Credeam ca nu voi mai scrie despre Dacian Ciolos. Dar, odata cu pierderea pozitiei in care a fost propulsat, domul Ciolos incearca, prin raspunsuri la intrebari care nu ii sunt adresate, sa isi pastreze un minim de relevanta. Si sa se reinventeze, sa se redefineasca. La final de mandat de premier (si nu la debut), domnul Ciolos simte nevoia sa se defineasca. Sa se defineasca drept un produs. Si daca tot se defineste astfel, mi-am pus si eu public intrebarea: al cui produs este Dacian Ciolos? E o intrebare al carei raspuns l-a lansat, preventiv, chiar domnul Ciolos. Si cum omul cat traieste invata am aflat si eu acum produsul cui este Dacian Ciolos (pe care nu demult, il defineam ca fiind ,,verisor” cu Victor Ponta).
Intr-o postare pe facebook, Dacian Ciolos se prezinta:
As indrazni sa spun ca eu sunt intr-un fel sau altul, din punct de vedere profesional, produsul acestei apropieri si integrari a Romaniei in Uniunea Europeana.
Daca m-ar fi intrebat cineva al cui produs este Dacian Ciolos, raspunsul lansat de domnia sa ar fi fost singurul la care nu m-as fi gandit. As fi avut alte cinci. Acestea sunt urmatoarele:
a) produsul apropierii de o institutie din vecinatatea Ministerului Afacerilor Externe. Cronologic, asta este raspunsul pe care mi l-am dat inca de la investirea guvernului de tehnocrati (15 noiembrie 2015):
Prima mea impresie despre cabinetul Cioloș și diferența față de guvernul Ungureanu
b) produsul apropierii de Ministerul Afacerilor Externe. Cel mai nou argument pe care mi l-a dat este transferul nitam-nisam a Hotelului Triumf de la RAPPS la MAE. De ce a simtit nevoia Dacian Ciolos, la final de mandat, sa recompenseze MAE (si foarte probabil, si pe altii)?
c) un produs de tip interfata, o persoana cu o atitudine lipsita de principialitate care, pentru a-si satisfce interesele personale adopta si aplica, dupa imprejurari, principii si pareri potrivite momentului.
d) un produs care pe baza a), b) si c) a fost propulsat comisar european, desi pur si simplu incurca doua simple ,,coloane” intre ele: debitor si creditor;
e) toate variantele de mai sus.
Sa aiba domnul Ciolos dreptate? Sa fi avut eu dreptate? Va mai conta in vreun fel Dacian Ciolos?
Categorii:Editoriale
L-am cunoscut pe Dacian (si pe Valerie, sotia) acum aproape 15 ani. Un cuplu modest, ambii la inceput de cariera. Ambitiosi. Un ardelean mereu in contact cu lumea satului din care a plecat. O frantuzoaica fara aroganta caracteristica. Si da, el este produsul apropierii – si mai tarziu al aderarii – Romaniei de UE. Bursier in Franta, unde a cunoscut-o si pe Valerie, a urmat o cariera ascendenta, propulsata, ce-i drept, de sansa de a vorbi intial franceza si de a cunoaste realitatea lumii agricole din Franta si Ro. Are o viziune globala asupra realitatilor agricole romanesti si internationale. Nu a pierdut nici clipa legatura cu realitatea de la firul ierbii, din zona natala, satul acela unde se cultiva…ceapa. Modestia lui si a sotiei au fost adesea si motiv de ironie in presa, nefacand niciodata caz de veniturile lui din ultimii ani (probabil cel mai bine platit roman in structurile UE). Inteligenta, calmul, lipsa de aroganta au fost constante pe toata perioada mandatului. Discursul elevat, de bun simt, de continut. Zero promisiuni, multe realizari. Fara emfaza.
Indiferent de sugestiile de la punctul a (sau b sau c..), nu puteti nega calitatea umana, CV-ul ireprosabil, tinuta occidentala. Si inca ceva, institutiile invocate la litera a) sau b) sau aiurea nu au conotatii negative pentru romanul intelectual, asa cum au anumite clanuri departamentale renumite prin coruptia intinsa pe decenii. Oricat ati incerca sa le discreditati. Dovada calitatea umana cu care se asociaza si pe care Romania lucida o recunoaste din prima.
PS. Limbajul specific bancar nu este conditie esentiala si nici necesara pentru accesul la o functie in UE, in conditiile in care cunostiintele din domeniul agriculturii primeaza in selectia postului. Nerelevant. Total. Faptul de structura un atac pe puncte nu da calitate prin simpla structurare si legarea obsesiva de o institutie, ci amuza prin lipsa legaturii corelarilor faptice intre argumente si realizarile incontestabile ale guvernului Ciolos. A fost un an care putea lansa Romania, am cunoscut ministrii de valoare – Volculescu, Ghinea, dar Romanica a re-ales …coruptia. PSD si-a luat coruptia inapoi….
Multumesc pentru mesaj. Puteti enumera 3 realizari incontestabile care sa demonstrezr ca Dacian este exceptional si nu mediocru?
Ma simt ca la un test grila, iar efortul de a le enumera este inutil, le stiti deja extrem de bine, numai ca partea de care v-ati raliat rapid va face sa nu vreti sa la vedeti. Vorbim de un guvern care a functionat an, nu un mandat, deci tineri cont de asta, desi nu era cazul sa subliniez…
Reiau cateva dintre proiecte pt cititori, nu pt dvs.
« Comisia de tăiat hârtii” pentru debirocratizare
Infiinţarea programului GovITHub
posibilitatea de a sesiza prin SMS cazuri de corupţie din sistemul sanitar
Creșterea transparentei administrației centrale și locale, platforme online, precum Transparenta Bugetara,
Elaborarea strategiei pentru funcţia publică şi Strategia pentru formarea profesională în administraţie.
Nu sunt semne de excelenta, ci de normalitate in guvernare. Este suficient sa ascultati discursul dl Sorin Grindeanu ca sa intuiti excelenta (in a repeta ceea ce i se sufla…oricum, asta va dura cam 6 luni, pana la adoptarea legii amnistiei penale cand vom avea onoarea sa testam genialitatea dlui Dragnea in persoana)
… noi și noi investiții în „IT”, adică sifonarea banului public prin metode… outstanding… 😀 Bugete mai mari la Securitate, afaceri mai mari cu Securitatea… totul degeaba, nimic fără rost. 😀
Ce slugă ar putea face vreo promisiune? De un’ să știe sluga ce vrea stăpânul? Voiculescu și Ghinea miniștri de valoare? Fără număr?
Eh, a dat hotelul la MAE, detalii. Propaganda securistă are texte cu PSD și corupție.
P.S. Plagiatul nu mai prezintă interes pentru propaganda securistă. :)))))))))))))
@Costel, ti se pare ca MAE este dusmanul de clasa sau o institutie reprezentativa a Statului? Ai ajuns sa nu mai vezi unde ne este propriul interes? Cunosti la ce folosea acum hotel Triumf? Stau in zona si vad zilnic starea de degradare si inutilitatea cladirii raportat la pozitionare si potential.
Știu că tanti plagiatoarea dorea hotelul. Dacă l-a obținut MAE înseamnă că e și mai putred decât instituția plagiatoarei. 😀
Și zici că va face statul investiții în ruina pe care o vezi tu zilnic? Ce poziționare și ce potențial? La MAE? Vor cunoaște și bugetarii… triumful? 😀
Ce ODA gretoasa si inutila ca o oglinda ce rastoarna realitatea .
Ciolos ca si Valeriu Tabara a fost marioneta unor influente multinationale criminale din domeniul agriculturii modificate genetic si chimizate (Monsanto + BASF) iar in calitate de Comisar European nu numai ca le-a protejat dar a evitat ca noi Consumatorii sa putem fi informati corect ce mancam neobligand producatorii sa specifice daca alimentele lor au fost modificate genetic sau chimzate cu insecticide „experimentale” precum INTIUM testat doar pe romani si nicaieri in alta tara de pe glob nici macar in India sau Africa
Dupa trolleri, trebuiau sa apara si adeptii teoriilor conspirationiste. Mixul perfect. Doamna Steluta, eu, ca si Dacian, am crecut la tara, am mancat curat, din gradina, si nu ne-am contaminat cu INTIUM. ne pare rau ca nu ati avut aceasta sansa, se vad efectele INTIUM-ului ingerat in ultimii ani (nu stiu unde l-ati gasit, dar se pare ca v-a iesit la analize, daca-l invocati)
Inainte de a pleca Ciolos nu a uitat sa o puna pe basista Haineala intr-o sinecura grasa la „spalarea banilor” pentru ca mafia sa poata legaliza furtul prin acoperiti in continuare . In schimb a uitat sa semneze pentru ca Rosia Montana sa intre in patrimoniul Unesco si sa primim fonduri de la UNESCO pentru salvarea Rosiei Montane
@ Maya, chiar daca pe alte bloguri iti urmaresc comentariile cu mult interes, in cazul de fata, nu as putea sa fiu de acord cu tine. Ti-o spun cu multa parere de rau. Este inadmisibil ca un premier sa nu cunoasca diferenta intre ceea ce inseamna creditor si debitor. Ma intreb si eu, oare, cine-l manipula. Poate iti folosesti „cunostintele” si ne lamuresti. 😉 Unii se declara interesati. 🙂
@Costel, inteleg – si stiu de multi ani -ca esti troller. Ce nu intelege nimeni- nici dl Soviani cred- este pe cine sustii? Te deranjeaza atat achizitiile recente de servicii IT (supervizate de PSD) cat si institutia DNA -ului. Sunt totusi doi poli fundamentali ai societatii romanesti, coruptia vs anti-coruptia.
@Maya
Folosești termeni pe care nu-i cunosti, asemeni oricarui alt postac securist.
Troll securist esti chiar tu. Ai venit sa ne încânți cu mărețele realizări ale mocirlocultorului, iar acum deviezi subiectul către instituțiile de forță, corupte, care protejează mafia securistă.
IT-ul românesc, mărețul domeniu care ne-a scos din foame, reprezintă într-o proporție covârșitoare o simplă sifonare a banului public.
@Dle Soviani, si acum „noile” produse de Teleorman, Giurgiu sau alte mosii:În locul lui Cioloș a venit Dragnea.
(sursa: Facebook, Laurențiu Dincă)
– La Ministerul Economiei, în locul lui Costin Borc – Doctorat în Economie, Wisconsin Madison, a venit fostul director al Poștei Române, Alexandru Popescu, are încasa în 2015 un bonus de performanță de 135.418 lei, deși Poșta e la un pas de faliment.
– La Ministerul de Externe, în locul lui Lazăr Comănescu – Doctor în relații internaționale, diplomat de carieră, a venit Teodor Meleșcanu, comunist de carieră.
– La Ministerul de Interne, în locul lui Dragoș Tudorache – omul care a introdus sistemul video în secțiile de votare, vine Carmen Dan, o fostă funcționară din Teleorman, pe care o recomandă relația apropiată cu Dragnea.
– La Ministerul Educației, în locul lui Mircea Dumitru, rector al Universității din București, membru în comisia care a constant plagiatul lui Ponta, vine Pavel Năstase, un susținător al lui Ponta.
– La Ministerul Justiției, în locul Rlucăi Prună, vine Florin Iordache, cel care a inițiat și coordonat „Marțea Neagră”.
– La Ministerul Muncii, în locul lui Dragoș Pîslaru vine Olguța. OLGUȚA. Olguța. Atât aici.
– La Ministerul Sănătății, în locul lui Vlad Voiculescu, singurul ministru care începuse lupta contra mafiei din sistemul de sănătate, vine Florian Bodog, om din sistem, bănuit de plăgiat.
– La Ministerul Transporturilor, în locul lui Petru Sorin Bușe, cu experienţă de peste 25 de ani în industria auto globală, între septembrie 2010 şi mai 2015 fiind vicepreşedinte al Inginerie Renault Globale şi Directorul General al Renault, vine Răzvan Cuc, demis din guvernul Cioloș, fără experință în domeniu, un domn de la Giurgiu.
– La Ministerul Tineretului și Sportului, în locul multiplei campioane olimpice Elisabeta Lipa, va fi numit Marius Dunca, primul om găsit responsabil de tragedia de la clubul Colectiv.
Cam atât….
Păi cum cam atât?
Bagă CV-urile securiștilor tehnocrați, slugilor care acționează la ordin. Politrucii sunt incompetenți prin natura lor, problemele cu bătaie lungă apar după ce ministerele au fost conduse de slugi securiste, probleme plasate subtile, în două trei alineate de OUG publicate în amurg de guvernare.
Nu ne mai spui nimic despre sistemul mafiot securist din justiție despre care vorbește șeful mafiei securiste Traian Băsescu?
Mai spune-ne și ce-i aia troller. :))))))))))))))