Cum rămâne cu ,,România nu va avea de suferit”? Tineti minte numarul asta pe care nu l-ati mai văzut vreodată: 58 de miliarde de lei datorie nouă. Alte zeci sunt pe drum, la dobânzi mari.


La mai bine de 100 de zile după ce am avertizat, în 8 martie 2020, că traversăm o criză cum nu am mai văzut pe parcursul vieții nostre (gasiti emisiunea din 8 martie 2020 inclusiv la mine pe blog – emisiune in care eram etichetat pe punctaj guvernamental drept ,,apocaliptic”) și că traversam cea mai mare criză din ultima suta de ani, ministrul finantelor tocmai are o revelație, care suna tocmai asa: ,,Trecem prin cea mai dificilă perioadă economică din ultima sută de ani”.

Vă reamintesc că exact asupra acestui lucru am avertizat încă din 8 martie 2020, si am aratat ca mesajul din acea zi a ministrului finantelor: ,,ne vom asigura ca economia Romaniei nu va avea de suferit chiar DACĂ economia globală ,,s-ar putea” să fie afectată de pe urma epidemiei de coronavirus”, nu numai ca este mincinos, dar si periculos, pentru ca nu realizeaza ce fel de criza traversam. Am pus-o atunci pe seama simptomelor de coronavirus ale premierului desemnat, ulterior negativ, dar premier desemnat fugar:

Dar, la mai bine de 100 de zile și aproape 5,5 miliarde de Euro datorie nouă în mai puțin de 100 de zile, finantata scump pentru cu fostul turnator al Securitatii, Manole, tine dobanzile sus, cu triplu efect negativ (pentru populatie, pentru companii si pentru statul roman), politicile monetare si fiscale au fost subsumate in #nimicpentrupopulatie.

Un lucru grav este că în aceaste 100 de zile ,,gulerele albe” din Guvernul României nu au realizat amploarea crizei economice si prin urmare, nici nu au tratat-o așa cum se tratează o criză: cu stimuli rapizi indreptati spre populatie si spre micile companii, cu stimuli tintiti spre populatie si cu mix de politici monetare-fiscale-ale veniturilor bugetare si a ajustarii structurale potrivit, primul lucura care ar fi trebuit făcut încă din martie fiind reducerea drastică, semnificativă și agresivă a dobânzii de politică monetară. Isărescu, acum pe instanță, s-a asigurat însă ca tine dobanzile sus, astfel că, în timp ce TOATA lumea se imprumuta mai ieftin (bancile centrale normale la cap si care tintesc politicile spre populatie au redus dobanzile), in Romania constatm ca media lunara a dobanzilor platite a ajuns la 1,4 miliarde de lei (cu 40% mai mult decat media lunara a dobanzilor platite de stat in anul 2019). Asta inseamna sa indrepti ticalos politicile economice, inclusiv in criza, impotriva populatiei. Ce zicea în 8 martie 2020 ministrul finantelor care tocmai a descoperit criza (pe modelul lui Băsescu în 2008 – ,,aceasta criza nu ne va atinge”, a lui Manole Isărescu în 2008 ,,poate criză de nervi” și a altora în curs de lustrare? Vedeți ce zicea gulerul alb, despre impact ,,posibil”, despre ,,Romania nu va avea de suferit” ,,dacă economia globală S-AR PUTEA să fie afectată”. Cum rămâne cu ,,România nu va avea de suferit”?

Asta inseamna sa favorizezi actionarii privati ai bancilor comerciale, in loc sa sprijini populatia si micile companii: îndatorare enormă, la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană, în timp ce diferența dintre dobânzile MINIME la care se împrumută toate cele state și cele ale României, se majorează în plină criză, cu efecte catastrofale asupra populației, companiilor dar și a scăderii productivității companiilor Românești?

Asta inseamna stat esuat unde, la mai bine de 30 de ani de la revolutie, un fost turnator al Securitatii inca conduce politica monetara a Romaniei, tintita spre indatorare si spre dobanzi uriase.

Deficitul din luna mai (3,6% dintr-un PIB falsificat prin umflare din pix prin legea de rectificare bugetara) consemnează o datorie nouă de 58 de miliarde de lei, respectiv 12 miliarde de Euro in numai 7 luni (noiembrie 2019 – mai 2020) și care este finantata la cele mai mari dobanzi din Uniunea Europeana).

După cum vă spuneam și în 6 iunie 2020 (când felicitam agentia de rating S&P pentru ca a mentinut rating-ul României IN CIUDA politicilor BNR indreptate impotriva populatiei, companiilor si statului roman) în esență, mixul de politici economice în perioada de criză s-a subsumat politicii de indatorare gestionate de bancherul scolit cu guler alb la camașă, care sa acopere drenajul generat de BNR de la buget spre dobanzi cu fonduri ale copiilor si pensionarilor, bugetul SRI nefiind in discutie a fi ajustat. Tineti minte: 58 de miliarde de lei datorie nouă în numai 7 luni, finantata la dobanzi uriase.

Și mai țineți minte avertismentul meu din mai:

Decat sa mintiti incă 6 luni, mai bine spuneti romanilor adevarul despre efectele economice ale COVIDCategorii:Editoriale, Stiri

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: