V-ati obisnuit cu tunurile intre Craciun si Revelion? Chiar daca da, chiar daca nu, tocmai au mai tras unul. Aloc 7,5 miliarde lei (1,51 miliarde Euro) pentru o autostrada de 68 de kilometri. Atasat anuntului nu exista un calcul pentru justificarea economica a acestui pret.
Este vorba despre autostrada de 68 de kilometri intre Sibiu si Fagaras
Cum va suna 22,2 milioane de Euro pe kilometru? Este ceea ce anunta secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scoristeanu:
Pretul ieste la 22 de milioane de Euro pe kilometru, pentru o autostrada fara complexitate si care initial ar fi trebuit sa fie drum expres.
Spre comparatie, in Albania, Bechtel si turcii de la Enka au inaugrat un segment de autostrada de 61 de kilometri. A costat 535 de milioane de dolari (473 milioane Euro), echivalentul acum a 7,75 milioane de Euro/kilometru (o treime față de România, acum).
Ce a construit Bechtel de banii ăștia în Albania? Ceva mult mai complicat decat ,,autostrada” Fagaras-Sibiu, respectiv:
- 61 de kilometri de autostrada, care au inclus:
- două tuneluri gemene de 5,5 kilometri
- 29 de poduri.
În realitate, prețul care se dorește a fi achitat pentru kilometrul de autostrada Fagaras-Brasov este de 5 ori mai mare decat cel platit catre Bechtel, in Albania, si nu doar de trei ori, pentru ca:
* cele 7,5 miliarde de lei (1,51 miliarde Euro) care se doresc a fi platite sunt bani care nu exista in buget, ci vor fi atrasi, prin imprumuturi;
- la o dobanda medie de 5% pe an, pe 20 de ani, dupa 240 de luni, statul roman va achita 11,9 miliarde de lei, adica, echivalentul de acum a 2,4 miliarde de Euro;
- Pretul pe kilometrul facut pe datorie urca astfel de la strigatorul la cer 22 de milioane de Euro/kilometru pana la 35,3 milioane de Euro/kilometru. Adică, de aproape 5 ori mai mult decât a plătit Albania către Bechtel și Enka.
În concluzie? #nimicpentrupopulatie.
Cititi si:
Categorii:Editoriale, Stiri
albania are alte preturi si costuri
Esti nebun? De 5x mai ieftin la ei si primesc si 11 km de tunel si 29 de poduri, de scutirea asta? Hai lasa-ma.
Eu am convingerea ca va fi o autostrada aprope in totalitate subterana ca sa nu fie cumva afectate broasca rozalie, parsul de alun, lupul de tufis si ursul albastru. Problema e ca si in subsol sunt multe rame si nu cred ca va primi aviz de la agentia de mediu. Ha,ha,ha.
Vorbind serios, constat ca prin Transilvania se proiecteaza si executa autostrazi la greu, cu conditia sa nu treaca vreuna muntii, iar catre Moldova doar … gargara guvernamentala. E drept ca toata lumea e oripilata de numarul mare de accidente de pe E85.