La un an, 3 luni si 4 zile de cand am semnalat neregulile privind listarea RCS-RDS, ASF a demarat o investigatie.


In data de 17 mai 2017 publicam urmatorul articol:

,,Mișu Negrițoiu: ,,Prefer să fiu scos din ASF de politicieni decât scos de DNA”. Cazul Digi.”

Spuneam în 17 mai 2017: ,,Știrea de azi mă face să mă gândesc și la alta: pe repede înainte, în buza începerii urmăririi penale pentru cam tot ce înseamnă conducere RCS-RDS, compania se listează.

Graba îmi sugerează o acțiune concertată pentru ca listarea (și atragerea banilor din piață) să se facă, cu orice preț. Un indiciu suficient de mare este faptul că deși oferta publică a fost muuuuult suprasubscrisă, acționarii au vândut mai aproape de nivelul minim al ofertei (și chiar sub?). Ar fi fost un motiv suficient ca o astfel de evoluție a ofertei să fie generată de ceea ce managamentul RCS-RDS știa (și chiar a dat indicii în prospect) că va urma începerea urmăririi penale pentru spălarea de bani? Eu cred că da.

Nu cred că trebuie să demonstrez că tot ceea ce știa mangamentul RCS-RDS despre operațiunile care au condus acum la începerea urmăririi penale pentru spălare de bani știau și procurorii și inclusiv Mișu Negrițoiu. Dacă SRI a trimis Parchetului, în calitate de beneficiar legal de informații ceea ce știa despre spălarea de bani, mă gândesc că la aceleași informații avea acces și Mișu Negrițoiu.

Presupunând prin absurd că nu avea acces (și aici Mișu Negrițoiu ar trebui să își pună întrebarea – oare de ce nu a fost informat iar răspunsul poate avea legătură cu afirmația sa ,,decât să fiu scos de DNA”) Mișu Negrițoiu poate pretinde cu greu că în timpul partidelor de tenis cu fostul director general al RCS-RDS (,,la data faptei director general și președintele Consiliului de Administrație al aceleiași companii de televiziune prin cablu”) domnul Oprea prefera să trimită minigile în fileu decât să ajungă în vreo conjunctură ,,după fileu”. Pentru acele fapte, domnul Oprea are calitatea de ,,suspect” sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.”

Am arătat în acel articol (material care merită citit/recitit integral) că listarea unei companii cercetată pentru mama infracțiunilor de criminalitate financiară (spălare de bani) a fost făcută cu protecția instituțională ticăloasă a unor personaje din instituții despre care am aflat mult mai târziu că erau legate prin protocoale secrete cu SRI.

Diferența față de data de 5 mai 2017 (când încă Mișu Negrițoiu era Președinte ASF, nefiind revocat încă de Parlament, sub o complicitate suspectă) este că acum știm despre protocoale secrete/desecrtizate/in curs de desecretizare între SRI-DNA, SRI-PICCJ-ICCJ și, începând din 16 mai 2014, inclusiv cu ASF, cel din urmă fiind semnat la inițiativa fostului lucrător în comerțul exterior, Mișu Negrițoiu. Mă poate cineva contrazice pentru următoarele?

  • în 5 mai 2017, listarea RCS-RDS (compania mamă a Digi24) era protejată de procurorul DNA care investiga cazul sub privirea procurorului șef Kovesi, prin ascunderea faptului că, în plin proces de listare, pentru CEO-ul companiei existau indicii ferme privind spălarea de bani, indicii care în orice stat normal, conduceau la suspendarea listării. DNA avea protocol cu SRI. Și totuși, SRI și DNA (sub protocol) au permis ascunderea față de investitori și fondurile de pensii implicarea companiei în spălare de bani.
  • în 5 mai 2017, Mișu Negrițoiu era încă Președinte al ASF (a fost revocat de Parlament la 11 mai 2017). Cu trei ani înainte, Mișu Negrițoiu semnase la data de 16 mai 2014, un protocol secret cu SRI. Deci, Mișu Negrițoiu avea sau ar fi trebuit să aibă informații de la SRI privind listarea unei companii supectate pentru spălare de bani, cu CEO-ul cercetat pentru aceiași infracțiuni și mai ales privind proveniența sumelor. Și totuși, SRI și ASF, aflate sub protocol, au facilitat listarea unei companii pentru care existau indicii ferme de spălare de bani. Despre revocarea fostului meu coleg de la ASF,Mișu, am scris aici:

    Fostul lucrător în comerțul exterior de până în 1989, Mișu Negrițoiu, a fost revocat de Parlament din poziția de Președinte ASF.

  • În data de 5 mai 2017, domnul Mișu Negrițoiu mai juca încă tenis cu fostul director general al RCS-RDS (Oprea), extras suspect de la conducerea companiei.
  • În data de 17 mai 2017, mă întrebam, neștiind de protocoale, următoarele: ,,De ce în comunicatul din 5 mai 2017 lipsește fraza care mă face să tremur de așteptare atunci când o văd în orice alt comunicat respectiv: ,,facem precizarea că în cauză se efectutează acte de urmărire penală și față de alte persoane”? O astfel de omisiune (presupunând că e omisiune) nu mă face decât să întăresc scenariul că ,,spălarea de bani” instrumentată de procurori și care îi oferă ieri (necomunicat oficial de DNA) calitatea de ,,suspect” lui Serghei Bulgac e mai nouă pentru procurori față de data 5 mai 2017. Mai nouă… adică din timpul ofertei publice ?????”

Prin urmare, la data de 5 mai 2017 și mai ales la data listării (17 mai 2017), listarea RCS-RDS nu se putea produce decât cu protecția instituțională a SRI, SRI-DNA, SRI-ASF.

Mai spuneam, în 17 mai 2017: ,,Comunicarea Digi este tâmpită din încă un motiv, pe care îl expun tot citând din Ziarul Bursa:

,,CEO-ul DIGI a spus că nu doreşte să numească investitorii care au participat la ofertă, de teamă să îi uite pe unii dintre ei. „Dar sunt fonduri reprezentative”, a precizat domnia sa.”

Wow! De ce nu a avut RCS-RDS pregătit comunicatul prin care s-a reușit cu ,,ocazia” listării aducerea sumei de 207 milioane de Euro? Dacă vreunul dintre investitori provine din vreun off-shore, adică de acolo de unde banii sunt hăituți la nivel global, coordonat, hăituială în contextul căreia Vâlcov, Viorel Ștefan și Grindeanu nu au avut nicio jenă să iasă cu un proiect de albire a banilor nejustificați, după cum ați citit pentru prima oară, aici?”.

Astăzi, la 15 zile după de Mediafax a dezvăluit că există încă din 16 mai 2014 un protocol SECRET SRI-ASF, deci după ce acest protocol devine PUBLIC (și este mai greu a mai fi folosit pentru conceperea de ticăloșii), ASF își ia inima în dinții și anunță, prin comunicat de presă, că investighează listarea RCS-RDS. Click pentru comunicat: ASF-Comunicat de presă – 21 august 2018

Concluzia privind știrea investigării listării RCS-RDS (abia acum) este simplă:

Sub protocol cu SRI, ASF și SRI protejează listarea unei companii cercetate pentru spălare de bani.

Cu protocolul SRI-ASF făcut public, ASF face ceea ce trebuia să facă din urmă cu un an, trei luni și patru zile, respectiv investighează listarea RCS-RDS.

Cu o neîndemânare crasă spune comunicatul ASF de astăzi:

,,În cazul listării la BVB a companiei Digi Communications NV, prospectul de emisiune a fost aprobat de autoritatea din Olanda, ASF fiind doar notificată cu privire la acest demers”.

Această frază cheie care în sine este tâmpită și în scopul exonerării de complicitate a ASF-ului condus în mai 2017 de Mișu Negrițoiu subordonat prin protocol secret de SRI. Păi listarea nu s-a produs la Bursa de Valori București, entitate SUPRAVEGHEATĂ DE ASF? Iar ASF nu era obligată să verifice proveniența banilor, mai ales în urma declarației SUSPECTE a CEO-ului cercetat pentru spălare de bani, făcută în 17 mai 2017 și pe care am subliniat-o în urmă cu un an, 3 luni și 4 zile? Și anume:

,,CEO-ul DIGI a spus că nu doreşte să numească investitorii care au participat la ofertă, de teamă să îi uite pe unii dintre ei. „Dar sunt fonduri reprezentative”, a precizat domnia sa.”

Și mai ales dacă prospectul de emisiune a fost aprobat în Olanda, era un motiv în plus să fie SUSPENDATĂ ÎNCĂ DE ATUNCI listarea (alături de cele suplimentare) întrucât, tot sub supravegherea olandeză funcționa și ING Bank (inclusiv ING Bank România) în perioada în care, inclusiv prin ING Bank România condusă de Mișu Negrițoiu – banca încălca embargoul impus de SUA cu Iranul. În acest caz, ING Bank a plătit o amendă RECORD pentru a nu fi inculpată, recunoscând operațiunile frauduloase.

Și tot articolul din 17 mai 2017, reluat articolul de cu 3 luni în urmă, din 22 martie 2017 și anume:

ING Bank (Olanda) a confirmat că este cercetată ACUM pentru spălare de bani și corupție. Fapte.

Dacă nu greșesc, inclusiv ING a participat la listarea RCS-RDS.

Concluziv, toate acestea arată că încă din 17 mai 2017, ASF ar fi trebuit să demareze această investigație ȘI NU AR FI TREBUIT SĂ permită listarea RCS-RDS.

Aflat sub protocol cu SRI, la listarea unei companii investigate pentru spălare de bani și la verificarea provenienței (legitime) a sumelor, Mișu Negrițoiu a întors privirea, declarând ulterior: ,,mi-am îndeplinit misiunea”:

Și încă ceva:

Multă presă a mers azi pe fenta ASF (aflată sub protocol cu SRI) și pune ancheta ASF privind listarea RCS-RDS pe seama declarațiilor din spațiul public făcute de Darius Vâlcov. Așa cum am arătat, suspiciunile asupra listării RCS-RDS, mai mult decât rezonabile, le-am arătat încă din urmă cu un an, 3 luni și 4 zile și ar fi putut fi investigate în fiecare din cele 461 de ile care au urmat.  Și atunci se pune legitim întrebarea? De ce abia acum investighează ASF asta? De ce abia acum Darius Vâlcov este folosit (în opinia mea, tot de SRI) pentru a declara nereguli de la Digi, vizibile cu ochiul liber de 461 de zile?

De ce Vâlcov nu sufla o vorbă în mai 2017 despre  listarea RCS-RDS și vorbește abia acum (și despre altceva – despre investițiile fondurilor de pensii)? Din mai multe motive: a) pentru că acum i s-a dat; b) pentru că în mai 2017 nu era încă condamnat în primă instanță și avea convingerea că propria lui protecție instituțională va funcționa (și nu a funcționat);

Dealtfel vedeți că ASF investighează LISTAREA, potrivit anunțului de astăzi, și nu DE CE au investit fondurile de pensii (ieșind la înaintare cu ideea că supravegherea listării s-a făcut de olandezi… am râs:) )

Răspunsul este simplu, îl intuiesc. Darius Vâlcov face front-running. În opinia mea, SRI nu are cum să nu aibă informația că este avansată de către alte state europene angajate real în lupta împotriva criminalității financiare investigarea provenienței sumelor folosite pentru albire prin listarea RCS-RDS, la București, la scutul ASF (aflată sub protocol cu SRI) sau DNA (aflată sub protocol cu SRI).

ASF în sine nu putea demara o investigație doar după elucrabțiile lui Darius Vâlcov (altfel ar fi trebuit să demareze încă din 17 mai 2017, așa cum a fost observat și citit articolul meu în multe state Schengen), și cu siguranță ASF, aflată sub protocol cu SRI, a confirmat de la SRI (mai mult) decât ceea ce i-a fost dat lui Vâlcov ACUM să spună în spațiul public 

Oamenii care i-au dat posibila informație lui Vâlcov (privind investigarea în alte jurisdicții a sumelor care au participat la listarea RCS-RDS) vor prin ,,auto-sesizarea” în urma ,,declarației” lui Vâlcov, să se spele și să își acopere complicitatea.

Așa cum, prin deschiderea dosarului Microsoft 3 (Pescariu, Florică), DNA-ul condus atunci de Kovesi a dorit să pretindă că ,,abia atunci a aflat noi informații” (momentul redeschiderii este imediat ulterior întâlnirii dintre ambasadorul SUA și Tudorel Toader, în primăvara acestui an). DNA s-a făcut că lucrează și a îngropat dosarul, de tot.

La fel și acum ASF, aflat acum sub protocol, citind textul tâmpit al comunicatului de presă, dă senzația că ,,se face că lucrează”. Sper să mă înșel și că primul pas al facerii publice a existenției protocolului SRI-ASF reprezintă și încetarea protecției instituționale pe care ASF, subordonată prin protocol SRI, o acorda diverselor acoperite.

Și apropos de protocol. Public mâine (documentat) primul act făcut sub protocolul SRI-ASF încheiat în data de 16 mai 2014 de Mișu Negrițoiu, protocol care este încă în vigoare. 

Despre asta veți citi în exclusivitate pe http://www.soviani.com



Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: