungem de la stagnare la recesiune.

Concluzia majorării de dobândă de astăzi: Mugur Isărescu a făcut în ultimii 3 ani, politic, exact cum a făcut în 2005-2008: a pus umărul decisiv la o criză profundă, care se va manifesta în perioada următoare. La fel ca și atunci, a negat-o (,,mai ușor cu criza pe scări (…) poate criză de nervi”).

Comentam ceva mai plastic săptămâna trecută la televizuni politica monetară defazată a BNR: ,,Dacă ne imaginăm politica monetară și politica fiscală ca fiind două mese dintr-un restaurant, titularul de politică monetară, denumit plastic ,,chelnerul” ar fi trebuit să fie cel care ia băutura de la masa chefliilor și să stingă lumina. Dar politica monetară a continuat să toarne în pahare” (apropos de BNR care a acționat prea târziu și prea puțin).

Acum, pare că BNR a luat Crâmpoșia  de la petrecere, dar nu pentru un mix adecvat de politici economice, independent. Ci pentru auto-consum, având în fața detoriorarea semnificativă a echilibrelor macro-economice, prin contribuția sa decisivă.

Citiți și:

Scrisoare de la felcerul Radu Soviani pentru sicofantul Mugur Isarescu. Și un telefon de la Washington.



Categorii:Stiri

Etichete:, , , , ,

2 răspunsuri

  1. Celebrul wait and see 🙂 S-o facem mica , stai sa vedem , haoleoo cata inflatia , s-o facem mare dar mai incet , etc.In rest avertizari , peste avertizari pe principiul totul e exogen :). Acum dobanda mica o fi fost si vreo capcana de arestat mai multi bani din astia inflationisti 🙂 Daca Gigel avea 1000 ron rata si se trezeste cu 1300 nu mai da oricat pe orice 🙂

  2. Se poarta si la case mai mari: inflatia Euro zone 1.8%, dobanda cheie ECB 0.25%…doar ca noi traim din banii lor. Clock is ticking…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: