Cea mai mare dezinvestire din România – de un miliard de dolari. Exxon Mobil vinde catre Romgaz participatia la Neptun Deep.


Oricum ai da-o, iesirea Exxon Mobil din economia Romaniei prin vanzarea, pentru un miliard de dolari, a drepturilor Neptun Deep catre Romgaz, reprezinta cea mai mare dezinvestire din Romania.

Nimic de sarbatorit aici (,,ceremonia” – cum a numit-o guvernul), nici macar pretul, desi premierul Ciuca, in parastasul din 3 mai 2022, imparte deja gazul in Romania, la vecini si in Uniunea Europeana, asa cum puteti vedea pe canalul meu de YouTube, la care va puteți abona AICI.

Ce zice Ciuca? Iar faza cu ,,caramida” a ministrului energiei e ANTOLOGICA. Uite ce zic cei doi:

E mult? E putin un miliard de dolari? Si despre asta vom mai vorbi. Deocamdata spun doar atat – cand Petrom-ul a fost vândut la austriecii de la OMV, in 23 iulie 2004, pentru 669 de milioane de Euro, in mod cert Petrom avea rezerve de gaze (descoperite si mufate la infrastructura) mult mai mari decat potentialul de 42-84 miliarde de metri cubi cat s-ar presupune ca s-ar afla in perimetrul cumparat acum de Romgaz cu un miliard (jumatate fiind partea Exxon, restul la OMV). Și încă mai are, măcar pentru încă 20 de ani.

Oare Ciuca al nostru si-o fi pus in mod real intrebarea – de ce dupa ce Dragnea nu a mai fost la butoane, totusi Exxon Mobil nu si-a reconsiderat decizia in privinta exit-ului de un miliard de dolari din România? Nu numai ca era obligatoriu sa isi puna întrebarea, dar trebuia sa ofere public si răspunsurile.

Aceasta dezinvestire record vine dupa o alta dezinvestire record – cea finalizată in Martie 2021. Si anume dezinvestirea celor de la CEZ România, care au vandut pentru 964 milioane de Euro catre fondul de investiții australian MIRA (Macquarie Infrastracture and Real Assets) sapte companii deținute (Distributie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vanzare, TMK Hydroenergy Power, CEZ România) incluzand Fantanele-Cogealac parte din cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, reteaua de distributie a energiei electrice, etc.

Ovidiu Development, Tomis Team si MW Team Invest sunt administratorii Parcului Eolian (Fantanele, Cogealac, Gradina). Doar Parcul a insemnat o investitie facuta de CEZ de 1,1 miliarde de Euro, pentru cumpararea căruia si a tutoror celorlalte companii statul roman negasind mai mult de 964 de milioane de dolari si pierzand in fata MIRA. 240 de turbine eoliene din parc au o putere instalata de 600 MW. Energie verde.

Tot productie de energie verde a vandut CEZ si statul roman nu a cumpărat (desi acum zice prin PNRR ca vrea) prin vanzarea către australieni la pachet a TMK Hydroenergy Power. Potrivit CEZ, compania gestioneaza sistemul hidroenergetic de langa Resita – judetul Caras Severin, respectiv cele 4 microhidrocentrale Grebla, Crainicel 1 si 2, Breazova. cu o capacitate de productie crescuta de la 18 la 22 MW.

Distributie Energie Oltenia asigura alimentarea cu energie electrica (clienti) in Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Teleorman si Valcea.

CEZ Vanzare este principalul furnizor de energie electrica din sud-vestu României si furnizor de gaze naturale (1,4 milioane clienți)

Atunci, statul roman a fost incapabil (s-a impiedicat) sa vina cu o oferta mai buna de 964 de milioane de Euro pentru a investi într-un domeniu de viitor – si anume energia verde si nu numai.

Poate la un moment dat Parchetul va investiga cine s-a impiedicat din partea statului roman de au castigat cei la MIRA, in conditiile in care atat tranzactia de acum ROMGAZ – EXXON, dar mai ales datoria publica de zeci de miliarde de Euro inregistrata din 2020 si pana in 2022 arata ca in mod categoric nu a fost vorba despre lipsa de bani.

Desigur, aceiasi procurori care ar trebui sa investigheze si cum, la scutul Autoritatii de Supraveghere Financiară (inclusiv a actualei conduceri), City Insurance a tras o teapa de peste 1,8 miliarde de Euro, in principal bugetului de stat. Deci, problema nu au fost banii. Ci altceva.



Categorii:Stiri, The Money Show

Etichete:, , , , , , , ,

2 răspunsuri

  1. Radule, vorbesti si vorbesti bine. Din pacate, haita de ursi trece mai departe….

  2. Exxon are informatii de top si eu cred ca acesta a fost motivul vanzarii

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.