Ce inseamna sa NU iti minti populatia si sa tintesti masuri pentru populatie (SUA) si ce inseamna reversul – Romania.


Economia SUA a pierdut 26 de milioane de locuri in 5 saptamani (locuri de munca echivalente cu cele create in ultimii 10 ani). In urma cu putine minute, Comisia de buget a Congresului American a prognozat pentru SUA o cadere economica de -5,6% si o rata a somajului de aproape 12% la finalul anului.

Daca calculele mele sunt corecte, economia americana prognozeaza ca doar un sfert din locurile de munca pierdute in cele 5 saptamani vor fi recuperate pana la finalul anului.

Asta inseamna sa nu iti minti populatia. Ca să nu își mintă populația și să o ajute prin reducerea poverilor bancare și pentru a nu își minți companiile și pentru a le ajuta, Banca Centrală Americană a redus deja dobânzile până la ZERO și a anunțat măsuri fără precedent.

 

Cheltuielile asumate de guvernul SUA (inclusiv cecuri trimise direct la populație) sunt fără precedent (ca dimensiune și ca paletă), și, fără excepție, toate țintesc populația.

In Romania, guvernul inventeaza o crestere din pix a economiei in 2020 cu 22,3 miliarde de lei fata de anul 2019 (corespunzatoare unei scaderi din pix de doar -1,9%), si o crestere a ratei somajului in Romania de numai 0,4 puncte procentuale fata de 2019, de la 3% la numai 3,4% si o pastrare constanta a consumului in 2019 fata de 2020.

Desi la acest moment avem un milion de someri, iar in 3 saptamani, Romania a pierdut mai multe locuri de munca (un milion) fata de cele pierdute in criza din 2008-2012 (700.000).

O astfel de prognoza cum este cea din rectificarea bugetară inseamna sa iti minti populatia.

Concomitent cu pastrarea dobanzilor pentru credite la un nivel de 5 ori mai mare decat in Zona Euro si dublu spre triplu fata de Polonia, asta inseamna sa nu dai doi bani pe populatie.

La care se adauga si cei mai putini de doi bani dat prin ,,creditele pentru capital de lucru”, program care, desi anuntat de 5 saptamani, nu a functionat nicio zi.

Asta inseamna #nimicpentrupopulatie.

Este mai acutală decât oricând întrebarea (și răspunsul)

De ce obligatiile Consiliului de Administratie BNR condus de Mugur Isarescu primeaza in fata intereselor economiei natioanle inclusiv în criză.



Categorii:Stiri, The Money Show

Etichete:, , , , ,

1 răspuns

  1. Ce părere aveți despre francul elvețian care a ajuns la cursul la care era euro înainte de criza asta? Oare se întâmplă ceva de băncile ofera clienților care mai au credite in franci conversie în lei cu dobândă fixă de 1% pe primii 7 ani (ba unele și cu discount la sold!!!) – de când/de ce sunt așa de generoși??? Mi se pare puțin suspect! Ce ziceți? Se tem sa nu cada cumva și francul???

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: