Dupa ce s-a dus peste banci sa investigheze manipularea ROBOR-ului (inclusiv de banci austriece), Parlamentul declanseaza PUCIUL la Consiliul Concurentei.


Sunt bancile intangibile? Au actionarii privati ai bancilor, spre exemplu ai celor austriece, ambasadori mai buni decat pe Mugur Isarescu, pe Ciuca sau pe Ciolacu? Tentativa de puci de la Consiliul Concurentei, de schimbare a legii pentru a fi demis Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, îmi demonstreaza ca raspunsul este mai degraba NU. Ai nostri sunt cei mai buni promotori ai intereselor altora, in dauna propriei economii.

Cronologia este evidenta:

  1. Anterior lunii august 2022, Consiliul Concurentei a demarat o investigatie privind manipularea dobanzii ROBOR de catre bănci. Sub privirea calda a BNR si as spune chiar COMPLICITATEA lui Mugur Isarescu, care avea datele din graficul de mai jos disponibile in timp real:

Dobanda la care bancile se imprumuta intre ele efectiv (IRCC) a fost substantial diferita din acea ,,afisata” – cotata de bani, ceea ce arata ca bancile manipulau ROBOR-ul astfel incat, creditele indexate in functie de dobanda ROBOR sa fie nejustificat de scumpe in raport de conditiile reale din piața.

Subliniez ca in opinia mea, acest lucru nu se putea face fara complicitatea BNR. Din ianuarie 2022 si pana in iunie 2022, dobanda cheie a BNR a urcat cu 1,75 puncte procentuale (de la 2 la 3,75%) in timp ce dobanda ROBOR s-a majorat de la 3,07% al 6,44%. Adica aproape dublu fata de scumpirea care ar fi putut fi indusa de majorarea dobanzii cheie de catre BNR. Rezultatul? Un ,,cadou” de circa 1,7 puncte procentuale facut actionarilor privati ai bancilor comerciale, prin manipularea ROBOR-ului. Faceti singuri calculul ce inseamna dobanzi in plus corespunzatoare umflarii ROBOR-ului la un sold al creditului guvernamental in lei de peste 250 de miliarde de lei. De asemenea, faceti singuri calculul ce inseamna ca si costuri suplimentare pentru imprumuturile statului de finantare a deficitului, care au in vedere conditiile ,,de piata”. Care piața? Aia manipulata? Alte miliarde.

De altfel, am arătat inca de la debutul pandemiei ca politica lui Mugur Isarescu a fost directionata permanent si nepermis in criza SPRE majorarea profiturilor actionarilor privati ai bancilor comerciale, prin intarzierea reducerii ratei de dobanda si pastrarea marjelor camataresti de creditare. Am aratat asta, cu exemplu concret de manipulare a ROBOR-ului, inca din martie 2020 si ulterior si cum exemplu Isarescu stimuleaza profiturile pe spatele economiei romanesti, in plina criza, ale actionarilor privati ai bancilor austriece:

Am aratat apoi si confirmarea a ceea ce va avertizam, profituri ISTORICE pentru banci, in plina criza economia a Romaniei:

Revin la cronologie

2. Am opinat inca din 9 august 2022, atunci cand Isarescu s-a facut ca le cearta pe banci ca ,,au CAM sărit calul” in privinta dobanzilor ca de fapt declaratia lui Isarescu, complice la saritura SEMNIFICATIVA a calului (manipularea dobânzilor) este de fapt un semnal de sase dat bancilor, ca cineva le cauta la manipulare. Interventia mea in direct din august 2022 o gasiti pe canalul meu de YouTube, la care, daca doriti, va puteti abona AICI.

3. Ceea ce v-am avertizat in 9 August 2022 – ca a fost un strigat de șase, a fost demonstrat 3 luni mai tarziu, in 1 noiembrie 2022. Consiliul Concurentei demarase deja o ancheta. De care Isarescu aflase in august, cand le-a dat de sase bancilor:

4. Ulterior, Isarescu, 14 noiembrie 2022, Isarescu a iesit PUBLIC in apararea cartelului bancar

5. La nicio luna, Parlamentul Romaniei (PSD+PNL+UDMR) fac demersurile necesare pentru schimbarea Presedintelui Consiliului Concurentei – schimbarea legislatiei astfel incat sa limiteze numarul de mandate la 2, desi in prezent este nelimitat, ca la Isarescu. Efectul? Demiterea celui care a indraznit sa investigheze acolo unde Isarescu si altii pupa. Credeti ca este intamplator?Categorii:Editoriale, Stiri, The Money Show

Etichete:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: