Valentin ,,Loază”, economist șef la Benereu, nu înțelege că deconspirarea turnătorului Manole nu e pentru el. Prin urmare, pozează în pedagog de școală nouă.


Odată ce s-a dat semnalul deratizării Băncii Naționale a României de foștii turnători ai securității, începând cu întâiul ei sicofant, Mugur ,,Manole” Isărescu, tot soiul de loaze au începu să creadă că deconspirarea a fost făcută pentru ele. Prin urmare, loazele se așează în postura de ciorchinei, încurcând spațiul public pentru notele lor, cu drumurile cunoscute în vechea stradă bucureșteană Uranus.

Despre Valentin Lazea – ,,economișche” șăf al BNR, am mai scris cu mai multe ocazii, atât în ianuarie 2008 când mințea populația că valoarea de 4 lei pentru un Euro nu va fi depășită, dar și când, a arătat public ce înseamnă ca pe un economișche șăf al BNR să îl lase nervii (articolul din februarie 2016, aici).

Și despre cum îi făcea el pe români putoroși (articolul din februarie 2015, aici), spunându-ne că nu putem să trăim ca nemții că suntem putoroși și nesuflând un cuvânt despre costurile de împrumut din Zona Euro, de 5 mici decât costurile de împrumut din România, costuri de împrumut care, ținute sus de BNR și de băncile ,,sale” comerciale (deși se poate contrapune ideea că BNR-ul este al acționarilor privați ai băncilor și nu invers), împiedică creșterea nivelului de trai al populației.

Am încercat să îmi imaginez reacția lui Virgil Măgureanu (cel care mai suna pe la Isărescu și nu numai) la cel mai recent articol din ziarul Financiar al lui Valentin Loază. Cum i-ar fi spus Virgil Măgureanu econimistului șef al BNR-ului condus de turnotărul securității Manole? ,,Domnu’ Loază nu mai fiți atât de exaltat…”.

Pe scurt, domnul Loază ne explică faptul că românii trebuie să aibă dobânzi mari în cea mai mare criză din ultima sută de ani, pentru că așa cred Manole și alte #um0544 bitches, în contrapondere la ceea ce argumentez de la începutul crizei și anume că BNR trebuie să reducă semnificativ rata de dobândă cheie (ceea ce nu face, deși până și idolul lor, Banca Centrală a Rusiei a făcut-o).

Loază ne explică că este normal ca Românii să plătească dobânzi de 5 ori mai mari decât în Zona Euro, iar statul român să se împrumute de peste 2 ori și jumătate mai scump decât Grecia (Grecia fiind la categoria ,,junk”) sau de 75 de ori mai mari decât Austria, țară, despre care un bancher ,,darling” al lui Manole și Loază spunea în urmă cu 10 ani: ,,mă aștept ca în 10 ani de acum încolo, românii să ne plătească nouă facturile”.

Domnul Loază ne arată că polonezii (banca lor centrală fiind condusă de un fost membru al Solidaritatea și nu de un fost turnător al Securității, ca în România) sunt cam proști pentru că au redus dobânda cheie de la 1,5% la 0,1% și prin urmare statul polonez se împrumută pe 10 ani la dobânzi de 1,17%, în timp ce România se împrumută (cu dobânda cheie ținută sus de Manole la 1,75%) la dobânzi de peste 4 ori mai mari – respectiv 4,83%.

Desigur, în accepțiune lui Loază, polonezii sunt cel puțin nebuni că prin măsurile băncii lor centrale, țintite spre populație, companii și spre statul național polonez, ROBOR-ul lor este la numai 0,68% (mai puțin de o treime față de ROBOR-ul românesc care este de 2,2%).

În accepțiunea domnului Loază, pentru care o criză economică nemaivăzută în ultima suta de ani se tratează cu dobânzi mari și cu mărirea diferenațialului de dobândă dintre România și statele conduse de bănci centrale care nu sunt conduse de turnători ai Securității, și cehii sunt nebuni. Ei au redus dobânda de la 1,75% la 0,25%, și pe cale de consecință, ROBOR-ul lor a scăzut la 0,34%, de peste 6 ori mai mică decât ROBOR-ul românesc. BNR a redus, cu forcepsul, dobânda cheie de la 2,5% la numai 1,75%, după ce în prealabil a manipulat în sus dobânzile din piață, extrăgând lichiditatea în lei din piață – adică în prealabil a scumpit creditele.

Domnul Valentin ,,Loază” Lazea (și nu folosesc peiorativ ,,Loază” ci în sensul dex-ului – ,,ramură verde, vlăstar, tulpină de plantă agățătoare”, care ne explică că asemenea criză trebuie tratată cu dobânzi mari, nu înțelege un lucru esențial: domnia sa nu este nici ,,ramură verde” și va fi perceput cel mult ca o ,,tulpină de plantă agățătoare”, încercând să se agațe pe deratizarea BNR-ului de foștii turnători acum în drum spre azil, în acest sens, Valentinul încercând să se dea bine cu mine și să îmi spună câtă dreptate am (Valentinul nu a putut uita despre grava ,,eroare” pe care am făcut-o în 2016, pe baza unui telefon de la Washington, în care spuneam că șefului lui, cunoscuții i se adreaseză cu ,,Măi Căline”, fiind puternic contrazis un an mai târziu în investigația de presă a Emiliei Șercan care demonstra că totuși unii dintre cunoscuți nu i se adresau cu ,,Măi Căline” ci cu ,,Măi Manole”).

,,Exaltatule”, i-ar răspunde amical Virgil Măgureanu veșnicului economist șef al BNR, cel care mințea populația în 2008 că leul nu se va deprecia dincolo de 4 lei pentru un Euro, și ne mințea pe toți, în 2008, să ne ținem banii în lei (deși ca economist șef ar fi trebuit să știe că urmează deprecierea). Iată ce zicea Loază în 28 ianuarie 2008, pentru BBC:

28 ianuarie 2008, domnul Valentin, economist sef al BNR, declara la BBC:

a) “Banca centrală are control asupra situaţiei şi controlează situaţia. Numărul doi: leul nu va ajunge la 4 lei euro, cursul de schimb. Şi numărul trei: cei care ţin lei astăzi vor vedea peste un an, pe 24 ianuarie 2009, că vor fi câştigat, ţinând lei, atât din dobândă, cât şi din curs, care atunci va fi mai puternic, mai apreciat, al leului decât este astăzi”, a spus economistul şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, în interviul acordat BBC şi difuzat duminică seară.

b) În 28 ianuarie 2008, cursul Euro-Leu era de 3,7690 lei.În 24 ianuarie 2009, cursul Euro leu era 4,2910 lei, cu 14% mai scump decat în urmă cu un an. Nu numai că Euro a sărit de 4 lei, dar a atins intre timp și 4,3 lei.

c) Deprecierea de 14% a fost semnificativ peste rata de dobanda. Deci cine a tinut banii in lei, pe dobanzi, a pierdut atat din depreciere, cat si din erodarea dobanzilor prin dublarea inflatiei in 2008 fata de 2007. Apropos, rata inflatiei in 2007 a fost de 4,84% iar in 2008 de 7,85%. Aprops, tinta de inflatie a fost de 3,8%, iar inflatia efectiva de 7,85%.

Ca și concluzie, las 2 tabele:

Tabelul 1:

Și Tabelul 2, cu mențiunea că între timp ROBOR-ul la 3 luni a scăzut la 2,2%, iar Banca Centrală a Ungariei a redus și ea dobânda cheie, nivelul din Ungaria fiind sub jumătate față de nivelul din România.

Articolul ăsta este cel care l-a enervat pe Valentin Loază, publicat încă din 29 martie 2020. Între timp, s-au mai întâmplat 2 lucruri: BNR a mai redus o dată, nesemnificativ, rata de dobândă (de la 2% la 1,75%, fiind cea mai mare dobândă din Uniunea Europeană și majorând astfel ecartul dintre dobânzile cheie din România respectiv Polonia și Cehia, cu consecința faptului că s-au mărit marjele de dobândă plătite în România față de aceste state, în plin criză:

(I) Se va ridica BNR la înălțimea crizei și va reduce, în mod real și urgent, dobânda cheie spre 1%? Până acum, în mod real, nimic pentru populație.

Prevăd și următorul articol al domului Lazea după ce astăzi s-a pronunțat pentru dobânzi mari în tratarea crizei: ,,BNR a redus din nou dobânda, exact când trebuia”, pe fondul deratizării BNR de foștii turnători ai Securității. În anticiparea acestui articol, îi rog pe alde Loază, să răspundă (un singur răspuns este valabil) la doar două întrebări:

  1. Criza economică se tratează:

a) Cu dobânzi mari;

b) Cu dobânzi mici;

2. Câte emisfere are Pământul?

a) două

b) mai multe;

c) mai puține;



Categorii:Stiri

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: