EIOPA arată că GAURA de la Euroins, făcută sub ,,supravegherea” ASF, este mai mare decât cea calculată de ASF. BERD sugerează evitarea falimentului și ,,rezolvarea”


EIOPA (Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale) a terminat propria evaluare a situației de la Euroins.

Potrivit unui director ASF (prezent la briefing-ul Guvernului), Valentin Ionescu, EIOPA a transmis deja ASF-ului și Autorității de supraveghere din Bulgaria, propriul rezultat al evaluării.

Pe surse, citate de Libertatea, gaura de la Euroins este mai mare decât cea găsită de ASF (și comunicată prin decizia din 17 Martie 2023, de retragere a licenței, de trecere în administrarea FGA și de demararare a unei proceduri de declarare a falimentului (despre care ASF nu spune în ce stadiu este).

Potrivit surselor, gaura de la Euroins făcută sub supraveghere ASF, a crescut la circa 500 de milioane de Euro (aproximativ 2,5 miliarde lei), și nu 2,13 miliarde lei, cât sugera ASF.

În 2021, când ASF a pretins că supraveghează ,,intens” Euroins, gaura identificată era deja de 400-600 de milioane de lei. Sub ,,supravegherea” ASF, în 2 ani, gaura de la Euroins a urcat la 2,5 miliarde de lei.

Deși, sub supravegherea ASF și sub conducerea lui Nicu Marcu, primele încasate de Euroins în 2020, 2021 și 2022 au fost de 6,2 miliarde de lei, aproape jumătate din această sumă fiind încasată doar în 2022 (2,84 miliarde lei) ,,sub supravegherea” ASF.

În aceeași perioadă, sub conducerea lui Nicu Marcu, Euroins a achitat daune de 4,09 miliarde de lei. Adică, sub conducerea lui Nicu Marcu, diferența dintre primele încasate și despăgubirile plătite, a fost de circa 2,13 miliarde de lei.

V-ați prins?

Banii aceștia au fost sifonați sub supravegherea ASF, astfel încât, din Euroins au rămas în România doar pereții (cum am detaliat aici)

EIOPA nici nu poate să constate altceva: cu contractul intra-grup de reasigurare denunțat (prin bunăvoința ASF și prin faptul că nu a supravegheat în mod real Euroins) normal că gaura e atât de mare.

În esență, EIOPA nu face decât să confirme că, sub supravegherea ASF, din societatea din România au rămas doar pereții, întrucât activele au fost transferate prin contractul de re-asigurare făcut cu o societate bulgară, fix sub ochii și sub atenta supraveghere a ASF. La momentul retragerii licenței, ASF știa de contractul de reasigurare și de clauza de rămânere a activelor în Bulgaria.

97% din active au fost astfel transferate în contabilitatea societăților din Bulgaria, sub ochii și cu știința ASF. De aceea EIOPA constată gaura de 2,5 miliarde de lei (și nu 2,13 miliarde lei)

Ridicarea licenței Euroins a permis societății să activeze clauza din contractul de re-asigurare cu o companie bulgată din grup, sub ochii ASF, care să golească de active societatea din România.

Acționarii bulgari rămân astfel și cu cele 2 miliarde de lei în plus încasate sub conducerea lui Nicu Marcu (2020, 2021, 2022) față de despăgubiri, și nici nu mai plătesc încă  2,5 miliarde de lei, obligațiile restante ale Euroins, trecute acum a fi plătite de asigurați, de la buget și în frauda bugetului, prin activitatea complice a conducerii Autorității de Supraveghere Financiară.

Și încă ceva: PASIVE ORFANE

BERD sugerează același lucru ca EIOPA – Gaura de la Eurions, de o asemenea dimensiune, produsă prin reasigurare, a apărut NU înaintea, ci ODATĂ cu decizia ASF.

BERD a publicat astăzi pe propriul site AICI și AICI, un comunicat de presă prin care propune ,,o rezoluție a crizei asigurărilor din România”.

BERD a ajuns să dețină o participație de 10% în Euroins Insurance Group Bulgaria (EIG), compania mamă a Euroins România (cea din care ASF s-a asigurat că rămân doar pereții).

BERD a intrat în acționariatul EIG în Octombrie 2021, după ce a fost indusă în eroare de către ASF privind soliditatea Euroins (așa cum am argumentat, ASF știind încă din martie 2021 de necesarul de capital de solvabilitate, de neraportarea litigiilor din regrese, de necesarul de capital suplimentar – ca și consecință). Statul român este acționar la BERD. Despre asta am scris AICI.

După retragerea în 17 Martie 2023 a licenței Euroins, am publicat în exclusivitate PRIMA reacție a BERD, aici. și anume:

,,Deocamdată nu avem niciun comentariu. Pentru că așteptăm rezultatul raportului actuarial independente pe care l-am comandat pentru Euroins România, cu o companie de reputație internațională, astfel încât să ne întărim înțelegerea realității. Raportul va fi finalizat până la sfârșitul acestei luni.”.

Astăzi BERD a transmis comunicatul prin care susține:

 

Cuvintele cheie din comunicatul BERD sunt următoarele: ,,The Analysis does not provide a basis to revise EBRD’s view of the strong financial standing of EIRO (Euroins Romania) at the time its license was withdrown”.

Adică, analiză făcută de BERD printr-o verificare actuarială independentă ,,nu oferă o bază de revizuire a opiniei BERD privind poziția financiară puternică a Euroins România la momentul retragerii licenței”.

Cu alte cuvinte și BERD arată că modul în care ASF a supravegheat și acționat în cazul Euroins, inclusiv contractul de reasigurare prin care compania mamă a lăsat, sub ochii ASF, din Euroins România, doar pereții, este exact cel care a condus la dimensiunea găurii. Gaură pe care acum EIOPA a urcat-o de la evaluarea ASF de 2,13 miliarde lei la 2,5 miliarde de lei.

,,BERD se angajează activ cu toate părțile responsabile pentru a găsi o soluție la perturbarea pieței cauzate de retragerea licenței Euroins, care, potrivit Euroins, a condus la activarea unor clauze care efectiv au eliminat un șir de aranjamente de reasigurare pentru daunele din România și au creat o mare masă de pasive orfane”. Adică datorii neacoperite de reasigurare.

Cu alte cuvinte, BERD susține că Euroins putea fi salvată, dar că ASF a adus-o în situația de a nu mai fi salvată, cu consecința transferării obligației de plată a celor 2,5 miliarde de lei către toți asigurații din România și către buget, în loc de a pune în sarcina companiei Euroins.

Cu mențiunea că în opinia mea, BERD încearcă să ascundă persoanele care i-au sugerat, din România, intrarea în acționariatul companiei mamă Euroins (în acest sens eu formulând deja întrebări, la care încă aștept răspuns de la BERD) și prin urmare, poziția BERD este legitimată de interesul financiar pe care îl are în protejarea și menținerea ,,pe plus” a unei investiții care se dovedește dubioasă după retragerea licenței, și făcută în urma unor sugestii unor ,,oameni serioși”, BERD sugerează, că gaura ar putea fi acoperită altfel, și nu de la buget.

Însă, ca și la City Insurance (unde ASF a avut știința fraudei), lipsa de supravegherea reală au condus pe de-o parte la majorarea dimenisiunii fraudei la City Insurance (cu știința extrasului de cont falsificat ASF a mai lăsat City Insurance să mai emită polițe RCA încă 6 luni – până la un miliard de lei) și așa cum confirmă și EIOPA, dar și BERD, la creșterea găurii de la 400-600 de milioane de lei în 2021, la 2,5 miliarde de lei în 2023, timp în care cheltuielile cu daunele au fost mai mici cu 2 miliarde de lei decât încasările din prime.

Diferența? Sifonată sub ochii ASF.

Later Edit: Și comunicatul companiei mamă a Euroins – Eurohold, integral AICI)Categorii:COMUNICATE, Editoriale, Stiri

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: