Valcov – 8 ani de inchisoare cu executare. Ce trebuie sa inteleaga cine are urechi sa auda citind aceasta scurta poveste cu infractori.


Prima oara cand am scris despre Darius Valcov a fost in luna noiembrie 2014, in contextul in care el era ministru al bugetului ajuns ulterior in CSAT (urmare a demisiei lui Liviu Voinea care ,,l-a rugat” pe Ponta sa il numeasca viceguvernator al Consiliului de Administratie al BNR) si propunea o ticalosie suprema: albirea sumelor nejustificate, prin cod fiscal.

Articolul meu din 17 noiembrie 2014 este acesta:

Cum ramane cu ,,nu o sa mai apuc sa schimb cota unica in 2016, pentru simplul motiv ca Presedintele nu schimba cote unice”?

Citind articolul de mai sus, veti vedea urmatorul pasaj:

,,De ce a simțit ,,colectivul” care a redactat documentul prezentat de Mediafax sa legitimeze furtul, spalarea de bani, mitele obtinute fraudulos din privatizari, in general hotia, prin introducerea in documentul obtinut de Mediafax a urmatoarei propuneri: ,,Amnistia fiscala – incepand cu 1 ianuarie 2015 – toate depozitele bancare nou constituite, unde este incerta sursa de provenienta a banilor se vor impozita cu o cota de minim 5-9%”. De ce simt nevoia autorii documentului sa ii amnistieze fiscal pe alde Sile Camataru si echivalentii lor care au obtinut functii executive? Sau pe tot soiul de echivalenti Dorini Cocosi? De ce?Sunt intrebari care necesita raspunsuri urgente. O parte dintre ele va fi disponibila imediat ce va fi gata un draft de buget (iar daca nu va fi rapid, e foarte grav). O parte va necesita intrebari suplimentare. Intrebari care, categoric, vor fi adresate.”

Alegerile prezidentiale din 2014 au trecut, ca la comunisti: ,,Comunistii tin prelegeri si te cheama la alegeri / Ca sa alegi, vrei nu vrei, tot pe cei alesi de ei”.

Dintre ,,alesii” rezultati in urma prelegerilor din 2014 pentru finala prezidentiala,  Klaus Iohannis a fost alesul pentru functia de Presedinte iar Victor Ponta  a fost ,,alesul” pentru a manca pop-corn, dar pastrandu-si fotoliul de premier. Valcov a devenit un ministru mai mare in guvernul ,,alesului” Ponta si in CSAT-ul ,,alesului” Iohannis. Valcov a devenit membru CSAT, avizat de SRI. Asta se intampla in 15 decembrie 2014.

Este interesant sa vedeti si componenta CSAT-ului de marti, 3 martie 2015, la care Valcov a participat, ca ministru de finante: Victor Ponta, Gabriel Oprea, Mihai Tudose, Darius Valcov, Eduard Hellvig, Florian Coldea, Silviu Predoiu (fratele lui ,,Gabi SRI”), George Scutaru, Mihai Grindeanu, Lucian Pahontu. Printre altii.

I-am mentionat doar pe ei pentru ca sunt mai relevanti. Ponta e trimis in judecata de DNA, la Gabriel Oprea DNA-ul intarzie trimiterea in judecata. Mihai Tudose si-a batut joc in calitate de premier de finantele publice, Valcov e condamnat, Hellvig i-a dat avizul lui Valcov, Silviu Predoiu – seful SIE are o problema cu fratele ,,Gabi SRI”, George Scutaru – la acea vreme consilier pe probleme de securitate nationala a fost trimis in judecata de DNA pentru spalare de bani, dar ICCJ a retrimis dosarul la DNA pentru refacerea rechizitorului (s-a impiedicat DNA?), Grindeanu s-a dovedit o conserva care ramane in istorie prin #capturaipalatulvictoria iar Pahontu este acum protagonistul unei frumoase povesti de spionaj.

Iohannis insusi, 2 ani mai tarziu dupa acel CSAT, in februarie 2017, pierde in instanta la Pitesti casa obtinuta prin frauda, pe care a incercat sa o pastreze fiind ajutat in acest scop fraudulos de catre un fost angajat al Securitatii dinainte de 1989, ofiter care a facut puscarie – ma refer la fostul ofiter al Securitatii Gheorghe Musat care ,,s-a reciclat” dupa revolutie  ca ,,avocat de afaceri”. Am scris despre asta aici:

Romania’s Pitesti Court of Appeal rules against President of Romania who wanted to keep a house he got by fraud. Romania’s President was advised and defended by a former ‘’Securitate’’ officer in the case.

Sus-numitii, ,,aleși” să fie în Consiliul Suprem de Apărare a Țării,  au discutat in acel CSAT – despre ,,exercitarea de catre Romania a rolului de pivot al NATO si UE in regiune”. In timp ce discutau asta, probabil ca Valcov mai pivota niste tablouri prin cimitire, iar Iohannis se gandea cum sa pivoteze el sentinta cu casa pierduta pentru ca fusese dobandita in urma unui testament falsificat.

Zece zile mai tarziu dupa ce discuta ,,alesii” secretele tarii cu cei ,,avizati”, pentru Valcov, membru CSAT, incepe urmarirea penala pentru trafic de influenta (ulterior si pentru spalare de bani)

Valcov a demisionat in 15 martie 2015 din functia de ministru de finante dupa ce fusese ridicat de la o emisiune TV pentru a fi cercetat pentru fapte de coruptie, si dupa ce ,,alesul” Ponta l-a mai lasat cateva zile ,,să termine bugetu”’.

,,Nu mai vreau ca Romania să participe la banchetul Europei din poziția de chelner” (Valcov, februarie 2015). Cu cine a mai semnat contracte Valcov.

Am aratat ca  in proximitatea declaratiilor incluse in articolul de mai sus, domnul Valcov incasa o a doua transa din spaga de 1,7 milioane de lei, prin decizia de astazi din prima instanta (nedefinitiva) domnul Valcov fiind condamnat la 8 ani cu executare si la confiscarea a 6,2 milioane de lei – spaga.

Retinerea si trimiterea sa in judecata s-ar putea traduce simplist: ,,Valcov a cazut cu ,,porcu””, fix din CSAT, iar caderea cu porcu’ a condus la sentinta din prima instanta de astazi – puscarie si confiscarea sumelor provenite din infractiuni – 6,2 milioane de lei.

Aici va invit sa faceti legatura intre ceea ce semnalam in noiembrie 2014 – propunerea lui Valcov ,,Amnistia fiscala – incepand cu 1 ianuarie 2015 – toate depozitele bancare nou constituite, unde este incerta sursa de provenienta a banilor se vor impozita cu o cota de minim 5-9%”. Este suficient pentru a face dumneavoastra insiva rationamentul facil ca daca SRI – sub spectrul de a fi devoalat el insusi ca nu devoaleaza infractori, l-ar fi protejat in continuare pe Valcov, astazi Valcov ar fi avut bani curati: 6,2 milioane de lei, mai putin cu 5-9% cat ar fi fost pretul pe care un stat membru NATO si UE – Romania, l-ar fi incasat pentru spalarea de bani proveniti din infractiuni.

Sub acest spectru al devoalarii ,,tinerii in brate”, SRI, care dupa ce l-a avizat statea la masa CSAT cu Darius Valcov, in opinia mea, l-a lasat din brate. Altceva insa nu a lasat acea masa CSAT din brate: intentia de albire a sumelor nejustificate, prin cod fiscal.

Valcov a cazut cu porcu’, Eugen Teodorovici (actualul ministru de finante) l-a substituit pentru scurt timp, dar guvernul Ciolos (,,guvernul meu”) a fost cel care a luat steagul pe care Valcov nu a mai apucat sa il infiga: albirea sumelor nejustificate, prin cod fiscal.

Scuzati-mi lipsa de modestie, dar consider ca articolele mele – fiind singurul jurnalist care am devoalat constant si neincetat aceasta intentie –  au contribuit si impiedicat  inclusiv ca tehnocratii – care primeau rente din off-shore-uri si care au incercat sa continue ce au initiat BENEFICIARII REALI ai acestei albiri prin faptasul Valcov, sa infiga steagul. Pana la acest moment tehnocratii nu au cazut cu porcu’. Despre preluarea steagului de la Valcov de catre tehnocrati prin proiectul de amnistie pentru averile nejustificate, am scris aici:

Prin ce și-a depășit și prin ce nu și-a depășit mandatul Gabriel Biriș – secretarul de stat demisionar de la Ministerul Finanțelor.

și aici:

De ce plecarea lui Gabriel Biriș naște mai multe întrebări decât alăturarea sa la guvernarea tehnocrată. De la ora 21.00, la Antena 3.

arătând că în esență, propunerile:

  1. ,,Le permit infractorilor să își albească banii cu o impozitare de doar 16%, dacă declară ceea ce au peste un milion de Euro, până la 31 martie 2017.”
  2. ,,În cazul în care nu îi declară până atunci, îi spală, la un cost mai mare: 75%. Dar tot spălare se cheamă.”

Devoalati, tehnocratii au abandonat ideea, iar Dacian Cioloș, premier al unui guvern in care se afla cel putin un ministru care primea rente din off-shore-uri, l-a scos pe Gabriel Biriș drept vinovat ,,pentru depășirea mandatului”, acesta fiind nevoit sa demisioneze.

Nimeni nu ma va convinge vreodată că Cioloș nu a știut încă de la început de proiectul de amnistie pentru averile nejustificate, printre altele eu ne-excluzand ratiunea ca tocmai pentru acest proiect sa fi fost ciolos pus acolo (din moment ce la fonduri europene, cumintenia pamantului, investigarea reala a Hexipharma, a fost un dezastru).

Sau poate tocmai pentru toate aceste motive a fost pus acolo, de cel care a simulat ,,emanarea” lui Cioloș de catre strada, si care in 3 martie 2015, era la masa CSAT, cu minimum un infractor: Valcov. condamnat azi la 8 ani pentru spalare de bani.

Din perspectiva amnistiei fiscale cazand cu porcu’ și guvernul Cioloș care a incercat aceaiși spălare de bani pentru averile nejustificate, steagul a fost preluat.

Un nou guvern s-a format după alegeri. Sorin Grindeanu, care stătea la masa CSAT în 3 martie 2015, a preluat steagul cu al său minsitru de finanțe, Viorel Ștefan.

În probabil unul dintre cele mai bune articole ale mele vreodată am devoalat preluarea steagului albirii sumelor nejustificate prin cod fiscal ȘI DE ACEST GUVERN, în articolul pe care vă invit să îl recitiți și în care identificam firul roșu

Adevarata miza a impozitului pe venit global: albirea sumelor nejustificate. Articolul 117 – firul roșu dintre Ponta-Cioloș-Grindeanu.

Aratam multe in acel articol, printre care ceea ce ,,aducea nou” 🙂 noul Cod fiscal:

  1. Le permite infractorilor să își albească banii cu o impozitare între 0% (moșteniri, donații, aur) și 16% (venituri a căror sursă nu a fost identificată);
  2. Dispare ,,penalizarea” de 75% pentru infractorii care nu se grăbesc să își declare sumele. În opinia mea această penalizare nu își mai avea oricum rostul întrucât fiscurile statelor OECD sunt conectate și vor fi operaționale complet cel târziu în septembrie 2017. Cine nu are banii albiți până atunci prin cota de 0% sau 16% vor oferi toate motivele ANAF-ului să confiște aceste sume nedeclarate.

În fapt arătam că aceasta intenție e fost vârâtă de aceia care au sume pe care nu le pot justifica și care raman fara cea mai importanta resursa: timp. Ceea ce ce generează DISPERARE:

,,disperarea este generată de faptul că în această toamnă (2017) devine complet funcțional acordul la nivelul statelor membre OECD la care au aderat până acum 108 state (inclusiv Monaco, Brazilia, în curând Panama și nu numai), de interconectare a fiscurilor.  Urmare a acordului OECD, niciun stat membru nu va mai găzdui, nici excepțional, sume bănuite a fi provenite din infracțiuni din moment ce nu fac dovada declarării și plății impozitelor pe beneficii (spre exemplu dobânzi) în statele în care titularii de conturi sunt rezidenți și vor raporta prin schimb de informații automat fiscurilor de rezidență ale clienților.

Deja din 2014, după semnarea acordului OECD, băncile elvețiene și instituțiile financiar-bancare din alte state membre OECD i-au pus pe beneficiarii reali ai sumelor provenite din infracțiuni, din România și de oriunde, în situația de își muta banii din aceste instituții, atâta timp cât nu au făcut dovada declarării beneficiilor în statele ale căror cetățeni sunt.  Cele care nu au respectat întrutotul acordul OECD, sunt acum obiectul unor operațiuni globale de investigare a evaziunii fiscale, precum banca elvețiană Credit Suisse. De la 1 ianuarie 2017, Elveția oferă automat aceste date. A fost nevoie de mai puțin 3 luni ca să fie declanșată în martie 2017 cea mai mare operațiune globală de combatere a evaziunii fiscale.”

A cazut si guvernul Grindeanu și cu al său Viorel Ștefan (sfătuiți de faptasul Valcov), care au incercat același lucru: albirea sumelor nejustificate, prin cod fiscal. Steagul a rămas jos, dar el a fost preluat.

Un nou premier s-a ridicat de la masa CSAT-ului la care statuse in 3 martie 2015: Mihai Tudose.

Cu un nou ministru de finanțe – Ionuț Mișa.

Mișa era cel care în calitate de șef în minister, anterior, ERA OBLIGAT să se ducă să vâneze banii din off-shore-uri. NU A FĂCUT-O NICI MIȘA. Mișa s-a ferit de asta ca de dracul și a căutat alți bani dând peste cap toată economia (cu TVA splitt, porcăria asta de cod fiscal care îi face pe angajații part-time să vină cu bani de acasă, supra-acciza, harcea-parcea cu contribuțiile, etc), dar nici o secundă nu a căutat banii acolo unde erau într-adevăr: în off-shore-uri. Și unde avea posibilitatea dar și obligația

Iată ce scriam în octombrie 2017:

,,Domnul Tudose are ocazia saptamana aceasta sa renunte la bratul fiscal al strategilor de lunga durata. Daca o va face, se va disocia oarecum de acestia. Daca nu o va face ma gandesc ce argumente voi putea sa folosesc pentru a imi reprima gandul ca daca Ionut Misa este bratul fiscal al strategilor de lunga durata, Mihai Tudose intruneste aparentele bratului executiv. Un soi de brat executiv al vechii garzi, domnul Tudose actionand pana in prezent in mare masura pentru a crea aparentele ca nu e un astfel de brat.Il rog pe domnul Tudose sa ii adreseze o singura intrebare bratului fiscal, Ionut Misa: care sunt rezultatele obtinute, in baza acordurilor bilaterale, in privinta identificarii beneficiarilor reali ai banilor parcati de diverse manivele, in off-shore-uri, si confiscarii sumelor nedeclarate.” (întreg articolul AICI)

Mihai Tudose și brațul său fiscal, născuți în urma ,,evaluării” cabinetului Grindeanu la care a contribuit Valcov, ,,au eșuat” în a recupera sumele parcate în off-shore-uri, prin spălare.

Dar au netezit terenul  spălării sumelor nejustificate, prin cod fiscal (ideea impozitului pe gospodării – care includea declarația de patrimoniu) și s-au ocupat în schimb de ,,mari proiecte de infrastructură”: zero kilometri de autostradă și promisiunea unui pod peste Dunăre care va face Brăila great again, sau metroul spre Otopeni – de 3 ori mai scump decât la Sofia.

După căderea lui Tudose și Mișa, eram curios să văd cine de la masa CSAT din 3 martie 2015 se va mai ridica pentru a prelua poziția de ministru.

Nu s-a mai ridicat nimeni. Viorica Dăncilă nu era la masă, dar prima decizie pe care a luat-o ca premier, a fost să și-l angajeze drept consilier de stat pe…. Vâlcov, care stătea la masa CSAT din martie 2015. După această decizie, am scris acest articol:

Ce ,,fir rosu” imi confirma numirea lui Darius Valcov in aparatul de lucru al Vioricai Dancila. Despre care v-am avertizat deja.

Am fost singurul jurnalist care am remarcat imediat după publicarea ,,noului” program de guvernare un paragraf scurt, inserat acolo:

,, Introducerea planurilor de conformare de la un anumit moment dat, astfel încât toate companiile să aibă asigurat un cadru predictibil pentru viitor, fără a exista teama că anumite greșeli din trecut vor mai putea apăsa asupra activității ulterioare.” A se citi – nu vă fugărim pentru infracțiunile trecute. Vă iertăm,

Da, este noua versiune a  ,,amnistiei fiscale”.

Ce înseamnă condamnarea lui Valcov.

Pentru strategii de lungă durată care urmăresc transpartinic și transguvernamental, cu disperare, din 2014 și până în prezent, albirea sumelor nejustificate, acestea fiind vânate în zonele în care sunt parcate, condamnarea de astăzi a făptașului Valcov, care, în opinia mea, a fost lăsat din brațe, este de natură să transmită un singur MESAJ:

,,GUVERNELE LA NIVEL MONDIAL  PUN REFLECTOARELE PE EVAZIUNEA FISCALA PRIN OFF-SHORE-URI, și este doar o chestiune de timp înainte să vă aflați sub lumina reflectoarelor”.

În engleză, sună așa:

“The message from these investigations makes it clear that governments worldwide are shining a light on offshore tax evasion, and it’s only a matter of time before you’re in the spotlight.”

Nu este mesajul meu, este mesajul transmis prin ministrul pentru venituri și servicii financiare din Australia, în martie 2017, atunci când a fost declanșată prima operațiune globală de investigare a evaziunii fiscale de după intrarea în vigoare a schimbului liber de informații între peste 100 de fiscuri, la nivel global. Am publicat pentru prima dată acest mesaj, aici, adresând întrebări și altor participanți la masa CSAT din martie 2015, care ”pivotau” pe langa Valcov:

Operatiune GLOBALA de investigare a evaziunii fiscale. Credit Suisse e investigata in Marea Britanie, Olanda, Germania, Franta si Australia. SRI? SIE? De ce lipseste Romania?

Se pare că acest mesaj încă nu a fost înțeles de participanții la masa din 3 martie 2015. Deși, la cel mai înalt nivel, a fost re-transmis de Președintele SUA:

Iohannis meets Trump. A historical moment for Romania in the operation Game Over.

Scriam atunci: ,,It would be a good advise for Mr. Iohannis – a former Physics Professor – to apply and not the fake applying the ,,arguably Newton’s third law’’: in order to move forward you have to leave something behind. In my opinion the historical Pitesti Court of Appeal Decision earlier this year proved Romania is able to leave the former Securitate behind in order to move forward. I bet that President Iohannis, as a physics professor, never taught this law to the students he claims to be at the base of his real estate fortune. And, in the highly improbable case of teaching them the law, he never suspected that after 20 years, he and his attorney will be the subjects of the Newton’s third law as they were as a consequence of the justice being more independent than ever, in the case of the house that Ioannis’s family got by fraud. If  Trump feels today that Iohannis is faking the believe in the rule of law and silently supports a selective anti-corruption fight, Iohannis will become the subject of the Newton’s third law: in order to move forward, Romania has to leave Iohannis and the former Securitate behind.”

Este lăsată fosta securitate în urmă?

În opinia mea, condamnarea de astăzi a lui Valcov, făptașul strategilor de lungă durată, transpartinici și transguvernamentali, confirmă fără a mai fi necesar că spălarea de bani prin cod fiscal nu mai este tolerată în vreun fel în noua economia globală și că este doar o chestiune de timp până când vor fi puse reflectoarele pe beneficiarii reali ai sumelor provenite din infracțiuni, nu doar pe faptasi ca Valcov. Și vor fi puse. Și tot în opinia mea, acceptând și opinii contrare, furtul banilor din România nu ar fi fost posibil dacă nu ar fi fost facilitat și nu ar fi în beneficiul unor rețele desprinse din fosta securitate, cu influență azi mai mult decât oricând, distorsionând orice: de la mediul economic până la actul de justiție.

Și încă ceva

Dacă vă mai întrebați încă oare care este rostul harcea-parcea cu finanțele publice din ultimul an, vă invit să vă dați răspunsul având în vedere și următorul raționament:

  1. Pentru a albi sumele nejustificate prin cod fical, în ,,road map-ul” strategilor de lungă durată, este nevoie de o ,,declarație de patrimoniu”.
  2. Declarația de patrimoniu, botezată trans-guvernamental ,,moment zero” sau ,,să uităm greșelile trecutului” este cea de care au nevoie ,,strategii de lungă durată” pentru a-și albi sumele nejustificate – așa numitele ,,greșeli ale trecutului”.
  3. Ca să nu mai fie văzută drept ceea ce este –  ,,amnistie” fiscală – în fapt albire a sumelor nejustificate, strategii de lungă durată au gândit reintroducerea ,,impozitului pe venit global” – singurul caz în care o declarație de patrimoniu avea sens, dar numai însoțit de o cotă progresivă și de tranfesrul contribuțiilor.
  4. Cu reflectoarele puse pe sumele nejustificate care sunt vânate în alte jurisdicții fisacle și protejate în Româania (vezi clasarea DNA în cazul Microsoft),  și devoalată fiind intenția de albire a acestora, strategii de lungă durată au temporizat ideea amnistiei, evident, nerenunțând. Dar au lăsat ,,nivelarea” acestei idei: declarația 600, transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului dar fiind reținute tot de angajator, etc. In sine, in forma asta, ele reprezintă PROSTII, or tocmai de aceea reprezintă prostii pentru că ,,cioturile” care au rămas reprezinta dovada scurtcicuitarii  intentiilor transpartinice si transguvernamentale, de albire a sumelor nejustificate.
  5. Cu asemenea politici, finanțele publice se degradează rapid și greu reversibil. Planul B al  strategilor de lungă durată, care se vor apuca să urle că singura soluție pentru a redresa finanțele publice este să ,,repatrieze” prin albire sumele nejustificate, în opinia mea acestea cifrându-se la circa 30 de miliarde Euro.
  6. Această albire este cea mai ticăloasă măsură vreodată, întrucât legitimează fructul infracțiunilor mai ales în condițiile în care fiscul român ARE ACUM TOATE PÂRGHIILE PENTRU A CONFISCAL INTEGRAL ACESTE SUME, identificând pe baza acordurilor de liber, unde sunt parcate sumele și mai ales sunt benficiarii reali.

Opinia mea? Nu o să le iasă. Este doar o chestiune de timp până când, reflectoarele deja aprinse, îi vor arde.



Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , , , , ,

4 răspunsuri

  1. Radule, ca de obicei un articol cumplit! Cumplit de bine documentat, explicat, logic si la obiect. Totusi, imi permit sa imi exprim o parere: te rog, TE ROG, desi fiecare cuvant este perfect justificat in ceea ce doresti sa exprimi si sa ne impartasesti, te rog sa incerci sa fii mai concis in articolele tale. Nu stiu cum ai putea sa faci asta, esti mult mai inteligent decat mine si nu imi permit sa iti dau sfaturi, asta este o simpla sugestie, dar in anul de gratie 2018, daca citirea unui articol iti consuma mai mult de 3 minute din viata „it becomes obsolete”.
    Articolele tale sunt foarte bine argumentate, sunt FOARTE BUNE, te rog doar sa faci cumva sa fie mai concise. Stiu…. e o contradictie in termeni, dar cred ca intelegi foarte bine ce vreau sa spun 🙂
    Pe „sticla” e altceva, tu vorbesti foarte repede si bine, si nu cred ca e cineva care sa te depaseasca in frecventa cuvintelor, ca sa nu mai spun ca tu argumentezi ceea ce spui, dar daca oamenii trebuie sa citeasca … daca articolul e prea lung ajung sa se gandeasca la copiii de-acasa sau la amanta… Glumesc, desigur, te rog ia-o ca pe o sugestie a unui admirator.

  2. Sunt sigur ca statul roman nu va face nici un demers in privinta confiscarii vreunei sume de provenienta dubioasa, la fel cum nu am vazut nici un demers de a investiga prezenta unor cetateni romani si a unor societati romane in celebrele documente „Panama papers”.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.