De ce nu se duce si de ce greseste Mugur Isărescu atunci cand ignora invitatia in Parlament.


Mugur Isarescu a fost invitat sa participe astazi la discutia din Comisai Economica din Senat. A ignorat invitatia, intr-un mod cel putin nepoliticos.

Prietenul meu Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR, a fost mandatat de Isărescu să transmită încă de ieri următorul motiv de refuz: ,,Invitația care a venit la BNR este semnată de domnul Zamfir în calitate de Președinte al Comisiei Economice, iar din partea Comisiei de Finanțe Bănci este aceiași semnătură care nu reprezintă Comisia care se ocupă direct de BNR. Așa că până să meargă BNR la vreo Comisie (…) ar trebui să răspundă dânsul la acuzația de abuz în serviciu pe care a ridicat-o (n.r. și o preia BNR) un senator membru al Comisiei de Finanțe-Bănci”.

Senatorul este Florin Cîțu. Care și el greșește, în opinia mea, pentru că el trebuie să încurajeze prezența guvernatorului în acest context economic în spațiul public, nu să îi creeze motive pentru a fugi de răspundere. Senatorul Zamfir spune pe de altă parte că ,,nu am semnat nicio hârtie a Comisiei de buget finanțe”. Rămân două întrebări: de ce greșește Mugur Isărescu că nu accepta invitația senatorului Zamfir și mai ales, de ce nu se duce. Le luăm pe rând.

De ce greșește Mugur Isărescu

În primul rând pentru că el ar fi trebuit deja să iasă în spațiul public, așa cum îi cere fișa postului și funcționarea sub autoritatea Parlamentului. Cel mai ieftin mesaj de politică monetară este discursul. Isărescu se ferește și chiar evită pe argumente inventate să îl folosească. Nu este de interes public ce se întâmplă în privința cursului de schimb? Ba da, este. Nu este de interes public o acuzație privind manipularea de către bănci a ratei de dobândă ROBOR? Ba da este.

Desigur, Mugur Isărescu preferă să folosească instrumente de politică monetară mult mai scumpe, cum ar fi vânzare de Euro din rezerva valutară, în opinia mea la fel de ineficient cum a prăpădit un miliard de Euro în criza valutară din octombrie 2008 (pentru a apăra nivelul de curs de 3,6, și a reușit, doar pentru 3 luni, prăpădind miliardul).

Neprezentându-se, Isărescu transmite pieței că nu are ce să zică și că își permite să ignore o invitație a Parlametnului. Rezultatul? Pagubă în rezerva valutară.

De ce nu se duce Mugur Isărescu.

Răspunsul scurt este: de frică. Mugur Isărescu nu a putut să uite cântecul de lebăda al fostului să colaborator, cadru de încredere, Mișu Negrițoiu, atunci când acesta a fost revocat de Parlament pentru destabilizarea pieței asigurărilor și, așa cum s-a văzut, pentru înțelegerea la preț făcută de asigurătorii RCA, la scutul și cu sprijinul lui direct. Lui Mugur Isărescu este în teamă că va fi revocat.

Ca și Mișu Negrițoiu, care a semnat un protocol secret ca Preșdinte ASF cu SRI, Mugur Isărescu, cu protocl cu SRI, se crede protejat de către SRI. Mișu Negrițoiu nu a ascuns niciodată și chiar a recunoscut public că el a avut ,,o misiune” la ASF: ,,Eu am sentimentul că mi-am îndeplinit misiunea. Eu am venit cu o misiune clară, cu sprijin politic clar. (…) Prefer sa ies scos de politicieni, decât să ies scos de DNA. Aşa mă duc liniştit pentru ca mi-am făcut treaba”, a declarat ieri Mișu Negrițoiu.” Și integral, AICI.

Spre deosebire de cadrul de încredere Mișu Negrițoiu care admite public misiuni în cadrul unei autorități, teoretic, independente, Mugur Isărescu despre care presa l-a asociat cu statutul de ofițer deplin conspirat iar Mugur Isărescu nu a negat nicicum turnătoriile despre divorțuri făcute la Securitate sub numele Manole (detalii AICI), Mugur Isărescu nu vrea să fie nici revocat de Parlament, nici scos de DNA. Partea a doua pare să o fi rezovalat-o din banii plătiți de BNR (și nu de Isărescu personal) unor foști ofițeri SRI care mișună pe la cabinetul său, vajnici participanți în echipele mixte. Cum o rezolvă însă că ,,prefer să nu fiu revocat de către Parlament”? Ca întotdeauna, prin fugă.

Ca și Mișu Negrițoiu, care în 31.10.2016, trimitea o scrisoare Parlamentului României prin care sfida Parlamentul, în dispreț față de lege (detalii AICI), în speranța că mai deneficiază de protecția instituțională oferită la pachet cu ,,misiunea” sa. Mișu Negrițoiu a mai beneficiat încă 7 luni, până în mai 2017, când a fost revocat pentru conduita sa care a avut ca efect destabilizarea pieței asigurărilor RCA.

Mugur Isărescu își păstrează aceiași opțiune ca Mișu Negrițoiu (,,Parlamentul va decide” -așa a răspuns Isărescu atunci când a fost întrebat recent despre un nou mandat) și speră să mai cumpere timp, 4 luni. În mai 2019 îi expiră mandatul și deși cei care l-au pus acolo statuie în urmă cu 30 de ani i l-ar prelungi, aceiași au început să își pună întrebarea: dar dacă nu i l-am prelungi și am vopsi pe altcineva?

Pentru că, în mod real, Isărescu, deși își poate fabrica argumente scumpe (plătite nu de el, ci din rezerva valutară a țării) ar putea răspunde în fața Parlamentului la ce se întâmplă cu cursul. Însă lui Isărescu îi este teamă să vorbeacă despre ROBOR. Darius Vâlcov a deschis o cutie despre care nici el nu își dă seama ce reprezintă și i se va sparge fix în nas. Totuși, la acest moment, lui Isărescu nu îi este teamă să vorbească despre discuțiile din spațiul public privind manipularea ROBOR de către bănci. Lui Isărescu îi este teamă să vorbească despre manipularea ROBOR de către BNR și de către domnia sa ca șef al Consiliului de Administrație. Și nu manipulare în sus, ci în jos. Manipulare prin care a înșelat, în opinia mea, agenții economici, populația, investitorii și creditorii României în privința situației financiare reale a României.

Așa cum ați citit în exclusivitate, AICI.

Ca și lui Negrițoiu, lui Isărescu îi este teamă să vorbească despre ceea ce este documentat și despre culpele sale documentate. În privința manipulării la scutul lui Mișu Negrițoiu, în sus, a tarifelor RCA, am avertizat în premieră Parlamentul României, încă din ianuarie 2015, asupra favozorizării și inducerii unei astfel de politici anti-concurențiale.

Am avertizat din nou, public, în 7 septembrie 2016:

Comunicat de Presă RST MEDIA. Practicile funcționarilor din ASF care au determinat majorarea nesustenabilă a tarifelor RCA. Documente.

Consiliul Concurenței a demara abia în decembrie 2015 (la 11 luni de la seziarea făcută de mine Parlamentului) ancheta privind înțelegerile la preț între asigurătorii RCA, la scutul lui Mișu Negrițoiu.

Și abia în decembrie 2018 (la aproape 4 ani de la sesizarea făcută de mine Parlamentului și făcută public), Consiliulu Concurenței a finalizat ancheta, constatând că asigurătorii s-au înțeles la preț în privința tarifelor de prima RCA, în mandatul lui Mișu Negrițoiu, fiind obligați să plătească a doua cea mai mare amendă din istoria concurenței în România: 55 de milioane de Euro.

De data asta, Consiliul Concurenței nu a mai așteptat 11 luni pentru a demara o anchetă în privința manipulării ROBOR și nici nu va mai aștepta 4 ani ca să finalizeze investigația. Consiliul Concurenței a anunțat deja că verifică ce se întâmplă cu ROBOR, și, dacă este o anchetă reală, nu poate să nu meargă la originiarea manipulării ROBOR, de către BNR, în jos.

Iar dacă nu este o anchetă reală, domnul Isărescu știe că la nivelul Băncii Centrale Europene sunt preocupări precipitate pentru stabilirea unei noi referințe privind EURIBOR, după scandalurile privind manipularea în jos a Euribor și Libor, în scopul creării unei false percepții de ,,sănătate financiară”.

Și este doar o chestiune de puțin timp până când Banca Centrală Europeană va oferi argumente suplimentare, așa că, orice poate spune Mugur Isărescu în fața Parlamentului privind manipularea ROBOR, se poate și se va întoarce împotriva domniei sale, pentru că domnul Isărescu are știința manipulării în jos a ROBOR, de către BNR.

Acestea sunt motivele reale pentru care Mugur Isărescu refuză să onoreze invitația Comisiei Economcie din Senat.

Pe de altă parte, sugerez senatorului Zamfir să insiste pentru audierea lui Mugur Isărescu. Iar dacă domnul Isărescu continuă să bage ștăngi tip Bogdan Olteanu, îi sugerez să apeleze la colegul de Parlament Claudiu Manda care să îi trimită pe mail următoarea invitație

From: Claudiu Manda

To:  Manole

CC: Eugen Dijmărescu, Șeful Sectorului, Direcția ,,A” – Apărarea Constituției

BCC: Eduard Hellvig, col.Victor Dorobanțu, Fam. Mihai Croitoru, NATO, US Embassy Romania, US State Department

Subject: FYI

Călin urmează să se prezinte la sediul Parlamentului României, de îndată, pentru a fi audiat. 

Am eu un feeling că aceasta este o invitație pe care domnul Mugur Isărescu nu o poate refuza.Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: