Grupul de comunicare strategica sa termine cu raportarile dubioase (ce s-a întâmplat la Iași, un nou miracol?) si sa se apuce sa testeze. În Italia crește numărul depistat al infectaților (maximul ultimelor 7 zile) pentru că se testează.


Cum poate să explice grupul de comunicare strategică faptul că în Iași dispar din statistici persoane declarate infectate COVID? Este un miracol, așa cum am arătat și în urmă cu 3 zile că, în România, în 4 județe (Constanța, Galați, Maramureș, Satu Mare)), numărul de persoane infectate nu numai că nu se majora de la o zi la alta, ba chiar scădea – per total, mai puțin cu 14 persoane). E legitim să mă întreb că  dacă ieșeni raportați au plecat la muncă din Germania, au dispărut și din statisticile COVID de joi până vineri 32 de persoane? Și e normal să fie așa?

Iată evoluția numărului de cazuri total depistate în Iași, așa cum au fost ele raportate de ,,grupul de comunicare strategică): în 9 aprilie 2020, grupul de comunicare strategică raporta 131 de cazuri în total depistate pozitiv în Iași (în creștere cu 25 de persoane față de 8 aprilie). A doua zi (10 aprilie) erau doar 99, iar astăzi sunt raportate 107. Ce s-a întâmplat în Iași între 9 aprilie și 10 aprilie de au dispărut din statistici 32 de persoane?  Și când are de gând administrația din România să testeze în mod real, și nu doar mai puțin de 2.400 de teste pe zi (medie)

România a raportat astăzi  4.342 de teste noi (dintr-un total de 59.772 de la debutul pandemiei) și a inregistrat numărul maxim de persoane infectate depistate într-o singură zi: 523.

Italia a raportat astăzi un număr de teste noi de 56.609 în 24 de ore (dintr-un total de 963.473). Nominal, de 13 ori mai mult decât România, iar ajustat la numărul populației (Italia are populație mult mai mare), de 4 ori mai mult decât România. Ajustat.

Media zilnică a testărilor în ultimele 23 de zile, în România este de 2382 de teste/zi, media fiind de 23 de ori mai mică decât testele raportate azi în Italia.

Însă nu la aceste cifre despre Italia mă refer – testarea semnificativă (cum face Italia) este normalitatea iar testarea în România este în continuare nu numai deficitară, dar chiar periculoasă, la 46 de zile de la primul caz identificat în 26 februarie 2020 și la aproape o lună de la instituirea tării de urgență.

Cifrele raportate astazi însă de Italia sunt însă extrem de îngrijorătoare: Italia a raportat astăzi 4.694 de cazuri noi, în creștere față de 3.951 ieri. Dar este și cel mai mare număr de infecții noi zilnice depistate în ultima săptămână (din 4 aprilie 2020). Spre deosbire, Spania, raportează astăzi cel mai mic număr din 23 martie (din ultimele 19 zile, respectiv 3.579).

Iată evoluția cazurilor noi depistate în ultimele 7 zile în Spania și Italia. Pe măsură ce testează mai mult, Italia depistază mai mult.

Un lucru este cert: Italia testează mai mult în fiecare zi.

Astăzi, numărul de teste noi în Italia a fost de 56.609 în 24 de ore. În 7 aprilie, făcuse 30.271 de teste zilnice. În 7 aprilie, depistase 3039 de cazuri noi (rata de pozitivitate 10%). Și a continuat zi de zi să majoreze numărul de teste. Astăzi, sunt 4.694 de persoane nou depistate (8,3% cazuri pozitive).

Nu e niciun paradox: testarea semnificativă a populației conduce la depistarea reală a persoanelor infectate și potențiali purtători.

Cu 4342 de teste raportate astăzi în România (de 13 ori mai puțin decât în Italia azi – care a făcut peste 56.000 de teste în ultimele 24 de ore) și cu ,,miracolul” de la Iași din urmă cu 2 zile, unde persoanele infectate dispar în proporție de 25% din statistici de la o zi la alta (or fi plecat în Germania dispărând și din statisticile persoanelor infectate?), vă întreb sincer: cum credeți că raportează Grupul de comunicare strategică situația reală din România? Mai degrabă precum China sau mai degrabă precum America? Pentru că, în Italia, este de bun simț să presupunem că maximul ultimelor 7 zile de infectări noi în 24 de ore înregistrat azi, este determinat de o testare reală și nu de faptul că aceste cazuri nu ar fi existat în urmă cu 7 zile. Alternativa, că în Italia ar fi reizbucnit epidemia, este mai greu de crezut.

 Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , , ,

2 răspunsuri

  1. Iohannis, PDL și SRI mai au de cosmetizat o statisică.

    La nr. decedați COVID19, România ocupă locul 21, la infectați, 31.

    Securitatea minte prostește!

    Streinu-Cercel începe să dea din casă, a propus lock-down la finalul lui februarie și spune ca avem acum infrastructură de testare, dar e decizie politică.

    P.S. Sparangheliștii au fost livrați Germania după ce au fost testați în detrimentul anchetelor epidemiologice.

  2. Ehhh , ca la noi….Sa vezi ce masti calitative ,,fara adaos ,, vand unii ….Daca intrebi de certificari au de fac ca ploua….Cum era aia cu zadarnicirea ? O fi pt toti ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: