In aceasta seara, de la ora 21.00, particip la emisiunea realizata de Ionut Cristache, la TVR. Voi vorbi despre (inca) proiectul de buget pentru anul 2017. Pe scurt:
- Este pentru prima data dupa 1989 cand la jumatatea lunii februarie, Romania nu are un buget adoptat pentru anul in curs.
- Perspectivele de adoptare sunt incerte, intrucat, după o cafea băută la Cotroceni cu șeful administrației Dragnea 1 și cu ministrul finanțelor din administrația Dragnea 1, domnul Iohannis este ,,ingrijorat” pentru că ,,bugetul este unul problematic și riscant”.
Observ că domnul Iohannis a copypastuit ceea ce scriam în urmă cu 2 săptămâni, sumarizat sub cuvântul ,,îngrijorare”, respectiv: ,,mă îngrijorează în egală măsură proiectul de buget – al doilea cel mai prost din 2008 (când a fost făcut proiectul de buget pentru 2009) până în prezent, care arată că hârtia suportă orice. Calculele bugetare par la acest moment pur și simplu inventate (spre exemplu reducerea cheltuielilor cu dobânzile la datoria publică pentru un stat care s-a îndatorat cu 6 miliarde de Euro mai mult în 2016 și se va îndatora anul acesta cu încă minimum 6 miliarde de Euro sau inexplicabita fundamentare a reducerii valorii contribuției de membru UE).”.
Totuși, de ce Iohannis/consilierii lui nu au luat din textul meu decât ,,îngrijorarea” și nu și elementele efective ale îngrijorării, concrete, alocându-și încă vreo câteva zile pentru a decide dacă promulgă sau nu bugetul?
Primul răspuns este același pe care l-am mai dat: am senzația că domnul Klaus Iohannis raționează cu greutate. Dar asta poate fi doar o senzație.
Ceea ce nu este însă doar o senzație ci o certitudine/efect este explicația pe care am mai dat-o imediat și în cazul respingerii primei nominalizări făcută de PSD ca premier: neavând un buget adoptat, suntem deja în a doua lună, și în funcție de cât de repede și cum raționează Iohannis am putea să intrăm chiar și în a treia lună în care pixul cheltuielilor rămâne acolo unde au decis tehnocrații.
Altfel spus, la mai bine de 2 luni de la alegeri, politica bugetară este aceiași ca în guvernarea tehnocrată. încă se fac cheltuieli dispuse și aprobate de guvernarea tehnocrată, ceea ce, plastic spus, înseamnă o menținere a pixului de către ei dincolo de momentul în care alegerile din 11 decembrie au condus la formarea unui nou guvern. Dacă aș fi general, aș mai pune o șampanie la rece.
O fi în măsură domnul Iohannis să înțeleagă că a nu avea un buget adoptat ne pune în situația ca în loc să știm unde se duc banii, să ne întrebăm unde s-or fi dus?
Categorii:Editoriale
Lasă un răspuns