Realitatea complicității ASF cu frauda de la City Insurance. De la Mișu Negrițoiu la Nicu Marcu. (REPOST din 20 septembrie 2021)


Articolul a fost publicat inițial în Ziarul Bursa, în data de 20 septembrie 2021, imediat după retragerea licenței City Insurance, la mai bine de 6 luni de la momentul în care ASF și Președintele Nicu Marcu știau de extrasul de cont falsificat folosit de City Insurance.

Articolul îl găsiți AICI, și AICI și repostat în continuare mai jos. 20 septembrie 2021:

Nicu Marcu pentru noi este Camenco Petrovici doi. La fel cum CEC-ul, condus de Camenco Petrovici, a păcălit populaţia prin falsa garantare a Fondului Naţional de Investiţii (FNI), la fel şi Nicu Marcu a păcălit populaţia prin falsa garantare de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a capitalului (şi bonităţii) City Insurance, societate care se dovedeşte că a fraudat sute de milioane de euro din banii asiguraţilor în timp ce era mângâiată pe creştet de ASF.

Din prima zi în care Nicu Marcu a fost numit Preşedinte ASF (28 iunie 2020), el a acţionat în scopul acoperirii fraudei de la City Insurance prin mângâierea pe creştet a City Insurance şi neobligarea în mod real de a aduce capital.

Astfel, Nicu Marcu a oferit mai mult de un an societăţii City Insurance, timp în care societatea, cu o cotă de piaţă de 45% pe piaţa RCA, a încasat miliarde de lei ca prime, a plătit mai puţin de jumătate din sumele încasate ca despăgubiri şi a sifonat restul. Sub atenta privire şi supraveghere a lui Nicu Marcu.

Mai mult decât atât, Nicu Marcu, prin promovarea psihotică a iniţiativei de ,,decontare directă obligatorie” în poliţele RCA (în fapt, intenţia de a scumpi asigurările cu până la 20% şi a lua populaţiei şi companiilor până la un miliard de lei în fiecare an, cu scopul de a direcţiona aceste sume către acţionarii infractori care prezentaseră încă din 2017 extrase de cont false, şi astfel, pentru a nu îi mai obliga să aducă capital), Nicu Marcu a devenit complice la frauda de sute de milioane de euro din ultimul an şi la acoperirea fraudei de alte sute de milioane din anii trecuţi.

,,Privatizarea profiturilor şi naţionalizarea pierderilor”.

Despre tentativa ticlăloasă de introducere a obligativităţii decontării directe am scris încă din 31 ianuarie 2021, iar argumentele prezentate de mine au fost de natură să împiedice şi această fraudă din banii asiguraţilor, în fapt o mizerabilă acoperire a sifonărilor din asigurări, de către populaţie.

Simultan cu achiesarea prin această iniţiativă la interesele grupurilor care sifonau banii asiguraţilor, Nicu Marcu a primit asigurări că va primi imunitate pentru complicitatea de a nu supraveghea în mod real piaţa asigurărilor.

În acest sens, nefrecventabilul deputat Florin Roman, cu şcoală la Atheneum, cursuri la Colegiul Naţional de Apărare şi fost secretar general al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA, precursorul ASF) din perioada în care Astra Asigurări fura banii asiguraţilor, a promovat o iniţiativă ticăloasă prin care urmărea să îi ofere imunitate lui Nicu Marcu, spre exemplu, în cazul eşecului de supraveghere a liderului pieţei asigurărilor, aflată acum în anticamera falimentului. Am scris şi am contribuit la respingerea acestei iniţiative ticăloase încă din februarie 2021.

– Un an şi patru luni de complicitate pentru ca City să mai încaseze peste 3 miliarde de lei sub mandatul lui Marcu şi să sifoneze jumătate.

În baza acestor (false) garanţii, Nicu Marcu, cel care şi-a luat imediat după numire, ca şef de cabinet pe fostul directorul adjunct al SRI, generalul Voinescu (fost lucrător al Securităţii comuniste anti-NATO) a acordat, de facto, garanţii grupului infracţional de la City Insurance şi mai ales timp, pentru a mai sifona încă alte sute de milioane de euro.

În mod real, timp de aproape un an de la numire (iunie 2020 – iunie 2021), Nicu Marcu nu a luat nicio măsură reală pentru a opri sifonarea banilor asiguraţilor.

Din contră, precum ,,fidejusorul” Camenco Petrovici din cazul FNI, a oferit falsa garanţie asiguraţilor că City (despre care acum susţine că avea indicii că este infractoare încă din februarie 2021) este o companie solidă. Complicitatea s-a manifestat multiplu:

– cunoscând că extrasul de cont prezentat de City este falsificat (el susţine că ASF a avut indicii încă din februarie 2021, dar, în fapt, am convingerea că ASF ştia sau trebuia să ştie încă din martie 2017), a permis în continuare City Insurance să emită poliţe RCA. Astfel, în 2020, City Insurance a emis poliţe (marea majoritate RCA) de 2,3 miliarde lei (cu 17% mai mult decât în 2019), din care trei sferturi (1,7 miliarde lei) reprezintă RCA. Doar din introducerea ticăloasă a decontării directe, Nicu Marcu ar fi asigurat, astfel, City Insurance, prin scumpirea de 20%, o sumă anuală de cel puţin 350 de milioane de lei pe care Nicu Marcu a vrut să o ia de la populaţie şi companii şi să o dea acţionarilor falsificatori. Suma ar fi fost suficientă pentru ,,ştergerea urmelor” extrasului de cont falsificat.

– City Insurance a mers chiar şi mai bine în Trimestrul întâi 2021, în timp ce sifona banii asiguraţilor pe baza unui extras de cont falsificat, despre care ASF ştia. City Insurance a emis, din ianuarie până în martie 2021, poliţe de 648 de milioane de lei (în creştere cu 20% faţă de trimestrul întâi 2020). Sub ,,supravegherea” lui Nicu Marcu, care ştia despre extrasul de cont falsificat.

– Extrapolând două trimestre de la cunoaşterea realităţii extrasului de cont falsificat, până la jumătatea lunii septembrie, când ASF a anunţat declanşarea procedurii de faliment, City a încasat (deşi ASF cunoştea că este infractoare) peste două miliarde lei, în timp ce ASF aştepta ca investitorii fantomă să aducă 150 de milioane de euro capital.

– Făcând totalul, pe perioada ,,supravegherii” lui Nicu Marcu, City Insurance a încasat peste trei miliarde lei (600 de milioane de euro), dintre care aproape un miliard de lei (200 de milioane de euro) de la momentul în care ASF a ştiut de la autorităţile elveţiene că City este o societate infractoare şi, prin urmare, Nicu Marcu a fost complice la delapidare, fals, uz de fals, spălare de bani şi evaziune fiscală a acţionarilor.

– Dacă nu ar fi fost complice, Nicu Marcu ar fi trebuit să suspende de îndată emiterea de poliţe RCA de către City Insurance (legislaţia îi permite), încă de la momentul în care a cunoscut că City, ca şi Astra, foloseşte falsuri fără de care nu ar fi fost niciodată o societate de asigurare.

– Complicitatea lui Nicu Marcu s-a manifestat şi prin decizia din iunie 2021, când a trecut în administrare specială a Fondului de Garantare al Asiguraţilor City Insurance în loc să suspende activitatea de emitere de poliţe RCA de către City. Astfel, Nicu Marcu a mai oferit încă patru luni acţionarilor infractori, timp în care, extrapolând rezultatele din trimestrul întâi (rezultatele pe trimestrul al doilea nu sunt disponibile), City Insurance a mai încasat de la asiguraţi încă 864 de milioane de lei (172 de milioane de euro)

– Judecând după rezultatele anului 2020 (când City a încasat prime de 2,3 miliarde de lei şi a plătit pagube de 1,4 miliarde lei), diferenţa de 40% (900 milioane de lei) a pus-o în diverse buzunare. Astfel, pe parcursul mandatului lui Nicu Marcu, mandat care are deja cinci trimestre (cu cinci trimestre mai mult decât ar merita fostul contabil de ocol silvic, şomer până la 28 de ani, plagiator şi hoţ de TVA prin achiziţie trucată şi escrocând Poşta Română), Nicu Marcu a fost complice la transferul în diverse alte buzunare (foarte puţin la salariaţii City) a peste 1,1 miliarde lei, reprezentând diferenţa extrapolată dintre primele încasate şi despăgubirile plătite. Sumă care i se poate imputa lui, care încasează ca preşedinte ASF venituri lunare de cel puţin 15.000 de euro.

– Aşa cum Mişu Negriţoiu căuta pentru Astra Asigurări acţionari în China şi Elveţia (în fapt oferind timp acţionarilor infractori de la Astra pentru a face pierdute sumele sifonate – 200 de milioane de euro), aşa şi Nicu Marcu a oferit timp pentru a se pierde urma banilor, în timp ce societatea despre care Nicu Marcu şi ASF ştiau că este infractoare încasa noi sume, sub mângâierea pe creştet de către Nicu Marcu şi ASF.

– În timp ce City Insurance încasa în continuare prime de asigurare (sub administrarea din iunie a Fondului De Garantare a Asiguraţilor), un nou tip de sifonare a sumelor se producea. Către cine au fost făcute plăţi din Fondul de Garantare a Asiguraţilor în cele patru luni, în care FGA decidea unde se duc sumele încasate prin prime? Au existat companii agreate? Au existat companii care au cumpărat creanţe de la creditorii City, cu discount şi cu plăţi cvasi-imediate din FGA? Informaţiile mele spun că da şi voi reveni.

– Acum, prin terminaţiile guvernamentale ale grupului infracţional care a sifonat banii asiguraţilor prin City Insurance, Nicu Marcu încearcă promovarea unei ordonanţe de urgenţă prin care Fondul de Garantare al Asiguraţilor să contribuie la spălarea banilor sifonaţi de la City Insurance, în loc să meargă pe firul banilor. Se devoalează, astfel, că şi în ultimul moment înainte de revocare, Nicu Marcu acţionează ca şi complice pentru nerecuperarea sumelor sifonate de acţionarii City Insurance.

Și încă ceva:

1.În Germania, Felix Hufeld, preşedintele BAFIN (Autoritatea de Supraveghere din Germania) a demisionat imediat după scandalul în care s-a dovedit că societatea Wirecard, supravegheată de BAFIN, a fraudat investitorii. La fel şi Elisabeth Rogele (a doua în comandă după Hufeld), pentru eşecul în supraveghere. Echivalentul lui Nicu Marcu şi a Doinei Dascălu, prim-vicepreşedinte.

2.Markus Braun, fostul şef al Wirecard, a fost deja arestat de două ori (prima oară a ieşit pentru o cauţiune de cinci milioane de euro, iar în 22 iulie 2020 a fost arestat a doua oară). Împreună cu el, şi alţi doi membrii ai board-ului Wirecard.

3.Procurorii germani i-au arestat sub motivul că şefii Wirecard au conspirat să obţină împrumuturi frauduloase de 3,2 miliarde de euro.

4.În Germania, nici Hufeld şi nici Rogele nu a încercat ticăloşii de genul decontare directă obligatorie, astfel încât să fie complici precum Nicu Marcu la frauda de la City Insurance. Dacă încercau sau închideau ochii (cu ştiinţa comiterii de infracţiuni de către City), erau arestaţi de îndată. Cum ar fi fost ca Hufeld şi Rogele să fi impus un soi de decontare obligatorie a plăţilor on-line făcute pentru cazinouri şi site-uri de pornografie (aşa a început Wirecard), prin Wirecard, ceea ce, de facto, a încercat Nicu Marcu prin ,,decontarea directă obligatorie” în cazul poliţelor RCA, serviciu auxiliar şi care nu are nicio legătură cu activitatea de asigurare a societăţilor ,,suprave­gheate” de ASF?

5.Am demonstrat că ASF, deşi pretinde că ştia doar din februarie 2021 că City Insurance a falsificat un extras de cont, a oferit timp pentru majorarea fraudei de la City Insurance şi pentru majorarea pagubei. În Germania ar fi fost arestaţi imediat. Chiar şi pe legislaţia din România ar fi trebuit să se afle măcar sub control judiciar.

6.În episodul următor voi arăta indiciile că ASF ştia şi ar fi trebuit să ştie încă din martie 2017 (sub mandatul lui Mişu Negriţoiu şi a celor pe care i-a adus prin ,,concurs” la ASF – directorul supravegherii, directorul juridic etc.) că extrasul de cont prezentat de către acţionarii City este fals. În martie 2017, protocolul cu SRI (unde director adjunct era George Voinescu – actualul director de cabinet al lui Nicu Marcu) şi ASF (unde preşedinte era Mişu Negriţoiu, fost lucrător în comerţul exterior al Securităţii), avea deja aproape trei ani. Protocolul a fost semnat inclusiv pentru verificarea unor aspecte de genul extraselor de cont false. Voi prezenta, într-unul din episoadele următoare, că, în fapt, acest protocol a fost folosit inclusiv pentru ştergerea urmelor falsificării de documente bancare chiar de către funcţionari ai ASF.

7.Dacă Autoritatea de Supraveghere Financiară condusă de Mişu Negriţoiu a certificat în martie 2017 extrasul de cont falsificat în ciuda informaţiilor SRI sau în baza lor, este un subiect pe care îl discutăm în episodul următor.

8.Cu certitudine, Mişu Negriţoiu s-a uitat pe acest document exact cum a făcut banca pe care o conducea, fie ca director, fie ca preşedinte pe documentele falsificate de prin care ING Bank România când aceasta încălca embargoul impus de SUA şi de Departamentul de Stat al Iran-ului, ajutând infracţional Iranul aflat sub embargou să importe, prin falsificarea documentelor de provenienţă, bunuri interzise.

Până atunci, o altă complicitate la scutul ASF se devoalează. Prin lipsa de supraveghere reală a ASF, asigurătorii au majorat deja preţul poliţelor RCA cu până la 70%, invocând pretextul mincinos că din cauza falimentului City, aşa cum am arătat aici.

Iar Florin Cîţu, care a declarat sâmbătă că ar vrea să vadă „dacă falimentul a fost ascuns – aici sunt alte probleme; dacă situaţia a fost ascunsă, atunci ar fi o problemă”, ar trebui ca, înainte să semneze o OUG prin care să acopere fructele infracţionale ale reţelei de la City Insurance şi care include funcţionari din ASF, să procedeze ca premier şi parlamentar, (poate) viitor preşedinte PNL, la demararea de urgenţă a revocării lui Nicu Marcu, preşedinte ASF. Oare Florin Cîţu nu îşi pune întrebarea de ce a simţit nevoia Mişu Negriţoiu, care a văzut şi verificat în 2017 extrasul de cont falsificat de City, să îl atace zilele trecute? De ce îl atacă Alexandru Nazare, fost ministru de finanţe demis de Cîţu şi cel care a promovat ticăloşia ,,decontării directe obligatorii”, fără succes, totuşi? De ce Nicu Marcu, ajuns preşedinte ASF pe cârdăşia PSD-Pro România susţinută de Ludovic Orban (în urma unui troc în care socrul lui Victor Ponta, Ilie Sârbu, a devenit vicepreşedinte al Curţii de Conturi pe locul lăsat liber de Marcu)? Dacă Florin Cîţu nu acţionează acum, devine evident complice al grupului infracţional care a devalizat City Insurance.

 Categorii:Editoriale

Etichete:, , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: