Ce spunea doamna Elena Udrea în 2006 despre Fondul Proprietatea.


Am urmărit cu atenție formarea Fondului Proprietatea de la înființare și până în prezent. Și am scris. Prin urmare, găsiți fie pe blogul meu, fie în Curierul Național și Gazeta de Sud, fie în revista Money Express, evoluția Fondului Proprietatea așa cum am perceput-o eu ca jurnalist, până în anul 2013.

Cazul Alina Bica (al cărui cel mai recent episod este aducerea astăzi cu mandat pentru audieri a Crinuței Dumitrean  – potrivit agenției Mediafax: http://www.mediafax.ro/social/fosta-sefa-a-anrp-crinuta-dumitrean-adusa-la-dna-pentru-a-fi-audiata-in-dosarul-alinei-bica-13629348) arată latura în care o grupare de potențiali infractori (pentru care se păstrează prezumția de nevinovăție) ar fi folosit transformarea drepturilor de retrocedare în acțiuni ale Fondului Proprietatea pentru a obține pentru dânșii sau pentru alții avantaje patrimoniale.

Mecanismul a fost destul de clar explicat de DNA: niște băieți cumpără drepturi litigioase (eventual de la alți băieți care au cumpărat drepturi litigioase) pentru care proprietarii de drept (în cazul în care drepturile de proprietate nu sunt falsificate sau mai ales în acest caz) au mecanismul ,,uns” astfel încât să accelereze (și să amplifice valoarea) procesul de despăgubire. Cum? Printr-un număr de acțiuni la FP (acum acest lucru nu mai este posibil, iar tocmai pentru substitut, a fost inventat, în opinia mea – ceea ce am numit Fondul Proprietatea 2.

Mecanismul este transpartinic. Cazul Bica se referă la potențiale infracțiuni comise în martie  2011, în timpul unor  perioade de incertitudine create, în opinia mea, special pentru ca proprietarii de drept să își vândă subevaluat drepturile de conversie sau acțiunile la FP, și pentru ca diverși cocoși sau popești să beneficieze de aceste incertitudini.

Înainte de a vă învedera ce spunea doamna Elena Udrea în 2006 despre Fondul Proprietatea, vreau să priviți sumarizat geneza Fondului.

* Un articol scris în anul 2006 (Guvernul Tariceanu), publicat în Curierul Național (și republicat aici pe blog în anul 2012 – după ce  a căzut guvernarea Boc pe baza faptelor produse și în Guvernarea Boc). Detalii aici: https://soviani.com/2012/03/19/un-articol-mai-vechi-din-urma-cu-6-ani-despre-fondul-proprietatea/

* Un articol scris în aprilie 2012 (guvernarea Ungureanu), care, cronologic, după ce a constat că nu mai e nimic de furat prin despăgubiri supraevaluate, s-a gandit ca adevaratii fosti proprietari, nedespagubiți prin Fondul Proprietatea (in beneficiul cocosilor), sa obtina cel mult 15% din valoarea despagubirilor (și astfel, în opinia mea, cauționa furăciunile de până atunci), si asta in rate:  https://soviani.com/2012/04/11/cum-pregateste-guvernul-romaniei-spalarea-jafurilor-de-la-fondul-proprietatea-si-a-infractiunilor-de-la-anrp/’

* Un articol scris în anul 2013 (guvernarea Ponta), cand pregateau un nou fond proprietatea, de data asta, pe puncte de despagubire: https://soviani.com/2013/04/17/este-guvernul-romaniei-cel-mai-mare-samsar-legea-retrocedarii/

Concluzia generala am scris-o în anul 2012:

Update: Au trecut 6 ani… mai putin de 10.000 de persoane fizice au fost despagubite prin fondul proprietatea (din circa 200.000 de dosare). Pentru a acoperi furaciunea evidenta, actualul guvern a decis ca sa nu se mai dea niciun titlu de proprietate prin ANRP (dupa constatarea ca 80% dintre dosarele celor care au ajuns actionari la Fondul Proprietatea ar fi dubioase). In astia 6 ani, frustrarea doamnei Udrea si a domnului Boc s-a mai temperat. In 2009, PD-L-istul Ionut Popescu a ajuns sa conduca Fondul Proprietatea (incasand concomitent cu retributia de membru in CA al Eximbank, la acea data, circa 20.000 de EURO pe luna – in timp ce, nu-i asa, bugetarii aveau salarii ”nesimtite”). Crinuta Dumitrean – tot PD-L-ista a condus destinele ANRP (oare are dosare penale pentru fraudele descoperite)? Constatam dupa sase ani ca doar o fractie mica din cei 200.000 de abuzati de regimul comunist a fost despagubita – printre ei – indivizi gen Ionut Popescu (care a ajuns actionar al Fondului pe care urma sa il conduca).

Concluzionez la fel ca in urma cu 6 ani: ”Chiar avem nevoie de un raspuns la intrebarea : Cine isi asuma Paternitatea pentru Fondul Proprietatea, ca sa stim cine este responsabil de succes sau de esec, si sa stimulam succesul sau sa taxam esecul. Deocamdata, singurul raspuns este : “la nivel guvernamental”. Ori, la nivel guvernamental, inca din vara anului trecut, sunt 4 partide. Fiecare cu grupurile lui de interese. ”. Cam astia sunt cei care au castigat de pe uram FP. Grupurile de interese.

Aaa… și acum să vă spun ce spunea doamna Elena Udrea în anul 2006 despre Fondul Proprietatea:

Ori, care sunt motivele care declanseaza procedura de schimbare a managerilor fondului? Pai, iata ce am inteles eu din dezbaterile publice : in primul rand ca sunt numai liberali. In al doilea rand, si argumentul asta este repetat obsesiv, ca nu e nici un democrat in conducerea fondului. Doamna Udrea, devenita peste an super-comentator economic, la fel ca si domnul Boc, vin cu argumente discutabile. Doamna Udrea spune ca “Fondul Proprietatea ar putea fi o mega-afacere pentru PNL”, iar domnul Boc afirma, potrivit Cotidianului, ca “faptul ca PD nu a primit nici un post si nici nu a fost consultat la numirea Consiliului de Supraveghere a fost o dovada ca PNL a incalcat protocolul”. Pentru cine ar trebuie sa fie o mega-afacere Fondul Proprietatea? Cu tot respectul cuvenit pentru doamna Udrea – raspunsul este – pentru nimeni. Pentru proprietari, trebuie sa fie doar o solutie corecta, nici mai mult, nici mai putin. Pentru stat? Poate, daca banii incasati din calitatea de actionar al Fondului vor fi cheltuiti in Romania. Iar faptul ca domnul Boc se plange ca PD-istii nu au fost cooptati imi inspira doar frustarea acestora ca nu gestioneaza si ei fondul de miliarde de EURO, nicidecum ca ar impiedica gasirea vreunei solutii din partea guvernarii, atat pentru proprietari cat si pentru stat : adevaratii proprietari sa fie despagubiti corect, iar statul sa piarda cat mai putin din corectarea vechilor abuzuri. Pentru ca daca problema ar fi ca nu sunt PD-isti la Proprietatea, dar ar fi foarte buni specialisti in Consiliul de Supraveghere, poate ar fi pentru prima data cand migratia politica are un scop nobil. Pentru ca Fondul Proprietatea, si aici ii dau dreptate Premierului, ar trebui sa fie supravegheat de super-specialisti, si, absolut obligatoriu, fara culoare politica.

Constat astăzi, că în afară de mine, care susțineam că FP nu trebuie să fie o mega-afacere pentru nimeni (nici măcar pentru proprietari care trebuie doar despăgubiți corect), a mai sesizat cineva (un apropiat doamnei Udrea – respectiv fostul soț), că Fondul Proprietatea poate să fie o mega-afacere. Și ar fi capitalizat-o.

,,Omul de afaceri Dorin Cocos ar fi cerut 10 milioane de euro pentru a interveni pe langa factori de decizie din Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) in legatura cu despagubirea lui Stelian Gheorghe pentru un teren in Capitala, reiese din referatul DNA la dosarul in care este cercetata si procurorul-sef al DIICOT, Alina Bica, potrivit Mediafax.”

Este evident că trezorierul Dorin Cocoș a observat oportunitatea și, potrivit investigațiilor DNA (informații publicate de mass-media cum că ar fi încasat 10 milioane de Euro din despăgubirea umflată direcționată către Gheorghe Stelian), ar fi capitalizat-o.

Se gândea doamna Udrea, în 2006, când spunea că ,,Fondul Proprietatea ar putea fi o mega-afacere”, că ar putea fi chiar pentru fostul soț? O fi știut? N-o fi știut? Cred că vom afla și trebuie să aflăm în curând mai multe. Deocamdată avem un singur răspuns: al doamnei Udrea: nu știu nimic. Sunt curios dacă va urma în curând și varianta mai blândă a lui ,,nu știu” și anume ,,nu îmi amintesc”.

Screen Shot 2014-11-24 at 3.07.58 PM

Și mai este o întrebare legitimă, pusă zilele acestea frecvent de mass-media: de ce abia acum se face această investigație? Un raspuns acceptabil este că acum au intervenit probe concrete. Dar acest răspuns acceptabil generează o altă întrebare: De ce nu au fost căutate până acum probe concrete? Nu am răspunsul, dar, observând atent declarațiile din ultima perioadă, cred că el trebuie căutat în ultimele 3 paragrafe ale articolului publicat sambata, aici: https://soviani.com/2014/11/22/3-declaratii-memorabile-facute-de-klaus-iohannis-george-maior-ion-iliescu-intr-o-singura-zi/

 Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: