Editorialul de miercuri. Planul Vacanța Mare este de fapt pentru autorități.


Planul ,,Vacanța Mare” este de fapt pentru autorități. Au decretat starea de urgență și au plecat în vacanță, mimând pe la televizor că fac ceva.

Dincolo de criza de sănătate publică din România (care nu este rezolvată) și poate în egală măsură cu o criză economică fără precedent (un milion de oameni și-au pierdut locurile de muncă în doar câteva săptămâni și doar naivii pot crede că aceste locuri de muncă vor fi recuperate cvasi-imediat) ceea ce mă îngrijorează în acest moment este că autorităților a început să le placă mult să guverneze în stare de urgență, în mod real, nimeni nepunând presiune critică pe ele: zic ce vor, fac ce vor, nu sunt trași la răspundere că nu fac nimic pentru populație (dobânzile în criză sunt la fel de mari ca în perioada de boom economic) sau pentru companii (încă nu funcționează platforma pentru IMM-uri), se contrazic (ideea șomajului tehnic la bugetari, oricum idioată în perioada de criză și lansată doar pentru a face pe plac ,,oamenilor de afaceri” care, noaptea minții, cer austeritate în criză), mint (rectificarea bugetară), dau tunuri de achiziții publice prin societăți mai mult sau mai puțin acoperite (Romwine din Giurgiu, etc).

Opoziție nu există și este doar mimată (guvernul Orban este de fapt guvernul PSD) iar Ideea de responsabilitate este amputată prin starea de urgență: decidenții merg doar cu mesaje la presa de protocol și pare că în această perioadă de criză sunt activate și canalele de presă care nu erau atât de evident sub protocol sau mai grav, acestea se auto-vulnerabilizează și se zbat și ele pentru a fi agreate să ofere conținut ,,pre-validat” și nu pentru a oferi conținut alternativ/util/suplimentar și a dezbate ceea ce fac și ceea ce nu fac în mod real autoritățile la scutul stării de urgență.

Decidenții merg în self-inteviuri la televiziuni agreate, cu jurnaliști de protocol, care înghit pe nemestecate toate verzile și uscate îndrugate de incompetenți și le mai și propagă. La scutul ,,distanțării sociale”, autoritățile din România se distanțează de libertatea de exprimare și de drepturi și libertăți fundamentale.

Nicio conferință de presă, iar Iohannis doar ieri pare să fi renunțat la prompter, pentru a alege varianta nu de ,,a citi singur” ci ,,a vorbi singur”. Singurele chestii pe care le poți lua așa cum sunt comunicate de ,,planificatorii strategici” sunt legate de amenzi, care în esență te conduc la ideea de plan ticălos în scopul împrăștierii unei stări de temere în populație (și nu de siguranță), pentru că, în condițiile unui stat de drept amputat, ești la ,,bulanul” polițistului, care, nu-i așa, poate să zică ,,ausweiss-ul vostru nu este bun. Amendă”.

Toate aceste măsuri, în opinia mea, sunt țintite împotriva populației și companiilor și puse în operă pentru ca nu cumva să le deranjeze lor, ,,Vacanța Mare”. Vestea bună este că, în urma acestei crize, am un grad mare de certitudine că se vor prăbuși ,,castelele de nisip” (business-urile create pe rețele, capitaliștii de ordonanță, pseudo oamenii de afaceri), castele de nisip create la scutul unor astfel de decidenți. Castele care sug de la buget în perioada de boom-economic și care seacă bugetul în perioada de criză, având capacitatea de a determina decidenți să facă #nimicpentrupopulație.

Într-un fel mă amuz de declarațiile decidenților care spun că ,,economia României va ieși din această criză mai bine decât ne așteptam”. Da. Dar nu pentru motivele pentru care cred ei (vor fi cauționați că încearcă de fapt să salveze ,,castele de nisip”), ci un ciuda lor, pentru că acele castele de nisip se vor prăbuși.

Las aici și postarea din urmă cu 2 zile:Categorii:Editoriale

Etichete:, , ,

2 răspunsuri

  1. Analiza și previziune economica adevărată.
    Mai avem o speranță..
    Inteligenta este resursa care v-am salva tara..

  2. Nebunia lui Cîţu se încadrează în acelasi tip de delir al guvernului IOC:
    „…ceea ce trăim astăzi cu toții nu va fi altceva decât o pagină de istorie dureroasă, care a schimbat pentru totdeauna umanitatea în bine.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: