Cum rămâne cu stabilitatea leului? Despre întărirea dolarului până la maximul istoric față de leu.


În ziua anunțării rezultatelor BREXIT (25 iunie 2016), comentând despre încercara nereușită a lui Klaus Iohannis de a părea preocupat despre ce se înâmplă cu economia României prin chemarea la Cotroceni a lui Vasile Blaga, Mugur Iăsrescu, Alina Gorghiu si Liviu Dragnea (care atunci avea permis de intrare la Cotroceni, ulterior primind interzis), am comentat aici, pe blog, următoarea afirmație a lui Iohannis:

,,Am solicitat și primit informații de la Guvernatorul Băncii Naționale că impactul asupra monedei naționale este mic și gestionabil. Leul nostru nu va avea probleme, ne-a asigurat Guvernatorul Băncii Naționale, domnul Isărescu.”.

Comentariul meu a fost următorul:

,,Isărescu l-a păcălit și pe Iohannis, dar, Iohannis, învățând de la Băsescu, a avut o sclipire generată de altceva decât faptul că cineva i-a aprins un reflector în ureche, așa că a băgat declarația cu leul în gura Guvernatorului, atribuindu-i sursa.Remarc faptul că nucleul așezării economiei pe calea europeană și al schimbării paradigmei, strâns ieri la Cotroceni,  face abstracție de dolar. Chiar dacă leul s-a depreciat ușor față de Euro (de ce s-ar fi depreciat mult?), față de dolar, deprecierea a fost de peste 4% în cursul ședinței de vineri (prețul dolarului a oscilat pe interbancar între 3,95 și 4,15 lei, înainte ca BNR să comunice la ora 13 cursul de 4,0766 lei. Enorm, pentru o singură zi, fuga de sterlină spre dolar  fiind și prima din seria de evoluții șoc manifestate după ce piața a realizat că estimările de REMAIN au fost depășite de realitatea LEAVE.

A face abstracție de întărirea dolarului și a te limita la ,,leul nostru nu va avea probleme” mă face să întreb: domnule Guvernator, cum rămâne cu deprecierea față de dolar?”

Au trecut aproape 6 luni. Cursul dolarului a ajuns la maximul istoric de 4,3263 lei, de la 4,0766 la acel moment (+6% față de întărirea de după BREXIT). Ceea ce mă face să mă întreb din nou: cum rămâne cu stabilitatea monedei naționale?

Cum rămâne cu stabilitatea monedei naționale în condițiile în care piața energiei este denominată în dolari, prețul carburanților este determinat de prețul dolarului, al gazelor – la fel iar prețul multor materii prime este determinat de evoluția dolarului?

Mai spuneam în 25 iunie:

,,Deja împrumuturile făcute de România în dolari necesită plata mai multor lei pentru achitarea dobânzilor. La fel și pentru împrumuturile Euro (nu e nimic neglijabil la o țară care a ajuns la o datorie publică de 40% din PIB să plătească cu un leu depreciat, datorii în Euro – în fapt mai mulți lei pentru plata datoriilor. Iar asta se adaugă datoriei publice, întrucât, în perioada de creștere economică, România crește și datoria publică (paradoxal). Am mai arătat că Guvernul Ponta a crescut datoria publică în mandatul său cu 9 miliarde de Euro. Bani care sunt mai scumpi de returnat acum. România nu își restrânge datoria publică în perioadă de creștere economică ci o majorează.

Iar când dobânzile vor începe să crească…. o să îl vedem pe dragul de Klaus și pe longevivul Isărescu cum o să o dea pe Brexit și se vor piti în declarații pentru a ascunde ignorarea propriilor dezechilibre, în contextul unor evoluții internaționale seculare.”.

Între timp, dobânzile la dolar au început să crească, accentuând întărirea dolarului. Doar că despre acest lucru am spus încă din 29 octombrie 2014, în acest articol:

Breaking news: FED incheie relaxarea cantitativa

Spuneam atunci:

Ce inseamna decizia de azi a Fed

* incetarea de cumparare de active limiteaza numarul de dolari ,,asteptati pe piata”

* ,,limitarea” dolarilor asteptati conduce la scumpirea lor

Ce e interesant:

* incetarea programului de relaxare canatitativa in SUA vine in conextul ascensiunii relaxarii cantitative in zona Euro (adica SUA spune ca a cam trecut de criza, Europa inca lupta)

* state care s-au imprumutat in dolari (si Romania a facut un titlu de mandrie – cat de ieftin s-a imprumutat in dolari) vor plati mai scump aceste imprumuturi. Concret, imprumuturile in dolari sunt platite cu lei colectati din taxe si impozite. Un dolar mai scump inseamna mai multi lei din taxe si impozite pentru fiecare dolar. Mizarea pe imprumuturile in dolari, se dovedeste o strategie gresita pentru gestionarea datoriei publice din Romania (in opinia mea).

Cursul dolar-leu era 3,4721 lei în 29 octombrie 2014. Astăzi, este la maximul istoric de 4,3263 lei. O depreciere a leului de 24,6%, de la momentul în care am avertizat.

Deci, cum rămâne cu stabilitatea leului? This is so 2008…

Si, ca sa spun ceva si pe intelesul domnului Ciolos, care tocmai a semnat pentru Romania un imprumut in dolari, de peste 500 de milioane de dolari. Domnul Ciolos, in privinta unei monede cu perspective de intarire este de dorit sa fii CREDITOR si nu DEBITOR in moneda respectiva. Creditorul in cazul imprumutului asta este Banca Mondiala. Debitorul, bugetul Romaniei. Precizarea e valabila doar daca a fost inteles articolul meu precedent:

Avem un prim ministru care nu stie diferenta dintre un creditor si un debitor. OK. Cine il manipuleaza?



Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: