Excelent mesajul Ambasadei SUA cu ocazia zile mondiale a Libertatii Presei pentru ,,jurnalistiii independenti, liberi de influente politice si comerciale”.


Am urmarit cu inters astazi pagina de Facebook a Ambasadei SUA la Bucuresti, sa vad care va fi primul mesaj la adresa presei al noului ambasador, Adrian Zuckerman. Cu rădăcini românești,  vorbitor de limba romană și înțelegător al celor mai intime detalii ale limbiii române, Zuckerman a transmis prin cuvintele lui in scurtul timp de la preluarea mandatului, mesaje la fel de clare cum facea si fostul ambasador Nicholas Taubmann (recunosc, preferatul meu).

Un exemplu de mesaj direct nu foarte vechi l-am arătat aici:

Ambasadorul american în București, Adrian Zuckerman, răspunde într-un editorial la ,,dezinformarea Republicii Populare Chineze cu privire la originile COVID-19”

Am arătat în acel articol că mesajul transmis Republicii Populare Chineze, nu este numai pentru RPC: ,,Însă odată ce criza se va linişti, va trebui să facem un bilanţ al consecinţelor şi să evaluăm costul acestei lipse de funcţionare a colaborării internaţionale, efectele trecerii sub tăcere a informaţiilor importante, bazate pe fapte, impactul blocării schimbului de informaţii din stadiile preliminare ale epidemiei şi efectele campaniilor de dezinformare din timpul acestei pandemii.”

Adică, aceia care au speculat pandemia, în detrimentul populației, vor fi trași la răspundere, ceea ce în opinia mea este valabil nu doar pentru China ci și pentru orice autoritate. În special pentru cele care speculează pandemia în favoarea grupurilor proprii de interese și nu fac nimic pentru populație.

Așteptam mesajul ambasadei SUA pentru că am observat astăzi un mesaj tâmp de ziua libertății Presei transmis de premierul în exercițiu, Ludovic Orban. Atenție, mesajul vine după ce guvernul lui a direcționat, printr-o manevră dubioasă, 200 de milioane de lei către patronii de presă, la scutul crizei COVID, în esență, pentru a cumpăra pe față presa prin scamatorii pe bani publici. Am convingerea că Iohannis, care ne-a asigurat de ,,brațul lung al legii” nu vă lăsa această sifornare nepedepsită. (Despre asta am scris aici: De la ,,Te gândești dacă poți sau îmi dai un șut în fund…” (50.000 de Euro) la alocarea din fonduri publice a 200 de milioane de lei pentru patronii de presă din România.)

La scutul celor 200 de milioane de lei plătiți din bani publici de președintele PNL, cel aflat în fața alegerilor Parlamentare, pentru a fi sigur că pune presa în lanț, cumpărând-o nu din banii lui sau ai lui Urdăreanu, ci din bani pe care îi ia de la spitale, școli și străzi, mesajul lui Orban a sunat extrem de tâmp:

,,Cu respect pentru munca lor le doresc tuturor oamenilor de presă succes și încredere în puterea adevărului”, a transmis Orban ,,tuturor”, vorbind în mod nerușinat despre puterea adevărului. Orban are același respect pentru presă ca moșierii pentru zilieri, iar încrederea în puterea adevărului este doar în privința ,,adevărului LUI”, cumpărat cu bani publici sau din licitații furate (cazul celor 50.000 de Euro ceruți lui Urdăreanu și nu numai”.

În acest context, ambadasada SUA neavând cum să nu fi observaat scamatoria prin care 200 de milioane de lei de la buget se duc către patronii de presă, a transmis astăzi:

,,Societățile democratice depind de o presă liberă, obiectivă și responsabilă. De Ziua Mondială a Libertății Presei, îi salutăm pe acei membri dedicați ai presei care aspiră la cele mai înalte standarde ale profesiei lor. Reporteri din întreaga lume au fost amenințați, intimidați sau uciși pentru că și-au făcut datoria. Haideți să sprijinim și să încurajăm jurnalismul independent și profesionist, liber de influențe politice și comerciale

Ai auzit Ludovic? Dacă nu să îți explic:

  1. Nu există presă liberă, obiectivă și responsabilă atâtat timp cât tu aloci 200 de milioane de Euro pentru a cumpăra patronii de presă, în esență către ei direcționând cele 200 de milioane de lei pentru a ne arată ce este obligatoriu.
  2. Ne-existând presă liberă, obiectivă și responsabilă, încerci să deturnezi România (cu largul concurs al patronilor de presă), dinspre parcursul democratic către cel vecin cu rolul presei în Republica Populară Chineză.
  3. Ambasadorul SUA nu îi salută pe toți oamenii de presă (,,tuturor”) ci pe acei membri dedicați ai presei care își fac datoria. Adică jurnalismul liber și independent, nu cel de curea de transmisie.
  4. O presă plătită cu 200 de milioane de lei la scutul coronaviruslui de guvern, nu va fi niciodată, dar niciodată, liberă de influențe politice și comerciale.

În fapt, despre asta a vrut să se asigure Orban deturnând din banii publici 200 de milioane de lei pentru campanii fără sens a fi plătite pe bani: că, puținii jurnaliști independenți și profesioniști, liberi de influențe politice și comerciale, vor fi marginalizați, detrunați, ostracizați, chiar amenințați într-o măsură și mai mare decât până acum

Onest, nu este o tendință nouă. Ci este ceva ceea ce eu am semnalat încă din 2016, când Mugur Isărescu, pentru care presa independentă a mai avut nevoie de un an ca să îl devoaleze ca fost turnător al Securității sub numele de Manole, arata ceea ce îi învăța pe ei Securitatea. ,,Călin” din februarie 2016 evea să devină un an mai târziu, ,,Manole”.

Poziția mea la atacul furibund al lui Mugur C. Isărescu. Și un telefon de la Washington.

 

Și încă ceva: eu am convingerea că nu a fost o eroare nominalizarea datei de 3 mai 2020 ca zi mondială a Libertății presei, după formatul american al datei (lună/zi/an) ci nu după cel românesc în mesajul transmis în limba română (an/lună/zi). Ci mai degrabă un mesaj despre cât de independent, profesionist, liber de influențe politice și comerciale a ajuns să fie jurnalistul din România:

 

 Categorii:Editoriale, Stiri, The Money Show

Etichete:, , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: