Assen Christov – Președinte Eurohold (compania care deține Euroins): ,,Gardienii încalcă legea”. Despre Nicu Marcu, Președintele ASF, numai de bine.


În plin scandal al complicității conducerii ASF la frauda de la City Insurance (prin acțiuni și inacțiuni, ASF lăsând City Insurance să mai emită polițe RCA și polițe de garanții încă 8 luni de la momentul în care a cunoscut că City Insurance pretindea că este solvabilă în baza unui extras de cont vizibil falsificat, de care ASF știa), piața asigurărilor este lovită de un nou scandal: Euroins, la acest moment lider al pieței RCA.

După ce, în opinia mea, permanent în ultimii ani, ASF a mângâiat pe creștet Euroins (așa cum am scris aici, în 22 decembrie 2021 – ,,În plin scandal al triplării prețului asigurării RCA, ASF își dă prime de vacanță și mângâie pe creștet Euroins”), cu consecința creșterii încasărilor Euroins la nivel istoric pe fondul dublării și triplării primelor RCA, la sfârșit de ianuarie 2023 s-a produs o ruptură: o plângere penală în unanimitate a conducerii ASF față de TOATĂ conducerea Euroins, pe motiv că mușamalizează indicatorii de solvabilitate.

Ruptura din ianuarie este confirmată în interviul pe care l-am obținut în 12 februarie 2023 cu Assen Christov – Președinte Eurohold Bulgaria (compania care deține Euroins):

,,Domnul Valentin Ionescu, în prezența directorului general Euroins a spus următoarele: noi suntem mulțumiți de răspunsuri. Cazul e soluționat, nu există probleme”.

Ulterior, susține Assen Christov, Cristian Roșu (vicepreședinte ASF – sector asigurări) și Valentin Ionescu – director în ASF s-au sucit și mai mult ,,au indus în eroare board-ul ASF”

Au fost patru motive principale pentru care am acceptat invitația președintelui Eurohold de a îi lua un interviu pe tema scandalului cu ASF, eu fiind doar un jurnalist independent și neafiliat vreunui trust de presă:

i) sunt curios;

ii) constat că asupra poziției Euroins s-a instituit un soi de embargo, de genul ,,să nu se vorbească”, embargo familiar mie din perioada în care arătam complicitatea funcționarilor din ASF la frauda și amplificarea fraudei de la City Insurance. Și știu că un astfel de embargo nu poate fi impus asupra mass-media de funcționărași gen Valentin Ionescu sau Cristian Roșu, care sunt biete curele de transmisie și, în opinia mea, extrem de limitați profesional, calități cu care nu pot induce în eroare un întreg Consiliu unde fiecare persoană înseamnă un singur vot. În niciun caz pe Președintele ASF, Nicu Marcu, care are ca și director de cabinet chiar pe fostul director adjunct al Serviciului Român de Informații (până în 2020), generalul George Voinescu.

Un astfel de embargo nu poate fi impus decât de cei care îi fac micromanagementul Președintelui ASF, Nicu Marcu. Acest embargo mi s-a părut cu atât mai ciudat, cu cât, în trecut, Euroins putea să capaciteze persoane extrem de importante precum fostul premier Tăriceanu sau ,,bancherul” Mișu Negrițoiu, ca să intervină în favoarea lor la vicepreședintele ASF, așa cum rezultă din stenogramele DNA din august 2013. Ulterior intervenției lui Negrițoiu din august 2013 în favoarea Euroins, Negrițoiu a devenit din mai 2014 Președinte ASF, până în 2017, perioada în care atât frauda de la City Insurance pe de-o parte, cât și încasările societatății Euroins, pe de altă parte, au prosperat.

iii) m-a surprins un interviu anterior al șefului Eurohold din presa bulgară, preluat doar de o parte din presa din România, în care avea numai cuvinte de laudă despre Nicu Marcu, Președintele ASF. Când te laudă cel supravegheat, sub mandatul căruia și Euroins și alte companii de asigurări au dublat sau chiar triplat prețul asigurărilor RCA și au avut încasări istorice, mie nu îmi miroase a bine.

iv) am regretat că în primăvara anului 2016 nu am reușit să mă sincroniz cu Dan Adamescu (fostul patron al Astra Asigurări) când mi-a transmis prin cineva că vrea să îmi dea un interviu în care să îmi spună pe cameră cine din conducerea ASF i-a cerut în cursul anului 2015 suma de 3 milioane de Euro șpagă, ca să rămână cu ASTRA Asigurări. Chiar eram curios, cu atât mai mult cu cât Mișu Negrițoiu, în prima mea întâlnire cu el Președinte ASF – eu purtător de cuvânt, în mai 2014, mi-a reproșat că ,,am vorbit urât de domnul Adamescu”. Eu nu am mai fost purtător de cuvânt al ASF din decembrie 2014, Mișu supraviețuind Președinte ASF încă aproape 3 ani. Prin urmare, de atunci am spus că fac tot posibilul ca atunci când mi se oferă un interviu, să îl accept.

La acest moment circulă o teorie în piață conform căreia, Nicu Marcu și conducerea ASF au protejat în mod real Euroins, până la momentul ianuarie 2023, când s-a întâmplat ceva și nu au mai putut să ofere acea protecție. Președintele Eurohold susține că un astfel de lanț de iubire nu a existat.

Totuși, teoria nu este infirmată de către șeful EUROHOLD, care, așa cum vedeți în interviu, a declarat că până de curând, unul dintre cei pe care îi acuză acum de abuz în serviciu (inclusiv de ,,război hibrid”), funcționărașul Valentin Ionescu, le spunea că: ,,cazul e soluționat. nu există probleme”. Personal, am zâmbit când am auzit alăturarea numelor lui Roșu și Ionescu cu ,,război hibrid”, motiv pentru care am cerut clarificări, așa cum puteți vedea în interviu.

L-am întrebat pe șeful Eurohold dacă EUROHOLD, Euroins Insurance Group sau Euroins România au vreo legătură cu ,,elitele bulgare corupte” sancționate de Trezoreria Americană în urmă cu 2 zile, în 10 februarie 2023 (detalii AICI).

Assen Christov a negat ferm că vreuna dintre persoanele sancționate de SUA ar avea legătură cu Eurohold sau Euroins.

Pe de altă parte, pe parcursul interviului din 12 februarie 2023, domnul Assen Christov a avut numai cuvinte de laudă față de Nicu Marcu (vedeți în interviu de la minutul 33.34 până la minutul 36.00): ,,persoană înțeleaptă”, ,,nu se grăbește”, ,,pare a fi un bun manager”, ,,indus în eroare așa cum au fost induși toți ceilalți membrii ai Consiliului”.

Personal, am o opinie diametral opusă, bazată pe faptul că Nicu Marcu a stat de șase la frauda de la City Insurance (după ce a știut de extrasul de cont falsificat a permis în continuare emiterea de polițe RCA de către City Insurance), după ce anterior, prin mecanismul decontării directe obligatorii (am scris despre asta în 31 ianuarie 2021), a încercat ca să nu mai fie nevoie ca City Insurance sau Euroins să aducă capital, ci ca asigurații să capitalizeze cele 2 societăți: una cu probleme de delapidare și fraudă cunoscute de ASF încă de la Mișu Negrițoiu (City Insurance) a doua cu probleme de solvabilitate, după cum reiese din constările ASF față de situațiile financiare de la 31 martie 2021, arătate de Libertatea:

Pun în continuare interviul integral cu Assen Christov, Președintele Eurohold (compania care deține Euroins), cu mențiunea că am puternicul sentiment că mai are multe de spus:Categorii:Stiri, The Money Show

Etichete:, , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: