Primesc astăzi un apel. O voce superbă feminină mă interoghează la telefon: ,,Sunteți domnul Radu Soviani”. Aleg să răspund din prima ,,Da” și să nu formulez răspunsul standard atunci când primesc telefoane de la necunoscuți, respectiv ,,Depinde”.
Doamna se prezintă ca fiind de la una dintre companiile de telecomunicatii cu care am contract (fără să își decline numele). Îmi spune că sunt un client prețuit, având în vedere perioada de la care am încheiat contractul și faptul că sunt client și în prezent. Prin urmare, vrea să îmi ofere nu una, ci doua chestii GRATIS. Prima – un telefon mobil Samsung nu știu de care, GRATIS, pentru că sunt client fidel. A doua chestie – o cartela SIM cu servicii nelimitate pentru 24 de luni, tot GRATIS. În urma acestor două gratuități factura mea lunară va fi de doar 190 de lei.
Îi spun: doamnă, eu plătesc luna asta 120 de lei, luna trecuta am platit 147 de lei iar în urmă cu un an plăteam 100 de lei și nu înțeleg de ce, dincolo de Ordonanța 114, care ar fi trebuit să justifice o anumită scumpire, dar nu 40% și nici de 20%.
Imi spune doamna: ,,poate ați depășit ceva”. Îi răspund politicos: ,,e posibil să fi depășit nelimitatul? Chiar vroiam să vă sun să reziliez contractul…”
Imi răspunde doamna, extrem de politicos: ,,înseamnă că nu e de la depășire. Dar de ce nu vreți telefonul gratuit și SIM-ul?”. Răspund la fel de politicos: ,,În primul rând pentru că nu am nevoie de ele. Și în al doilea rând, pentru că dumneavoastră îmi propuneți o scumpire de 60%, mascată sub forma unor gratuități care nu sunt gratuități. De ce aș plăti pentru ceva ce nu am nevoie?”.
Doamna insistă, politicos: ,,Poate vreți să faceți telefonul cuiva cadou, sau poate vreți să vă facem ofertă pentru un alt telefon…”. Răspund politicos: ,,Nu. Voi reveni eu cu o cerere de reziliere în urma majorării facturii”. ,,Vă mulțumesc”, îmi răspunde doamna, cu aceeași voce superbă, dar tremurândă.
Am povestit acest exemplu banal, care probabil vi se întâmplă și dumneavoastră des, pentru a demonstra din experiența mea, încă o dată, că în economie nu există ,,masă gratis”.
Și tot din experiența mea, vreau să vă mărturisesc că am întâmpinat impedimente nenecesare și cu alte companii de comunicații. Nu numai cu aceasta. E drept, că la această companie, în urmă cu vreo 3 ani, am întâmpinat una extrem de amuzantă, eu bănuind că niște lichele din Serviciul Român de Informații aleseseră nelegal și fără mandat să îmi asculte telefonul cu pricina și să mă pună să și plătesc pentru alta. Situația facturii mele dintr-o lună a anului 2017, an aflat din plin în era protocoalelor SRI-Parchet și în care documentam legăturile de infilitrare în justiție, ca judecători, a unor colaboratori SRI și o rețeaua de foști securiști (fie ei infiltrați în administrație fie ei infiltrați în avocatură) prin care aceștia ajungeau să își trafice influența la judecătorii respectivi, de protocol, era asta: aveam un abonament de trafic de internet de 12 GB lunar, pentru care plăteam 5 Euro pe lună, urmând ca după depășirea celor 12Gb incluși să îmi scadă viteza de accesare a internetului, fără costuri suplimentare.
Foloseam rar acel abonament, ba chiar într-o lună în care nu am folosit acel abonament aproape deloc(cu excepția unei singure zile cand nu am stat pe wi-fi ci a stat fi-miu pe youtube vreo 2 ore pe 4G, fiind la plajă), mi-a venit o factură de 1.500 de Euro pe lună (de 300 de ori mai mult decât abonamentul de 5 Euro lunar și nelimitat, cu viteză 4G până la 12Gb consumați și cu 3G după.
Am făcut o plângere la compania de telecomunicații în care am cerut detaliat traficul de date. Nu mi-a fost oferit și m-au anunțat că trebuie să plătesc factura echivalentă cu serviciile prestate într-o lună, echivalentă cu prețul abonamentului lunar pentru 25 de ani (de 300 de ori abonamentul lunar, nelimitat, gratis).
Am – cum se spune corporatist? – ,,escaladat” cererea la superiorul celui care se ocupa de plângerea mea, arătându-i că nu mi se pare normal că dacă unii din SRI mă ascultă nelegal, să plătesc tot eu traficul de internet pe care îl fac ei pe abonamentul meu, ca să mă asculte, solicitând în continuare, detaliat, sursele traficului și contestând factura.
Nu am mai primit sursele traficului, eu bănuind exact cine și în ce scop folosea traficul meu de internet pentru ascultări ambientale, nelegale. Dar am primit totuși un alt răspuns și anume că dintr-o ,,eroare de software” am fost facturat într-o lună cât pentru 25 de ani. Am rămas totuși clientul companiei de telecomunicații întrucât am considerat că în cele din urmă au fost onești, convins fiind că, cel puțin aceleași probleme le-aș întâmpina la orice companie la care – cum se spune corporatist? – ,,m-aș porta”. Și că lichelele nu vor putea asculta la nesfârșit, fără mandat, prin telefonul respectiv, sau dacă vor asculta, măcar vor trece la ,,cheltuieli operative” cheltuielile nelegale legate de ascultarea fără mandat. Oricum între timp avansasem cu documentarea și sesizasem Parchetul.
Ideea pe care vreau să o subliniez însă, este că nu există masă gratis. Ba mai mult, în urmă cu 3 ani, mai mănâncă și unii și alții nelegal din masa ta, care este – cum se spune corporatist? – ,,marketată” drept gratis.
E… așa este și la buget: eu aștept încă explicațiile oficiale ale celor care se pregătesc să își ,,asume” fără dezbatere parlamentară bugetul pentru anul 2020 și care, mențin declarativ (până la alegerile parlamentare în scopul eludării onestității dar și la cele locale, în același scop) promisiunea cu care au câștigat alegerile prezidențiale – că vor majora punctul de pensie din septembrie 2020, cu 40%) și care se dovedesc a fi ori magicieni, ori, cel mai probabil Caritas, Gerald, FNI, Philadelphia, Banca Populară Română sau Banca Albina. Pentru că:
- supra-acciza este definațată de la 1 ianuarie 2020 (,,masă gratis”, gol la buget de circa 6mlrd lei)
- salariul minim este majorat de la 1 ianuarie 2020 (,,masă gratis”)
- punctual de pensie este majorat din septembrie 2020 cu 40%, pentru toți pensionarii, inclusiv pentru speciali (,,masă gratis”)
- pensiile speciale sunt ,,desființate”, mai puțin pensiile speciale (,,masă gratis”)
- dar deficitul bugetar se reduce la 4,4% în 2019, la 3,6% – deci, categoric, masă gratis – cheltuielile se majorează, veniturile se diminuează dar deficitul scade! Wow! Bernie Madoff ar fi invidios pe o asemenea promisiune de ,,masă gratis”. Cum de nu s-a gândit el primul?
Și încă ceva:
Exemplul de la care am pornit această analiză (de la o companie de telecomunicații) este unul care arată, în mod definitiv, că nu există masă gratis. Ba mai mult, cei care promit minicinos ,,mese gratis”, pot ajunge în cele din urmă să își piardă atât clienții, veniturile, cât și credibilitatea. De aceea mă ofer ca pentru compania de telecomunicații care m-a abordat astăzi, să fac un studiu econometric folosind machine learning și internetul tuturor lucrurilor, cu alte cuvinte, instrumentele revoluției industriale 4.0, din care să rezulte, cum să spun necorporatist? Proporția de clienți (și chiar indicarea categoriilor lor) care se află în – cum se spune corporatist? – ,,pool-ul care nu pune botul la mesele gratis promise”, cu rezultat cert în a nu îi pierde. Altfel, apreciez calitatea pro-activă a companiei respective care, văzând încetinirea creșterii economice se pregătește prin promisiuni eventual materializate prin contracte pentru ,,mese gratis”, de recesiune, majorând facturile.
Categorii:Editoriale
Lasă un răspuns