Azi, cu 263 de cazuri noi în 24 de ore, România are o dublare a cazurilor zilnice. Mai îngrijorător: numărul testelor noi a scăzut, dar rata de diagnostic pozitv e la cel mai înalt nivel din ultimele 9 zile.


Cu 263 de cazuri s-a majorat în ultimele 24 de ore numărul persoanelor infectate COVID, până la 1292 de cazuri. Ieri au fost raportate 123 de cazuri noi, iar rata infecțiilor noi (raportată la totalul din ziua precedentă) este acum la 25,5%. Suntem pe curba Italiei și Spaniei.

Sunt 115 cazuri raportate vindecate (+21) și 24 de decese (+7). 32 de pacienți sunt în la terapie intensivă, din care 24 în stare gravă.

Statistic, altceva este mai îngrijorător: numărul de teste noi a scăzut față de ieri: de la 1.532 în 24 de ore la 1.455, arată datele comunicate astăzi, la ora 13.00 de ministerul sănătății (aici)Deci cazurile depistate în ultimele 24 de ore, sunt mai multe în condițiile reducerii capacității de testare.

Și altceva este și mai îngrijorător: în urma celor doar 1.455 de teste noi, rata de depistare pozitivă a testelor noi este de 18,08% cea mai ridicată din ultimele 8 zile, având ca rezultat 263 de cazuri noi raportate. Maximul testelor noi s-a înregistrat în 25 martie 2020 (în urmă cu 2 zile), la 1.842 (+387), iar dacă testele din ultimele 24 de ore ar fi fost la acest nivel, calculul matematic ar fi indicat, subliniez, matematic, aproape o triplare a numărului de cazuri zilnice față de ziua precedentă (rezultă din calcul 331 de cazuri azi (potențiale) față de 123 ieri – raportate.

Rata de infectare de 25,5% este a treia cea mai mare din ultimele 2 zile, dar puternic distorsionată de reducerea numărului de teste noi, și nu de creșterea lor, zilnică.

Pe bună dreptate, s-a luat tardiv, măsura testării cu prioritate a personalului medical, în condițiile în care nici azi nu sunt protejați. Această măsură va avea ca efecte în statistici o imagine mult mai bună a modului în care virusul a afectat deja personalul medical (peste 15% din cazuri pe datele de ieri) și mai puțin, statistic, al modului în care virusul face ravagatii la nivel comunitat. Subliniez că personalul medical și sistemul de sănătate publică trebuie și trebuia de mai mult de o lună să fie tratat drept critic (ceea ce nu s-a întâmplat).

În continuare, în condițiile în care numărul de teste noi se împuținează (ca urmare a devoalării incapacității administrative), se confirmă situația de fapt din România și anume că: virusul vine după noi și nu noi după el – în contradicție cu ceea ce se întâmplă în SUA – autoritățile merg, prin majorarea semnificativă a numărului de teste noi, după virus. Sau chiar și în Italia.

Acest lucru vi l-am semnalat în urmă cu 2 zile, aici:

Cu doar 1842 de teste noi în ultimele 24 de ore ne aflăm în situația în care virusul vine după noi, și nu autoritățile după virus.

Iar indiciile că suntem pe curba Italiei și Spaniei (și nu a Coreei de Sud sau SUA) le-am semnalat în urmă cu 4 zile, aici:

Cu 143 de cazuri noi declarate azi (total 576 de cazuri), România este pe curba Italiei și Spaniei, la 2-3 săptămâni distanță.

Articolul este în curs de actualizareCategorii:Editoriale, Stiri, The Money Show

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: